Pesto ze szparagów

przez Malwina
Pesto ze szparagów
Pesto ze szparagów to smak prawdziwej wiosny. Nie jest tak intensywne w smaku jak pesto na bazie ziół, np. pesto alla genovese. Zachwyca właśnie tą delikatnością. Mnie jego smak skojarzył się z młodym groszkiem wyjadanym prosto z łupinek. Jeśli jednak od włoskiego pesto oczekujecie dość intensywnego smaku, to wzbogaćcie dzisiejszy przepis o kilkanaście listków bazylii. Z pewnością nadadzą sosowi charakteru. Ja zostanę przy wersji intensywnie szparagowej.

PESTO ZE SZPARAGÓW



Składniki:

  • 250 g zielonych szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki nerkowców
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu, pecorino lub grana padano
  • kilka łyżek oliwy ev
  • sól do smaku
Wersja wegańska: zamiast sera dodaj do pesto 2 lekko czubate łyżeczki płatków drożdżowych. Zakupisz je w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością 



Przygotowanie:

Do tego przepisu najlepiej wybrać cienkie szparagi. Muszą być świeże, wówczas uzyskamy najlepszy efekt i smak. Odłamujemy zdrewniałe końcówki od szparagów i wyrzucamy. Szparagi układamy na sicie w parowarze i gotujemy przez 2-3 minuty od zagotowania wody. Przelewamy je zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania i odstawiamy do ostygnięcia.

W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy pokrojone w kawałki szparagi, posiekany czosnek, orzechy, parmezan lub w wersji wege płatki drożdżowe, szczyptę soli i 2 łyżki oliwy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dolewając w razie potrzeby więcej oliwy. Pesto umieszczamy w słoiczku, wierzch kropimy delikatnie oliwą. Przechowujemy je w lodówce do 2-3 dni. Pesto ze szparagów używamy jako sos do makaronu, gnocchi, możemy w nim zanurzać kawałki świeżych warzyw, pieczywo lub po prostu wyjadać je łyżeczką ze słoika. Pesto ze szparagów możecie wykorzystać jako dodatek do orkiszowej focacci
Uwagi:
– zamiast orzechów nerkowca możecie użyć blanszowanych migdałów, orzechów włoskich, orzeszków piniowych lub pestek dyni 
– pesto możecie wzbogacić o dodatek łyżki soku z cytryny, która dodatkowo wzbogaci jego smak
Inne przepisy na domowe pesto:

 Pesto bazyliowe
Pesto bazyliowe
Pesto z natki pietruszki
Pesto z natki pietruszki
Pesto z rukoli
Pesto z rukoli
 Pesto z roszponki
Pesto z roszponki
Pesto ze szpiankiem
Pesto ze szpinaku
Pesto ze szparagów

Czas przygotowania: 10 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Magdalena Kuchaja 19/05/2015 - 4:40 pm

szparagowe pesto jeszcze nie jadłam, a to świetny pomysł!

Odpowiedz
Kinga Łucja 19/05/2015 - 5:23 pm

Wygląda smacznie 😉

Odpowiedz
perz_a 19/05/2015 - 7:38 pm

świetny pomysł! ależ to musi być pyszne 🙂

Odpowiedz
Magda C. 20/05/2015 - 2:52 pm

Fajne pesto, super pomysł 🙂

Odpowiedz
aka 19/08/2017 - 1:07 pm

Zwłaszcza jeden z moich domowników "ulubił" sobie tę wersję pesto. Znikało prosto ze słoika, nie doczekało makaronu.
Przeszłam przez kolejny przepis. Wrócę do niego w szparagowym sezonie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies