- 400 g makaronu penne
- 60 g masła
- 135 g drobno pokrojonego wędzonego boczku
- 250 g pieczarek, obranych i pokrojonych w plastry
- 1 posiekany ząbek czosnku (dałam 2)
- sól i pieprz do smaku
- 300 ml śmietany (użyłam śmietany 12 %)*
- pół szklanki drobno startego parmezanu
W trakcie przygotowywania sosu gotujemy makaron al dente. Odcedzamy go na durszlaku (nie przelewamy go wodą). Na patelni na niewielkiej ilości masła smażymy boczek przez 5 minut. Dokładamy pozostałe masło, czosnek i pieczarki, smażymy kolejne 3-4 minuty. Wlewamy śmietanę gotujemy bez przykrycia 5 minut na małym ogniu, aż sos zredukuje się. Wsypujemy ser, gotujemy kolejne 2 minuty. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię dokładamy ugotowany al dente makaron, mieszamy.
28 komentarzy
faktycznie proste i szybkie danie 🙂 a ponieważ bardzo lubię sosy śmietankowo-serowe, od razu skuszę się na tak przygotowany makaron 🙂
bardzo lubię taki makaron z pieczarkami, ale nigdy nie dodawałam boczku! – będę musiała to wypróbować:) pozdrawiam:)
Tak podany makaron zawsze i wszędzie z przyjemnością zjem:)
Kremowy musiał być ten sosik śmietanowy. Brzmi świetnie. 🙂
przypomina mi moją ulubiona paściochę z pieczarkami z cytryną i tymiankiem. Są pieczarki, już jest dobrze… boczek może i bym ominęła, ale dodatku czosnku jestem barzo ciekawa! Pozdrawiam
Uwielbiam to połączenie smaków – pieczarki i boczek w śmietanowo – serowym sosie … pcyha!
Robię bardzo podobne danko, tyle że zazwyczaj ze spaghetti – tutaj link:
http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com/2011/03/boczek-i-pieczarki-czyli-bardzo-luzna.html
Nie dość że zazwyczaj składniki się znajdą to jeszcze – jest faktycznie ekspresowo 🙂
pozdrawiam ciepło!
:*
Pysznosci Malwinko!:))
Rozpieszczasz swojego mężczyznę 🙂
Przepyszny makaron 🙂
Idealne dla mnie – każdy składnik mi pasuje i jeszcze szybkie!
Między innymi dzięki Tobie zaczynam sama gotować, dziękuję za inspiracje 🙂
Czyli mówiąc po polsku : "penne Boska Jola" 🙂 Robiłam nieraz i nie dwa a w życiu nie myślałam ,że tak się nazywa.
Pozdrawiam
Ania
To cos dla mnie 🙂 Kocham makarony a z dodatkiem takiego pysznego sosu to zjadlabym nawet teraz 🙂
Pozdrawiam.
Kolejny makaron, kolejny raz mam ochotę go spróbować. Uwielbiam pieczarki i sos śmietanowy na makaronie. 😉
Smakowite, uwielbiam takie szybkie i tanie dania…pozdrawiam Malwinko…
Oj, mnie ten przepis nie jest obojętny. Lubię sos pieczarkowo-śmietanowy z dodatkiem parmezanu. Zdjęcia pysznie kuszące :).
Proste w wzkonaniu, a jakie pzsyne!
znam, robię i uwielbiam 🙂 wg tego samego przepisu! pochłaniam cały garnek szybciej niż się robi:)
Bardzo smakowicie przyrządzony makaron 🙂
Bardzo odpowiada mi taka wersja makaronu, pieczarki i boczuś, mmm 🙂
To danie z pewnością jest godne wypróbowania. Bez niczego jestem w stanie powiedzieć, że jest smaczne! Dlaczego? Lista składników mówi mi to.. a do tego makaron!
http://www.przysmakiewy.pl
Uwielbiam penne boscaiola 🙂 robiłam ją bardzo często pracując we włoskiej knajpie.
Nie wiem czemu, ale nazwa kojarzy mi się trochę jak "penne boska-Jola" 😀
wszystko ok tylko ten boczek… Jak go zastápic jesli nie jadam miésa??
Wszystko ok tylko ten boczek… Jak go zastápic jesli nie jadam miésa?
Bogusławie- najzwyczajniej go w świecie pomiń, skoro nie jadasz mięsa. Otrzymasz makaron w pysznym sosie śmietanowo-serowym z pieczarkami
pozdrawiam
dziékujé
Pyszny makaron! Dziękuję za przepis!
cieszę się, że smakował;)
pyszny,super latwy w przygotowaniu mmmmmm
😉