Dzień dobry,
W oczekiwaniu na wiosnę pozbywamy się wszelkich kuchennych zapasów. Na pierwszy ogień poszły makarony, których mamy w szafkach zazwyczaj zbyt dużo, jak na preppersów przystało 😉 . Odświeżamy więc starsze blogowe przepisy (jeden znajdziecie poniżej) i tworzymy nowe.
Dziś polecamy Wam prosty przepis, który sprawdzi się jako kolacja lub danie do lunchboxu. To prosta sałatka z tuńczyka i makaronu. Jeśli planujecie zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły, to najlepiej jajka ugotować na twardo (chodzi tu głównie o kwestie smakowe).
Wypróbuj także przepis na makaron z mięsem mielonym i pieczarkami.
Sałatka z tuńczyka i makaronu
1 porcja sałatki ma 484 kcal (24 B, 43 W, 25 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g makaronu
- 30 g oliwek kalamata
- Garść pomidorków koktajlowych
- Pół opakowania tuńczyka w sosie własnym (65 g po odcieku)
- 60 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
- Piklowana na szybko cebulka (z przepisu na sałatkę z anchois)
- Kilka listków bazylii
- 2 jajka ugotowane wg preferencji
- Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, szczypta suszonej bazylii, szczypta suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Sałatka z tuńczyka i makaronu – jak zrobić?
Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. W misce umieszczamy zimny makaron, oliwki, pomidory, tuńczyka, ciecierzycę, cebulę, pokrojone jajka. Składniki dressingu mieszamy, dodajemy do makaronu.
Przechowywanie: Sałatkę należy zjeść w przeciągu dwóch dni. Przechowujemy ją w szczelnym pojemniku w lodówce.
1 komentarz
Sałatka jest kolorowa i wygląda na bardzo smaczną. Zrezygnowałabym jedynie z dodatku w postaci oliwek, bo za nimi nie przepadam.
Serdecznie pozdrawiam:)