Dzień dobry,
Są tu miłośnicy włoskiej kuchni? Na obiad poleca się prosty i pyszny makaron z przepisu autorstwa Gino D’Acampo. Uwielbiam jego włoskie receptury na pasty. Są proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Moja biblioteczka kulinarna jest dość spora, ale to do książek Gino wracam najchętniej.
Makaron z mascarpone i pieczarkami zachwyca przede wszystkim ekspresowym przygotowaniem. Kilka składników, kilkanaście minut pracy i na stole ląduje pyszny obiad. Warto pamiętać o tym przepisie szczególnie w dni, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.
Wypróbuj też przepis na równie ekspresowy makaron z tuńczykiem.
Makaron z mascarpone i pieczarkami – przepis
1 porcja ma 710 kcal (24 B, 74 W, 35 T) – cały przepis przygotowany na 10 g masła
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g makaronu
- 150 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plasterki
- 1 nieduży por, przekrojony wzdłuż na pół i posiekany w plasterki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 125 g sera mascarpone
- Szczypta cayenne lub chili w proszku
- Sól i pieprz do smaku
- 30 g tartego parmezanu
- Masło do smażenia
Jak zrobić makaron z mascarpone i pieczarkami?
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekanego pora, czosnek i pieczarki. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy mascarpone, cayenne, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię, delikatnie mieszamy do połączenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możecie go rozrzedzić odrobiną wody z gotowania makaronu. Makaron przekładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem. Dodatkowo wierzch posypałam posiekaną natką pietruszki.
9 komentarzy
lubię dania z makaronem:)
Mam rozpoczęte opakowanie ricotty, dałaby radę zamiast mascarpone?
abija
Abija- oczywiście 🙂
mascarpone zawsze kojarzyło mi się z słodkimi potrawami, ale jestem pewna, że równie smacznie smakuje i w takim połączeniu 🙂
Uwielbiam makaron w takiej postaci, ale z mascarpone nie robiłam. Muszę spróbować 🙂
Makarony 🙂 Baardzo lubię. Sosik też fajny. Ja zawsze dodaję śmietany 30%, też jest dobry.
Musi smakować cudownie! Polecam również makaron ze szpinakiem i serkiem mascarpone – wychodzi pyszny. Pozdrawiam
Kolejne danie makaronowe, które wiem,że muszę zrobić:) buziaki
Danie jest wyśmienite!