Panzanella

przez Malwina

Za oknem coraz bardziej jesiennie. Na targu coraz mniej pachnących słońcem pomidorów.  Najlepiej pożegnać się z nimi zajadając  panzanellę. Panzanella to bardzo prosta w wykonaniu włoska sałatka, której podstawą są pomidory i czerstwy chleb. Przyprawia się ją octem winnym i dobrej jakości oliwą. Czasem jako dodatek pojawiają się także inne bardziej wyszukane składniki, jednak ta najprostsza wersja wydaje się być najsmaczniejszą. 
PANZANELLA
Składniki (na 4 porcje):

  • 1 duża ciabatta
  • 3 duże pomidory malinowe
  • 3 duże żółte pomidory
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 mała czerwona cebulka, drobno posiekana
  • dressing: 4 łyżki oliwy EV, 1-2 łyżki octu winnego, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • listki świeżej bazylii (opcjonalnie)
Ciabattę należy pokroić w kromki, a następnie ugrillować z obu stron na patelni. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę. W misce umieszczamy połamaną na mniejsze kawałki ciabattę, pomidory, czosnek, cebulkę, całość zalewamy sosem i mieszamy. Ozdabiamy listkami świeżej bazylii.

*Sałatka świetnie sprawdzi się jako propozycja lekkiej kolacji lub dodatek do dań z grilla. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

27 komentarzy
0

Podobne posty:

27 komentarzy

Droczilka 19/10/2012 - 7:14 am

Takie proste pomysły są najpyszniejsze. 🙂

Odpowiedz
Kamila 19/10/2012 - 7:17 am

Proste składniki a tak dobrze smakują! Miłego weekendu!

Odpowiedz
Antenka 19/10/2012 - 7:22 am

za oknem coraz bardziej jesiennie, a ty zatrzymałaś lato na swoim talerzyku:) co za pyszności!

Odpowiedz
aga i kaja 19/10/2012 - 7:51 am

W prostocie siła 🙂 Niestety, nadchodzi czas na pożegnanie się na jakiś czas z pachnącymi pomidorami. Pożegnanie w tej wersji podoba nam się!

Odpowiedz
Nemi 19/10/2012 - 9:35 am

Będzie brakować pięknych, pachnących pomidorów:( Sałatka zapowiada się smakowicie:)

Odpowiedz
Ciachomania 19/10/2012 - 10:03 am

cudowna panzanella! wspaniały sposób na sezon pomidorowy 🙂

Odpowiedz
Bee 19/10/2012 - 10:38 am

Pomidory i oliwa, uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Kasia K. 19/10/2012 - 11:23 am

Juz dawno chcialam wyprobowac ten przepis i moze czas najwyzszy, zanim pomidorki znikna znowu na caly rok 🙂

Odpowiedz
Marzena 19/10/2012 - 11:27 am

A czy można dodać jakiegoś sera, czy to już będzie profanacja;-)?

Odpowiedz
Malwina 19/10/2012 - 12:41 pm

Spotkałam się także z bardziej "wypasionymi" wersjami panzanelli (sama mam jedną taką na blogu). Wersje z dodatkiem serów też widziałam, np. z dodatkiem mozzarelli lub sera z niebieską pleśnią.

Odpowiedz
Ivka 19/10/2012 - 11:54 am

Smaczny sposób, aby choć na chwile przedłużyć sezon pomidorowy 🙂

Odpowiedz
Pola 19/10/2012 - 12:45 pm

Chyba mam już na jutro śniadanie:)

Odpowiedz
sniadankomania 19/10/2012 - 3:11 pm

pyszne połączenie składników! muszę wypróbować 🙂

Odpowiedz
Ruda 19/10/2012 - 3:21 pm

ommm ommmm obserwuje

Odpowiedz
mania179 19/10/2012 - 3:34 pm

Bardzo smakowite danie 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 19/10/2012 - 3:59 pm

Bardzo smaczna propozycja, muszę tylko "sczerstwić" jakieś pieczywko 😉

Odpowiedz
Magdalena M 19/10/2012 - 4:13 pm

Kurcze takie proste i takie pyszne!
nie znałam tej nazwy 😉

Odpowiedz
Arcoiris 19/10/2012 - 5:10 pm

Świetny przepis. Pozdrowienia:)

Odpowiedz
Magda 19/10/2012 - 7:38 pm

No patrz, nie wiedziałam, że robię Panzanellę… Dodaję chleb do pomidorów, trochę dusze i zalewam oliwą-uwielbiam. A myślałam, że cos odkryłam:)))

Odpowiedz
Majana 19/10/2012 - 7:54 pm

Bardzo lubię. To najpyszniejsza sałatka pod słońcem:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 19/10/2012 - 8:32 pm

bardzo mi się podoba ten przepis, więc zapisuję 😉

Odpowiedz
Ewa 20/10/2012 - 7:37 am

Świetne, genialne w swej prostocie 🙂

Odpowiedz
NATALiJA WANTS YOU! ♥ 20/10/2012 - 10:26 am

super yummy ♥♥♥♥

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 22/10/2012 - 10:08 am

jakże proste i malownicze danie:) pozdrawiam Malwi:)

Odpowiedz
A menu please! 30/10/2012 - 9:06 am

Cóż za prostota! Pysznie!

Odpowiedz
Buziaczek 10/12/2013 - 7:10 pm

uwielbiam! moja ukochana robi Jamie O. 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/01/2015 - 10:38 pm

Panzanella jest obłędna, a z dodatkiem pieczonej papryki to już w ogóle mistrzostwo galaktyki. Spróbuj koniecznie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies