Pesto ze szparagów |
Pesto ze szparagów to smak prawdziwej wiosny. Nie jest tak intensywne w smaku jak pesto na bazie ziół, np. pesto alla genovese. Zachwyca właśnie tą delikatnością. Mnie jego smak skojarzył się z młodym groszkiem wyjadanym prosto z łupinek. Jeśli jednak od włoskiego pesto oczekujecie dość intensywnego smaku, to wzbogaćcie dzisiejszy przepis o kilkanaście listków bazylii. Z pewnością nadadzą sosowi charakteru. Ja zostanę przy wersji intensywnie szparagowej.
PESTO ZE SZPARAGÓW
- 250 g zielonych szparagów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki nerkowców
- 2 czubate łyżki tartego parmezanu, pecorino lub grana padano
- kilka łyżek oliwy ev
- sól do smaku
Wersja wegańska: zamiast sera dodaj do pesto 2 lekko czubate łyżeczki płatków drożdżowych. Zakupisz je w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością
Przygotowanie:
Do tego przepisu najlepiej wybrać cienkie szparagi. Muszą być świeże, wówczas uzyskamy najlepszy efekt i smak. Odłamujemy zdrewniałe końcówki od szparagów i wyrzucamy. Szparagi układamy na sicie w parowarze i gotujemy przez 2-3 minuty od zagotowania wody. Przelewamy je zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania i odstawiamy do ostygnięcia.
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy pokrojone w kawałki szparagi, posiekany czosnek, orzechy, parmezan lub w wersji wege płatki drożdżowe, szczyptę soli i 2 łyżki oliwy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dolewając w razie potrzeby więcej oliwy. Pesto umieszczamy w słoiczku, wierzch kropimy delikatnie oliwą. Przechowujemy je w lodówce do 2-3 dni. Pesto ze szparagów używamy jako sos do makaronu, gnocchi, możemy w nim zanurzać kawałki świeżych warzyw, pieczywo lub po prostu wyjadać je łyżeczką ze słoika. Pesto ze szparagów możecie wykorzystać jako dodatek do orkiszowej focacci.
Uwagi:
– zamiast orzechów nerkowca możecie użyć blanszowanych migdałów, orzechów włoskich, orzeszków piniowych lub pestek dyni
– pesto możecie wzbogacić o dodatek łyżki soku z cytryny, która dodatkowo wzbogaci jego smak
Pesto ze szparagów |
Czas przygotowania: 10 minut.
5 komentarzy
szparagowe pesto jeszcze nie jadłam, a to świetny pomysł!
Wygląda smacznie 😉
świetny pomysł! ależ to musi być pyszne 🙂
Fajne pesto, super pomysł 🙂
Zwłaszcza jeden z moich domowników "ulubił" sobie tę wersję pesto. Znikało prosto ze słoika, nie doczekało makaronu.
Przeszłam przez kolejny przepis. Wrócę do niego w szparagowym sezonie.