Gdy pytam Połówka, jaki makaron chce na obiad, odpowiada za każdym razem: „spaghetti”. Makaron w takiej postaci przygotowuję dość często od kilku lat i byłam mocno zdziwiona, że jeszcze nie opublikowałam go na blogu. Jest szybki w przygotowaniu i do tego bardzo smaczny. Polecam Wam serdecznie wypróbować przepis.
SPAGHETTI W SOSIE POMIDOROWYM Z WARZYWAMI
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g makaronu spaghetti
- 600 g przecieru pomidorowego
- 1 mała cebula, obrana i posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 marchewka, obrana, pokrojona w drobną kostkę
- 1 duża łodyga selera naciowego, posiekana w kostkę
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szczypta cukru do smaku
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól i świeżo zmielony pieprz
- grana padano do posypania
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy marchew i seler, smażymy mieszając przez 3 minuty. Wlewamy przecier, dodajemy ocet balsamiczny, bazylię, cukier. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie (jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozrzedzamy go odrobiną wody z gotowania makaronu). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem, dzielimy na 4 porcje, posypujemy serem i podajemy.
Czas przygotowania: 25 minut.
8 komentarzy
Zjadłabym takie spaghetti 🙂 Niby pogoda całkiem wiosenna się robi, ale na comfort food nadal mam ochotę 🙂
Błogosławieństwo Pana nad tym blogiem!
mogłabym mieszkać w Italii i zostać Włoszką. kocham makarony!
Proste, szybkie i pyszne 😉
u nas wczoraj też królowało spaghetti w wersji warzywno mięsnej 🙂
Uwielbiam spaghetti z sosem pomidorowym i warzywami. Często kombinuję ze składnikami, a twoja propozycja jest bardzo kusząca 🙂
Proste i smaczne – takie makarony lubię 🙂
Spaghetti wygląda pysznie, ja robiłam wczoraj spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem(kuchnia lidla), pycha:)