Makaron z mascarpone i pieczarkami

przez Malwina
makaron z mascarpone przepis

Dzień dobry,

Są tu miłośnicy włoskiej kuchni? Na obiad poleca się prosty i pyszny makaron z przepisu autorstwa Gino D’Acampo. Uwielbiam jego włoskie receptury na pasty. Są proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Moja biblioteczka kulinarna jest dość spora, ale to do książek Gino wracam najchętniej.

Makaron z mascarpone i pieczarkami zachwyca przede wszystkim ekspresowym przygotowaniem. Kilka składników, kilkanaście minut pracy i na stole ląduje pyszny obiad. Warto pamiętać o tym przepisie szczególnie w dni, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.

makaron tunczyk przepis

Wypróbuj też przepis na równie ekspresowy makaron z tuńczykiem.

makaron z mascarpone przepis

Makaron z mascarpone i pieczarkami – przepis

1 porcja ma 710 kcal (24 B, 74 W, 35 T) – cały przepis przygotowany na 10 g masła

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu
  • 150 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plasterki
  • 1 nieduży por, przekrojony wzdłuż na pół i posiekany w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 125 g sera mascarpone
  • Szczypta cayenne lub chili w proszku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 30 g tartego parmezanu
  • Masło do smażenia
Jak zrobić makaron z mascarpone i pieczarkami?

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekanego pora, czosnek i pieczarki. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy mascarpone, cayenne, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię, delikatnie mieszamy do połączenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możecie go rozrzedzić odrobiną wody z gotowania makaronu. Makaron przekładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem.  Dodatkowo wierzch posypałam posiekaną natką pietruszki.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Justyna Żak 11/03/2014 - 8:17 am

lubię dania z makaronem:)

Odpowiedz
Anonimowy 11/03/2014 - 9:19 am

Mam rozpoczęte opakowanie ricotty, dałaby radę zamiast mascarpone?
abija

Odpowiedz
Malwina 11/03/2014 - 9:35 am

Abija- oczywiście 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 11/03/2014 - 2:27 pm

mascarpone zawsze kojarzyło mi się z słodkimi potrawami, ale jestem pewna, że równie smacznie smakuje i w takim połączeniu 🙂

Odpowiedz
Magda C. 12/03/2014 - 8:53 am

Uwielbiam makaron w takiej postaci, ale z mascarpone nie robiłam. Muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
JustInka 12/03/2014 - 11:00 am

Makarony 🙂 Baardzo lubię. Sosik też fajny. Ja zawsze dodaję śmietany 30%, też jest dobry.

Odpowiedz
Patrycja Głowacka 12/03/2014 - 9:03 pm

Musi smakować cudownie! Polecam również makaron ze szpinakiem i serkiem mascarpone – wychodzi pyszny. Pozdrawiam

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 13/03/2014 - 3:40 am

Kolejne danie makaronowe, które wiem,że muszę zrobić:) buziaki

Odpowiedz
Agnieszka Mat 13/03/2014 - 1:56 pm

Danie jest wyśmienite!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies