Spaghetti z kurczakiem i salsa criolla

przez Malwina

Dziś danie, które rano podpatrzyłam u Grumków. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu spaghetti. Troszkę zmieniłam przepis- w oryginale był ugotowany kurczak- W. jednak takowego nie tknie (ma uraz bo swego czasu chodząc na siłownię jadł tylko takiego). Zainteresowanych odsyłam więc na blog Irenki i Andrzeja. Ja do dania wykorzystałam ugrillowaną pierś. Składniki podaję na dwuosobową porcję.
My dziś z kolei wstaliśmy o 4ej, by móc na żywo oglądać UFC 124: St. Pierre vs Koscheck 2. Było warto zobaczyć to niesamowite widowisko, a w szczególności walkę naszego ulubieńca GSP. I była też okazja dłużej pojogować kiedy W. z samego rana pobiegł na siłownię.


SPAGHETTI Z KURCZAKIEM I SALSA CRIOLLA



Składniki (2 porcje):
[przepis podpatrzony i delikatnie zmieniony pochodzi z bloga Grumków]

  • 150 g makaronu spaghetti- u mnie pełnoziarnisty
  • 1/4 szklanki bulionu drobiowego
  • szklanka ugotowanego kurczaka (zamiast gotować kurczaka dałam 2 małe ugrillowane filety przyprawione w soli, pieprzu i słodkiej papryce)
  • do podania ser queso fresco lub parmezan
  • salsa criolla- łyżka oliwy z oliwek, pół szklanki czerwonej papryki ( w oryginale była też zielona- my za nią nie przepadamy), 2 duże pomidory sparzone, obrane ze skóry i posiekane, tymianek, kumin, sól, pieprz

Na patelni smażymy posiekana w kostkę cebulę, jak zmięknie dorzucamy paprykę. Dodajemy pomidory, bulion- dusimy na wolnym ogniu aż papryka zmięknie. Doprawiamy pieprzem, tymiankiem, kuminem i odrobiną soli. Ugotowanego lub ugrillowanego kurczaka kroimy w mniejsze kawałki- mieszamy z sosem i ugotowanym makaronem. Posypujemy serem (jest na tyle smaczne, że ser jest zbędny). Ja przybrałam posiekana natką pietruszki.
27 komentarzy
0

Podobne posty:

27 komentarzy

wiosenka27 12/12/2010 - 6:06 pm

Wygląda wspaniale:)

Odpowiedz
EVE 12/12/2010 - 6:11 pm

smakowicie wygląda! też zdecydowanie wolę grillowanego kurczaka niż gotowanego, więc W. doskonale rozumiem 🙂
super to pierwsze zdjęcie z wbitym widelcem, takie stanowcze 🙂

jejku, u Was już ubrana choinka. U mnie dopiero w przyszły weekend.

Pozdrawiam ciepło!

Odpowiedz
Malwina 12/12/2010 - 6:15 pm

EVE- choinka jak widać skromniutka, bo na większą miejsca brak. Mimo wszystko lubię świąteczne ozdoby;) jakoś milej się zawsze w domu robi;)

Odpowiedz
LidKa 12/12/2010 - 8:17 pm

Bardzo smakowicie się prezentuje i zdecydowanie grillowany ponad gotowanym:)

Odpowiedz
Anonimowy 12/12/2010 - 8:22 pm

makaron<3 nic więcej nie potrzebuję…

Odpowiedz
Karmel-itka. 12/12/2010 - 8:28 pm

mmm… ta salsa mnie zafascynowała. i kurczak dodatkowo. rewelacyjny makaron ;]

Odpowiedz
lo 12/12/2010 - 10:37 pm

Ja też zdecydowanie wybieram wersję grillowaną. Świetne są takie przepisy na szybkie dnia.

Odpowiedz
Majana 12/12/2010 - 10:51 pm

Ale pychotka u Ciebie!:)

Odpowiedz
grumko 13/12/2010 - 5:56 am

Iście ekspresowo;-)
Kurczak grillowany to też fajny pomysł.
Pozdrawiam;-)

Odpowiedz
Karolina 13/12/2010 - 6:06 am

Bardzo apetycznie wygląda 😉 Lubię połączenie makaronu z kurczakiem, no i to piękne zdjęcie 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 13/12/2010 - 7:06 am

Spaghetti cudo i też wolę grillowanego kuraka. W życiu nie wstałabym o 4, żeby coś obejrzeć 😉 Podziwiam za samozaparcie.

Odpowiedz
aga 13/12/2010 - 8:45 am

ale pysznosci:) tak smakowicie wyglada, ze chetnie bym spalaszowala taki makaron:)

Odpowiedz
Wiewióra 13/12/2010 - 8:49 am

Smakowicie 🙂 bardzo mi się podoba widelec 🙂 pozdrowionka.

Odpowiedz
Paula 13/12/2010 - 11:33 am

z kurczakiem i pomidorami taki makaron to świetna sprawa!

Odpowiedz
Ewam 13/12/2010 - 3:42 pm

Dla mnie tez moze byc makaron i makaron i makaron…plus Twoje dodatki to juz niezla rozpusta dla podniebienia…wyglada bajkowo ,tak kolorowo…

Odpowiedz
Gula 13/12/2010 - 8:46 pm

makaron, makaron jak ja za nim tęsknię:) To są smakołyki:)

Odpowiedz
Figle w kuchni 13/12/2010 - 9:18 pm

smakowicie to wygląda 🙂 a tak poza tym to fajny widelec:P

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Fiolunka 13/12/2010 - 10:18 pm

Już wiem co zrobię na następny obiad 😉 jak dla mnie rewelacja!

Odpowiedz
Kasia S. 14/12/2010 - 9:14 am

ooo spaghetti wygląda bardzo zachęcająco 🙂

Odpowiedz
Mary 14/12/2010 - 9:46 am

Ale pychota!! Wygląda super smaczne!!

Odpowiedz
Anucha 14/12/2010 - 2:43 pm

Jak zwykle niezwykle kolorowe danie i bardzo kuszące. Musi wyśmienicie smakować:)
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
holendrzyca 14/12/2010 - 2:56 pm

no to teraz zaszalałaś malwinko 🙂
i ja wybieram opcje z grilowanym kurczaczkiem . ale to świetnie wygląda. oj niedobra ty… aby tak kusić ….

Odpowiedz
Anonimowy 14/12/2010 - 3:01 pm

Tez sobie ten przepis zapisalam. grilowany kurczak zdecydowanie do mnie bardziej przemawia 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 14/12/2010 - 6:13 pm

Salsa criolla – pierwszy raz widzę i zapamiętuję. Do wypróbowania.
A u mnie też już światecznie poamrańcza w plasterkach nabita goździkami już się suszy na kaloryferze.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Ethel 20/12/2010 - 9:44 am

Chyba mi posmakuje…Czytam,czytam i już WIEM,że to mój smak:-)

Odpowiedz
Nemi 21/12/2010 - 2:57 pm

Uwielbiam makarony…ale jeszcze nie jadłam w takiej odsłonie z salsa criolla…czas nadrobić zaległości;]

Odpowiedz
Anonimowy 24/08/2015 - 6:33 pm

Wspaniałe danie! Obowiązkowa opcja z kurczakiem grillowanym w piekarniku 🙂 Ten przepis na stałe zagości na liście moich i mojego Połówka dań obiadowych 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies