Pasta z bobu

przez Malwina
Pasta z bobu przepis

Lubicie pasty kanapkowe? Są szybkie i proste w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczne. Moją ulubioną jest zdecydowanie lekko pikantna pasta z zielonego groszku. Tym razem zdecydowałam się na przygotowanie pasty z bobu. Jest niezwykle smaczna za sprawą dodatku suszonych pomidorów. Idealnie komponuje się z natartymi czosnkiem grzankami.

Pasta z bobem

PASTA Z BOBU
Śniadanie Mistrzów #63

Składniki:
[przepis własny]

  • 200 g ugotowanego al dente bobu (waga po obraniu)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 całe suszone pomidory z zalewy
  • 1 łyżka orzechów piniowych, uprażonych na suchej patelni
  • 5 większych listków bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy ev 
  • sól i pieprz do smaku
  • W rozdrabniaczu umieszczamy obrany bób, posiekany czosnek, suszone pomidory, orzeszki pini, listki bazylii. Miksujemy na gładką pastę. Dodajemy sok z cytryny i 1 łyżkę oliwy, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ponownie miksujemy. Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodajemy kolejną łyżkę oliwy i miksujemy. Pastę z bobu podajemy z opieczonymi kromkami bagietki, natartymi ząbkiem czosnku.

    Pasta z bobu

    Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

    12 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    12 komentarzy

    Justyna Bąk 27/07/2013 - 9:10 am

    pyszne na śniadanko w sam raz:)

    Odpowiedz
    Karmel-itka. 27/07/2013 - 3:58 pm

    a czy taka pastę mogę zrobić z zielonego groszku?

    Odpowiedz
    Malwina 27/07/2013 - 5:03 pm

    Jasne, że tak. Będzie równie smaczna.

    Odpowiedz
    astaaa 29/07/2013 - 5:06 pm

    zrobiłam. w sumie trochę na oko, dużo czosnku bo lubię. wyszło niebo w gębie! dziękuję za przepis! 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 30/07/2013 - 9:52 am

    🙂

    Odpowiedz
    cukrowawrozka 31/07/2013 - 10:34 pm

    no to już chyba wiem, co jutro zrobię z bobu. 😀 To znaczy w sumie dzisiaj!

    Odpowiedz
    Anonimowy 29/01/2014 - 8:51 am

    Na Malcie bardzo popularna pod nazwą bigilla, robi się ją z suszonego(!) bobu razem ze skórką 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 29/01/2014 - 8:55 am

    Dziękuję za informację. Nie znałam tej potrawy. A ten suszony bób to bobik, czy coś innego?

    Odpowiedz
    Anonimowy 29/04/2017 - 7:30 am

    Twoja strona jest pięknie zrobiona! Na pewno wypróbuję kilka przepisów:)

    Odpowiedz
    Ania 24/06/2017 - 9:53 am

    Czy ta pasta może stać w lodówce trochę? Został mi gotowany bob i na jutro na śniadanie by się pasta nadała ale zrobiłabym ja teraz….będzie ok?

    Odpowiedz
    Malwina 24/06/2017 - 2:49 pm

    Zjedz ją w przeciągu 2 dni.

    Odpowiedz
    Ania 24/06/2017 - 9:53 am

    Czy ta pasta może stać w lodówce trochę? Został mi gotowany bob i na jutro na śniadanie by się pasta nadała ale zrobiłabym ja teraz….będzie ok?

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies