Turecka sałatka z pomidorów |
Zapewne część z Was po zerknięciu na zdjęcia stwierdzi z oburzeniem, co w tej prostej sałatce jest niby tureckiego. W naszym kraju też dość często przygotowuje się podobną sałatkę na bazie pomidorów i cebuli, jednak doprawia się ją najczęściej octem i olejem. Jak Wam pisałam ostatnio, Turkowie uwielbiają zieleninę, więc w ich wersji sałatki nie może zabraknąć zielonego akcentu w postaci natki pietruszki, czasem mięty i szczypiorku. Zamiast octu używają zazwyczaj soku z cytryny, czasem popularnej w tym kraju melasy z granatów. Znów w tureckim daniu pojawiają się przyjemne orzeźwiające akcenty, dlatego ta sałatka jest świetna na cieplejsze dni. Najlepiej podawać ją jako dodatek do grillowanych mięs. Oczywiście przepis bierze udział w trwającej właśnie akcji Turcja od kuchni oraz Warzywa psiankowate.
TURECKA SAŁATKA Z POMIDORÓW
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże pomidory (około 500 g)
- pół czerwonej cebulki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
- sól i pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny lub 2-3 łyżki melasy z granatów
- 2-3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki. Cebulkę siekamy w piórka. W salaterce umieszczamy pomidory, cebulkę, natkę, miętę, całość polewamy oliwą, sokiem z cytryny lub melasą, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy delikatnie i od razu podajemy. Turecka sałatka z pomidorów to smaczny dodatek do grillowanych mięs i ryb.
Turecka sałatka z pomidorów |
Czas przygotowania: 10 minut.
4 komentarze
Smacznie 😉
Zapraszam też do dodania przepisu do akcji psiankowatej 😉 Ciekawa jestem połączenia pomidorów z miętą.
Mniam, mniam (:
Mmm pyszna sałatka 🙂