Za oknem coraz bardziej jesiennie. Na targu coraz mniej pachnących słońcem pomidorów. Najlepiej pożegnać się z nimi zajadając panzanellę. Panzanella to bardzo prosta w wykonaniu włoska sałatka, której podstawą są pomidory i czerstwy chleb. Przyprawia się ją octem winnym i dobrej jakości oliwą. Czasem jako dodatek pojawiają się także inne bardziej wyszukane składniki, jednak ta najprostsza wersja wydaje się być najsmaczniejszą.
PANZANELLA
Składniki (na 4 porcje):
- 1 duża ciabatta
- 3 duże pomidory malinowe
- 3 duże żółte pomidory
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 mała czerwona cebulka, drobno posiekana
- dressing: 4 łyżki oliwy EV, 1-2 łyżki octu winnego, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- listki świeżej bazylii (opcjonalnie)
Ciabattę należy pokroić w kromki, a następnie ugrillować z obu stron na patelni. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę. W misce umieszczamy połamaną na mniejsze kawałki ciabattę, pomidory, czosnek, cebulkę, całość zalewamy sosem i mieszamy. Ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
*Sałatka świetnie sprawdzi się jako propozycja lekkiej kolacji lub dodatek do dań z grilla.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
27 komentarzy
Takie proste pomysły są najpyszniejsze. 🙂
Proste składniki a tak dobrze smakują! Miłego weekendu!
za oknem coraz bardziej jesiennie, a ty zatrzymałaś lato na swoim talerzyku:) co za pyszności!
W prostocie siła 🙂 Niestety, nadchodzi czas na pożegnanie się na jakiś czas z pachnącymi pomidorami. Pożegnanie w tej wersji podoba nam się!
Będzie brakować pięknych, pachnących pomidorów:( Sałatka zapowiada się smakowicie:)
cudowna panzanella! wspaniały sposób na sezon pomidorowy 🙂
Pomidory i oliwa, uwielbiam 🙂
Juz dawno chcialam wyprobowac ten przepis i moze czas najwyzszy, zanim pomidorki znikna znowu na caly rok 🙂
A czy można dodać jakiegoś sera, czy to już będzie profanacja;-)?
Spotkałam się także z bardziej "wypasionymi" wersjami panzanelli (sama mam jedną taką na blogu). Wersje z dodatkiem serów też widziałam, np. z dodatkiem mozzarelli lub sera z niebieską pleśnią.
Smaczny sposób, aby choć na chwile przedłużyć sezon pomidorowy 🙂
Chyba mam już na jutro śniadanie:)
pyszne połączenie składników! muszę wypróbować 🙂
ommm ommmm obserwuje
Bardzo smakowite danie 🙂
Bardzo smaczna propozycja, muszę tylko "sczerstwić" jakieś pieczywko 😉
Kurcze takie proste i takie pyszne!
nie znałam tej nazwy 😉
Świetny przepis. Pozdrowienia:)
No patrz, nie wiedziałam, że robię Panzanellę… Dodaję chleb do pomidorów, trochę dusze i zalewam oliwą-uwielbiam. A myślałam, że cos odkryłam:)))
Bardzo lubię. To najpyszniejsza sałatka pod słońcem:)
bardzo mi się podoba ten przepis, więc zapisuję 😉
Świetne, genialne w swej prostocie 🙂
super yummy ♥♥♥♥
jakże proste i malownicze danie:) pozdrawiam Malwi:)
Cóż za prostota! Pysznie!
uwielbiam! moja ukochana robi Jamie O. 🙂
Panzanella jest obłędna, a z dodatkiem pieczonej papryki to już w ogóle mistrzostwo galaktyki. Spróbuj koniecznie 🙂