Sos bagnarotte

przez Malwina
Sos bagnarotte przepis

O sosie bagnarotte dowiedziałam się z jednej z książek Micheala Roux. Od razu skojarzył mi się z dwoma innymi różowymi sosami, mianowicie sosem remoulade z Luizjany i sosem tysiąca wysp. Podobnie jak jego różowi kuzyni świetnie sprawdza się jako dodatek do owoców morza, ryb a także jajek. Połówek wykorzystuje czasem ten sos do mięsnych burgerów. Myślę, że i wy znajdziecie dla niego wiele zastosowań. 

Sos do jajek

SOS BAGNAROTTE


Składniki:
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka śmietany kremówki (u mnie 30%)
  • pół łyżeczki sosu Worcestershire
  • kilka kropel sosu Tabasco
  • sól i pierz do smaku
  • pół łyżeczki koniaku (opcjonalnie)
W miseczce umieszczamy majonez, ketchup, sok z cytryny, kremówkę, sos Worcestershire, koniak (jeśli używamy) i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem Tabasco. Podajemy jako dodatek do ryb i owoców morza, jajek, frytek, burgerów. Sos przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku lub pojemniku do 3 dni.

Czas przygotowania: 10 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Siostry 11/03/2014 - 5:09 pm

Uwielbiam go!:)

Odpowiedz
toskaniau 11/03/2014 - 5:38 pm

Piekne danie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/03/2014 - 11:33 pm

A co to za jajka? Wyglądają smakowicie.

Odpowiedz
Malwina 12/03/2014 - 7:43 am

To jajka po szkocku w troszkę mniej kalorycznej wersji, bo pieczonej. Postaram się wkrótce podzielić przepisem na nie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/03/2014 - 9:42 pm

W takim razie czekam z niecierpliwością 🙂

Odpowiedz
Magda C. 12/03/2014 - 7:29 am

Przepadam za tym sosem, ale w domu nigdy nie robiłam. Muszę nadrobić 🙂

Odpowiedz
JustInka 12/03/2014 - 10:57 am

Ja muszę popracować nad swoimi sosami. Czas zakasać przed świętami rękawy, bo potem do jaj takie sosy będą jak znalazł.

Odpowiedz
Zuzanna 12/03/2014 - 2:24 pm

Malwinno jakie przepiękne zdjęcia!:) Wprost nie mogę się napatrzeć na wspaniałe deski, jakie ostatnio pokazują się na Twoich zdjęciach. Czy możesz podzielić się informacją, jak udało Ci się je zdobyć?:) Pozdrawiam Zuzia

Odpowiedz
Malwina 13/03/2014 - 6:33 am

Zuziu, wysłałam maila do Ciebie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies