Turecka sałatka z pomidorów

przez Malwina
Sałatka z pomidorów prosta
Turecka sałatka z pomidorów 
Zapewne część z Was po zerknięciu na zdjęcia stwierdzi z oburzeniem, co w tej prostej sałatce jest niby tureckiego. W naszym kraju też dość często przygotowuje się podobną sałatkę na bazie pomidorów i cebuli, jednak doprawia się ją najczęściej octem i olejem. Jak Wam pisałam ostatnio, Turkowie uwielbiają zieleninę, więc w ich wersji sałatki nie może zabraknąć zielonego akcentu w postaci natki pietruszki, czasem mięty i szczypiorku. Zamiast octu używają zazwyczaj soku z cytryny, czasem popularnej w tym kraju melasy z granatów. Znów w tureckim daniu pojawiają się przyjemne orzeźwiające akcenty, dlatego ta sałatka jest świetna na cieplejsze dni. Najlepiej podawać ją jako dodatek do grillowanych mięs. Oczywiście przepis bierze udział w trwającej właśnie akcji Turcja od kuchni oraz Warzywa psiankowate.

Sałatka  z pomidorów i cebuli

TURECKA SAŁATKA Z POMIDORÓW


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże pomidory (około 500 g)
  • pół czerwonej cebulki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny lub 2-3 łyżki melasy z granatów
  • 2-3 łyżki oliwy 
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki. Cebulkę siekamy w piórka. W salaterce umieszczamy pomidory, cebulkę, natkę, miętę, całość polewamy oliwą, sokiem z cytryny lub melasą, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy delikatnie i od razu podajemy. Turecka sałatka z pomidorów to smaczny dodatek do grillowanych mięs i ryb.

Sałatka z pomidorem i cebula
Turecka sałatka z pomidorów 

Czas przygotowania: 10 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Kinga 13/08/2015 - 6:30 pm

Smacznie 😉

Odpowiedz
mopswkuchni 13/08/2015 - 8:04 pm

Zapraszam też do dodania przepisu do akcji psiankowatej 😉 Ciekawa jestem połączenia pomidorów z miętą.

Odpowiedz
FitHealthyLife 16/08/2015 - 10:29 am

Mniam, mniam (:

Odpowiedz
Magda C. 17/08/2015 - 8:31 am

Mmm pyszna sałatka 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies