Penne boscaiola

przez Malwina

Dzisiaj zapraszam Was na kolejne szybkie w wykonaniu danie. Zawsze przechodziłam obok tego przepisu obojętnie, jednakże wczoraj postanowiłam w końcu go zrealizować. Wszystkie składniki miałam w lodówce, więc szybko wzięłam się do pracy. Całość wykonania to około 15-20 minut łącznie z gotowaniem makaronu. Danie jest bardzo smaczne, nieskomplikowane i stosunkowo tanie. Na pewno posmakuje wielbicielom sosów śmietanowo-serowych. 
PENNE BOSCAIOLA (WŁOCHY)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia włoska]
  • 400 g makaronu penne
  • 60 g masła
  • 135 g drobno pokrojonego wędzonego boczku
  • 250 g pieczarek, obranych i pokrojonych w plastry
  • 1 posiekany ząbek czosnku (dałam 2)
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 ml śmietany (użyłam śmietany 12 %)*
  • pół szklanki drobno startego parmezanu

 W trakcie przygotowywania sosu gotujemy makaron al dente. Odcedzamy go na durszlaku (nie przelewamy go wodą). Na patelni na niewielkiej ilości masła smażymy boczek przez 5 minut. Dokładamy pozostałe masło, czosnek i pieczarki, smażymy kolejne 3-4 minuty. Wlewamy śmietanę gotujemy bez przykrycia 5 minut na małym ogniu, aż sos zredukuje się. Wsypujemy ser, gotujemy kolejne 2 minuty. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię dokładamy ugotowany al dente makaron, mieszamy.  

*do przygotowania dania możecie użyć zarówno kwaśnej, jak i słodkiej (30%) śmietany. W obu wersjach danie jest bardzo smaczne.
28 komentarzy
0

Podobne posty:

28 komentarzy

Kasia 29/09/2011 - 4:37 pm

faktycznie proste i szybkie danie 🙂 a ponieważ bardzo lubię sosy śmietankowo-serowe, od razu skuszę się na tak przygotowany makaron 🙂

Odpowiedz
goh. 29/09/2011 - 5:12 pm

bardzo lubię taki makaron z pieczarkami, ale nigdy nie dodawałam boczku! – będę musiała to wypróbować:) pozdrawiam:)

Odpowiedz
Nemi 29/09/2011 - 5:19 pm

Tak podany makaron zawsze i wszędzie z przyjemnością zjem:)

Odpowiedz
Anonimowy 29/09/2011 - 5:27 pm

Kremowy musiał być ten sosik śmietanowy. Brzmi świetnie. 🙂

Odpowiedz
vanilla 29/09/2011 - 5:41 pm

przypomina mi moją ulubiona paściochę z pieczarkami z cytryną i tymiankiem. Są pieczarki, już jest dobrze… boczek może i bym ominęła, ale dodatku czosnku jestem barzo ciekawa! Pozdrawiam

Odpowiedz
nat. 29/09/2011 - 6:26 pm

Uwielbiam to połączenie smaków – pieczarki i boczek w śmietanowo – serowym sosie … pcyha!
Robię bardzo podobne danko, tyle że zazwyczaj ze spaghetti – tutaj link:

http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com/2011/03/boczek-i-pieczarki-czyli-bardzo-luzna.html

Nie dość że zazwyczaj składniki się znajdą to jeszcze – jest faktycznie ekspresowo 🙂

pozdrawiam ciepło!
:*

Odpowiedz
Majana 29/09/2011 - 6:52 pm

Pysznosci Malwinko!:))
Rozpieszczasz swojego mężczyznę 🙂

Odpowiedz
slyvvia 29/09/2011 - 7:01 pm

Przepyszny makaron 🙂

Odpowiedz
Ebru 29/09/2011 - 7:20 pm

Idealne dla mnie – każdy składnik mi pasuje i jeszcze szybkie!
Między innymi dzięki Tobie zaczynam sama gotować, dziękuję za inspiracje 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 29/09/2011 - 8:18 pm

Czyli mówiąc po polsku : "penne Boska Jola" 🙂 Robiłam nieraz i nie dwa a w życiu nie myślałam ,że tak się nazywa.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
majka 29/09/2011 - 8:50 pm

To cos dla mnie 🙂 Kocham makarony a z dodatkiem takiego pysznego sosu to zjadlabym nawet teraz 🙂

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Anonimowy 30/09/2011 - 4:27 am

Kolejny makaron, kolejny raz mam ochotę go spróbować. Uwielbiam pieczarki i sos śmietanowy na makaronie. 😉

Odpowiedz
bastamb 30/09/2011 - 5:42 am

Smakowite, uwielbiam takie szybkie i tanie dania…pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
Anonimowy 30/09/2011 - 6:17 am

Oj, mnie ten przepis nie jest obojętny. Lubię sos pieczarkowo-śmietanowy z dodatkiem parmezanu. Zdjęcia pysznie kuszące :).

Odpowiedz
Patrycja 30/09/2011 - 7:49 am

Proste w wzkonaniu, a jakie pzsyne!

Odpowiedz
Beti 30/09/2011 - 10:39 am

znam, robię i uwielbiam 🙂 wg tego samego przepisu! pochłaniam cały garnek szybciej niż się robi:)

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 30/09/2011 - 3:37 pm

Bardzo smakowicie przyrządzony makaron 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 30/09/2011 - 8:17 pm

Bardzo odpowiada mi taka wersja makaronu, pieczarki i boczuś, mmm 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 02/10/2011 - 6:41 pm

To danie z pewnością jest godne wypróbowania. Bez niczego jestem w stanie powiedzieć, że jest smaczne! Dlaczego? Lista składników mówi mi to.. a do tego makaron!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Fiolunka 12/10/2011 - 4:53 pm

Uwielbiam penne boscaiola 🙂 robiłam ją bardzo często pracując we włoskiej knajpie.
Nie wiem czemu, ale nazwa kojarzy mi się trochę jak "penne boska-Jola" 😀

Odpowiedz
Bogusław 16/03/2012 - 11:01 am

wszystko ok tylko ten boczek… Jak go zastápic jesli nie jadam miésa??

Odpowiedz
Bogusław 16/03/2012 - 11:01 am

Wszystko ok tylko ten boczek… Jak go zastápic jesli nie jadam miésa?

Odpowiedz
Malwina 16/03/2012 - 11:03 am

Bogusławie- najzwyczajniej go w świecie pomiń, skoro nie jadasz mięsa. Otrzymasz makaron w pysznym sosie śmietanowo-serowym z pieczarkami

pozdrawiam

Odpowiedz
Bogusław 16/03/2012 - 2:01 pm

dziékujé

Odpowiedz
Anonimowy 02/04/2012 - 8:56 am

Pyszny makaron! Dziękuję za przepis!

Odpowiedz
Malwina 02/04/2012 - 8:58 am

cieszę się, że smakował;)

Odpowiedz
Anonimowy 11/04/2012 - 7:36 pm

pyszny,super latwy w przygotowaniu mmmmmm

Odpowiedz
Malwina 12/04/2012 - 5:22 am

😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies