Szparagi smażone z boczniakami

przez Malwina

Dzień dobry,

Szparagi smażone z boczniakami to pochwała prostoty. Kilka składników, 15 minut pracy i na talerzu ląduje gotowe danie. Doskonale sprawdzi się jako przekąska w Waszym bento (czytaj więcej: co to jest bento?) lub dodatek do makaronu bądź ryżu (polecam podać je wówczas z jajkiem sadzonym). Mnie najbardziej smakuje z zaprawionym ryżem do sushi.

Jeśli kupiliście więcej boczniaków, wypróbujcie też przepis na makaron po azjatycku smażony z boczniakami.

Szparagi smażone z boczniakami

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 150 g zielonych szparagów
  • 150 g boczniaków
  • 150 g brązowych pieczarek
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 łyżka oleju do smażenia (15 g)
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu do posypania
  • Sos: 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka syropu klonowego, 1 łyżeczka wody

Sposób przygotowania:

  1. Odcinamy zdrewniałe łodygi od szparagów. Możecie przygotować na ich bazie zupę lub wywar do risotto. Szparagi kroimy w kawałki o długości 3 cm. Grubsze okazy można przekroić wzdłuż na pół.
  2. Boczniaki kroimy w paseczki, pieczarki w grubsze plastry. Składniki sosu mieszamy.
  3. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy boczniaki, smażymy na dużym ogniu 2 minuty. Dokładamy pieczarki i szparagi (bez główek), smażymy dalej, cały czas mieszając, 4 minut do miękkości grzybów i warzyw.
  4. Dodajemy główki szparagów, przesmażamy minutę. Wlewamy sos, mieszamy i gotujemy 2 minuty, aż sos się zredukuje. Gotowe danie posypujemy sezamem. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 146 kcal (7 B, 9 W, 9 T)

 

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
0 komentarz
2

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies