Sałatka z tuńczyka i makaronu

przez Malwina
sałatka z tuńczyka

Dzień dobry,

W oczekiwaniu na wiosnę pozbywamy się wszelkich kuchennych zapasów. Na pierwszy ogień poszły makarony, których mamy w szafkach zazwyczaj zbyt dużo, jak na preppersów przystało 😉 . Odświeżamy więc starsze blogowe przepisy (jeden znajdziecie poniżej) i tworzymy nowe.

Dziś polecamy Wam prosty przepis, który sprawdzi się jako kolacja lub danie do lunchboxu. To prosta sałatka z tuńczyka i makaronu. Jeśli planujecie zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły, to najlepiej jajka ugotować na twardo (chodzi tu głównie o kwestie smakowe).

Wypróbuj także przepis na makaron z mięsem mielonym i pieczarkami.

Sałatka z tuńczyka i makaronu

1 porcja sałatki ma 484 kcal (24 B, 43 W, 25 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g makaronu
  • 30 g oliwek kalamata
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Pół opakowania tuńczyka w sosie własnym (65 g po odcieku)
  • 60 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
  • Piklowana na szybko cebulka (z przepisu na sałatkę z anchois)
  • Kilka listków bazylii
  • 2 jajka ugotowane wg preferencji
  • Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, szczypta suszonej bazylii, szczypta suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Sałatka z tuńczyka i makaronu – jak zrobić?

Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. W misce umieszczamy zimny makaron, oliwki, pomidory, tuńczyka, ciecierzycę, cebulę, pokrojone jajka. Składniki dressingu mieszamy, dodajemy do makaronu.

Przechowywanie: Sałatkę należy zjeść w przeciągu dwóch dni. Przechowujemy ją w szczelnym pojemniku w lodówce.

1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

Dorota 02/03/2020 - 7:18 pm

Sałatka jest kolorowa i wygląda na bardzo smaczną. Zrezygnowałabym jedynie z dodatku w postaci oliwek, bo za nimi nie przepadam.
Serdecznie pozdrawiam:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies