Sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagową

przez Malwina
Sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagową

Dziś chciałabym Wam zaproponować smaczną i kolorową sałatkę z dodatkiem tuńczyka. Jak zapewne część z Was już zauważyła, bardzo rzadko przygotowuję coś z dodatkiem ryb. Na całe szczęście Połówek przekonał się do wędzonego tuńczyka i makreli. Być może za kilka miesięcy polubi także świeże ryby.

Sałatka z tuńczyka i fasolki szparagowej

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • pół małej czerwonej cebuli
  • dwie garście ulubionej sałaty
  • pół puszki tuńczyka w oleju
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 150 g obranej i ugotowanej fasolki szparagowej
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • dressing: 1 ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
W misce umieszczamy umytą i osuszoną rukolę. Pomidorki kroimy na pół, dokładamy do sałaty. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół lub w ćwiartki. Cebulę siekamy w piórka. Do sałaty dodajemy kawałki tuńczyka odsączonego z oleju, ugotowaną fasolkę, jajka. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z solą. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy oregano, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstały dressingiem zalewamy sałatkę i podajemy.

*na załączonych fotografiach sałatka nie została polana dressingiem

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Gabriela Starczyńska 16/09/2013 - 4:46 pm

Tydzień temu po raz pierwszy spróbowałam tuńczyka i teraz już wiem, że go uwielbiam 😀 Ale ponoć nie można jeść go za często ze względu na wysoką zawartość rtęci. Niemniej jednak wypróbuję Twój przepis 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 16/09/2013 - 5:41 pm

Pyszna taka sałateczka 😉

Odpowiedz
mnemonique 16/09/2013 - 6:55 pm

chętnie wykorzystam Twój przepis na sałatkę z tuńczyka, bo ja nie mam na niego nigdy pomysłu – zwykle robię spaghetti z tuńczykiem i natką pietruszki 🙁
i ja używam w sosie własnym, nie mogę znieść tego w oleju
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Kamciss 16/09/2013 - 7:17 pm

Bardzo apetyczna ta sałatka 🙂

Odpowiedz
Jey 16/09/2013 - 8:06 pm

to musi być najsmaczniejsza sałatka jaką spotkałam na blogach. tak. zrobię na pewno 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 16/09/2013 - 9:05 pm

pycha, moja ulubiona sałatka na kolację:)

Odpowiedz
Maggie 17/09/2013 - 12:15 pm

Ja wrecz przeciwnie, za rybami przepadam i czesto wykorzystuje je w kuchni, wiec taka salatke z radoscia bym pozarla!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies