Pikle warzywne na zimę |
Jeśli lubicie serwować na spotkaniach z przyjaciółmi koreczki, to koniecznie przygotujcie na zimę pikle warzywne. W jednym słoiku możecie skomponować zestaw swoich ulubionych warzyw. W moim miksie zawsze obowiązkowo lądują ogórki gruntowe, papryka, cukinia, kalafior lub brokuł oraz pieczarki. Postawcie na te warzywa, które najbardziej Wam smakują. Możecie dorzucić do słoika malutkie cebulki, marchewkę, różyczki brokuła, rzodkiewkę i wiele innych.
Pikle są słodko-kwaśne w smaku, lekko pikantne za sprawą dodatku ostrej papryczki oraz czosnku. Te ostatnie możecie pominąć, jeśli nie przepadacie za takimi smakami.
PIKLE WARZYWNE NA ZIMĘ
Składniki (na 4 słoiki po 500-600 ml):
- miks ulubionych warzyw, np. ogórki gruntowe, kolorowa papryka, kalafior, brokuły, drobne pieczarki, rzodkiewka, kalarepka, rzodkiew, marchew, mini cebulki, cukinia, patison itp.
- zalewa: 4 szklanki wody, 1 szklanki octu 10 %, pół szklanki cukru, 3 łyżeczki soli
- do każdego słoika: po 1/2 łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek kolorowego pieprzu, pół listka laurowego, 1 ziele angielskie, opcjonalnie: kawałek świeżego chili, 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Przygotowujemy słoiki i zakrętki, wcześniej umyte i wyparzone. Do każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki nasion gorczycy, 2-3 ziarenka pieprzu, pół niedużego listka laurowego, 1 ziele angielskie, kawałek świeżej papryczki chili i nieduży ząbek czosnku.
Przygotowujemy warzywa: Kalafiora i/lub brokuła dzielimy na małe różyczki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kalafiora/brokuła, gotujemy przez minutę. Odcedzamy je na durszlaku i hartujemy pod zimną wodą. Ogórki i cukinię kroimy w grubsze plastry (jeśli ta druga ma dużo pestek, wykrawamy je), oczyszczoną paprykę w kostkę, pieczarki obieramy (jeśli są większe, kroimy je na pół). W słoikach dość ciasno układamy warzywa. Składniki zalewy zagotowujemy (cukier i sól muszą się rozpuścić), zalewamy warzywa i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy przez około 5 minut od zagotowania się wody. Słoiki wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy i stawiamy do góry dnem na kuchennym ręczniku. Przykrywamy je drugim ręcznikiem i pozostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia. Gotowe pikle warzywne przenosimy do spiżarki. Pikle są gotowe do spożycia po około 3-4 tygodniach.
Uwagi:
– kalafior po zakonserwowaniu pozostaje chrupiący
– jeśli ogórki gruntowe są malutkie, można je pozostawić w całości lub pokroić wzdłuż w ćwiartki
Pikle warzywne na zimę |
Czas przygotowania: 40 minut.
4 komentarze
Fajne warzywka 🙂
Mam pytanie,kiedy piszesz w przepisach o ocenę 10% to masz na myśli zwykly spirytusowy czy jakiś inny? Pozdrawiam Monika
Tak, oczywiście chodzi o zwykły ocet spirytusowy Moniko.
Bardzo fajny przetwór, będzie pysznie smakował zimą. 🙂
Pozdrawiam! http://www.kuchnialukasza.pl