Proste curry z marchewką

przez Malwina

Kilkuskładnikowe curry z kurczaka i marchewki – bardzo proste w przygotowaniu i z łatwo dostępnych składników. Przy okazji, także niskokaloryczne w porównaniu do curry z dodatkiem mleka kokosowego. Przepis ten kieruję w głównej mierze do osób, które dopiero co zaczynają swoją przygodę z kuchnią azjatycką.

Curry z kurczaka najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. Szczególnie polecam szerokie nitki (do kupienia stacjonarnie w Auchan). W wersji wegańskiej możecie podmienić kurczaka na smażony naturalny tempeh lub tofu. Usmażcie je osobno na patelni, dodajcie do gotowego sosu i krótko pogotujcie. Będzie równie smacznie.

Proste curry z kurczaka i marchewki

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 biała cebula
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanego chili
  • 200 g mięsa z udek kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 lekko czubata łyżeczka curry w proszku
  • 1–2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • Odrobina erytrolu lub cukru do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • Posiekana dymka do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno siekamy, mięso kroimy w niedużą kostkę. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty. Dokładamy imbir, chili i mięso, przesmażamy kolejne 3 minuty. Dodajemy marchewkę, przesmażamy.
  3. Wlewamy pomidory, 1/4 szklanki wody, przykrywamy patelnię i gotujemy 20 minut do miękkości mięsa i warzyw.
  4. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy curry, sos sojowy do smaku, szczyptę erytrolu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy 3 minuty. Gotowe curry z kurczaka podajemy z ryżem lub makaronem.

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 246 kcal (20 B, 8 W, 15 T)

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
0 komentarz
1

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies