Białkowe tzatziki

przez Malwina

Dzień dobry,

Tzatziki to król grillowych imprez. Orzeźwiający, pikantny dip jogurtowy doskonale komponuje się z mięsem, warzywami i pieczywem. To bardzo uniwersalny sos, stąd też jego duża popularność.

W oryginale tzatziki przygotowuje się na bazie gęstego i tłustego jogurtu greckiego. Dziś mam dla Was lżejszą i równie smaczną wersją z dodatkiem skyru. Nie mogło zabraknąć w przepisie świeżych ziół i aromatycznego polskiego czosnku.

Białkowe tzatziki

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 podłużny ogórek lub 3 ogórki gruntowe
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 200 g jogurtu naturalnego skyr
  • 1–2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • Sól do smaku
  • Dobrej jakości oliwa do skropienia

Sposób przygotowania:

  1. Ogórek obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne. Warzywo ścieramy na tarce o dużych oczkach, oprószamy solą, odstawiamy na 5 minut, a następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru soku.
  2. Ogórek przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skyr, sok z cytryny, zioła. Doprawiamy solą, mieszamy. Wierzch kropimy oliwą. Przez podaniem sos schładzamy w lodówce.

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 77 kcal (13 B, 7 W, 0 T)

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies