Gulasz z szynki z ziemniakami i fasolą

przez Malwina
Gulasz z szynki przepis
W chłodniejszy dzień (a tych już przed nami coraz mniej) warto rozgrzać się pożywnym i smacznym gulaszem. Ten gulasz jest dość nietypowy. Wyjątkowego smaku nadają mu takie dodatki jak cytryna, harissa i miód. Podstawą mojego gulaszu była szynka, jednak z powodzeniem możecie ją zastąpić łopatką wieprzową.

Gulasz z szynką i ziemniakami


GULASZ Z SZYNKI Z ZIEMNIAKAMI I FASOLĄ


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 400 g szynki wieprzowej, pokrojonej w kostkę
  • 2 szalotki
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1 puszka pomidorów bez skóry, posiekanych (400 g ) lub 2 duże świeże pomidory
  • esencjonalny bulion lub rosół
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 6 ziemniaków
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżeczki pasty harissa
  • sok z 1 cytryny
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso ze wszystkich stron i przekładamy do garnka. Wrzucamy drobno posiekane szalotki, smażymy 3 minuty. Dodajemy je do mięsa. Na patelnię wrzucamy boczek, rumienimy go przez około 3 minuty. Przekładamy do garnka. Do mięsa dodajemy pomidory, dolewamy bulion (tyle, by zakrył mięso). Przykrywamy uchylnie pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, harissę, kmin rzymski, kolendrę. Gotujemy przez około 15 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy sok z cytryny, miód, odcedzoną i opłukaną czerwoną fasolę, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podgrzewamy przez kolejne 3 minuty. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Gulasz wieprzowy z fasolą

    Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

    7 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    7 komentarzy

    Justyna Żak 11/03/2014 - 7:04 am

    smacznie wygląda:)

    Odpowiedz
    Marzena 11/03/2014 - 7:56 am

    Pyszna propozycja jednogarnkowego dania:-)

    Odpowiedz
    Zuzanna 11/03/2014 - 8:31 am

    Bardzo fajny przepis, taki "tunezyjski":) Mój Mąż na pewno chętnie zjadłby takie danie. Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    mollisia 11/03/2014 - 3:54 pm

    Bardzo ciekawa propozycja! Ostatnio mam ciąg do takich alla jednogarnkowych potraw. Świetnie się sprawdzają, bo w większości są sycące i… nabierają lepszego smaku na następny dzień, a to się ostatnio u mnie bardzo liczy 🙂

    Odpowiedz
    Magda C. 12/03/2014 - 9:01 am

    Wspaniale wygląda 🙂 Mniam!

    Odpowiedz
    JustInka 12/03/2014 - 11:03 am

    Takie gulasze, to bardzo mój tato lubi. Ale skoro i miód i cytryna jest w składzie, to danie dla mnie.

    Odpowiedz
    Jolanta Szyndlarewicz 13/03/2014 - 4:19 am

    Malwi Ty ze zwykłego gulaszu potrafisz zrobić arcydzieło:)

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies