Spaghetti w sosie pomidorowym z warzywami

przez Malwina
Makaron w sosie pomidorowym

Gdy pytam Połówka, jaki makaron chce na obiad, odpowiada za każdym razem: „spaghetti”. Makaron w takiej postaci przygotowuję dość często od kilku lat i byłam mocno zdziwiona, że jeszcze nie opublikowałam go na blogu. Jest szybki w przygotowaniu i do tego bardzo smaczny. Polecam Wam serdecznie wypróbować przepis.

Makaron z warzywami przepis

SPAGHETTI W SOSIE POMIDOROWYM Z WARZYWAMI

Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 600 g przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula, obrana i posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 marchewka, obrana, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 duża łodyga selera naciowego, posiekana w kostkę
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta cukru do smaku
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • grana padano do posypania
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy marchew i seler, smażymy mieszając przez 3 minuty. Wlewamy przecier, dodajemy ocet balsamiczny, bazylię, cukier. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie (jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozrzedzamy go odrobiną wody z gotowania makaronu). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem, dzielimy na 4 porcje, posypujemy serem i podajemy. 

Czas przygotowania: 25 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Sylvia / Happiness is homemade 05/04/2013 - 6:02 pm

Zjadłabym takie spaghetti 🙂 Niby pogoda całkiem wiosenna się robi, ale na comfort food nadal mam ochotę 🙂

Odpowiedz
ksiądz 05/04/2013 - 6:19 pm

Błogosławieństwo Pana nad tym blogiem!

Odpowiedz
Karmel-itka. 05/04/2013 - 6:34 pm

mogłabym mieszkać w Italii i zostać Włoszką. kocham makarony!

Odpowiedz
cook and look 05/04/2013 - 6:42 pm

Proste, szybkie i pyszne 😉

Odpowiedz
Wiewióra 06/04/2013 - 6:34 am

u nas wczoraj też królowało spaghetti w wersji warzywno mięsnej 🙂

Odpowiedz
Ola 06/04/2013 - 7:02 am

Uwielbiam spaghetti z sosem pomidorowym i warzywami. Często kombinuję ze składnikami, a twoja propozycja jest bardzo kusząca 🙂

Odpowiedz
shinju 06/04/2013 - 11:55 am

Proste i smaczne – takie makarony lubię 🙂

Odpowiedz
Asia 07/04/2013 - 12:54 pm

Spaghetti wygląda pysznie, ja robiłam wczoraj spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem(kuchnia lidla), pycha:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies