Sałatka wiosenna

przez Malwina
Sałatka z jajkiem i awokado

Ostatnio, gdy tylko otwieram lodówkę od razu w mojej ręce lądują rzodkiewki, szczypiorek i sałata. Najbardziej cieszę się z tego, że rzodkiewka w końcu zaczęła smakować, jak rzodkiewka (rzecz jasna i na tę smaczną rzodkiewkę trzeba polować. U wąsacza na całe szczęście już się pojawiła i smakuje świetnie). Pełne wody bezsmakowe rzodkiewki, które można zakupić zimą w sklepach totalnie mnie odrzucają. Z niecierpliwością wypatruję mojej ulubionej odmiany rzodkiewki (podłużna, różowo-biała o wyrazistym i pikantnym smaku). Za jakiś miesiąc rzodkiewka pojawi się także w naszym ogródku. Mam tylko nadzieję, że w tym roku Mama nie poszalała z jej wysiewem, jak miało to miejsce dwa lata temu. Co tydzień w mojej lodówce lądowało wówczas kilka kilogramów tego różowego warzywa. Dodawałam ją do sałatek, piekłam, marynowałam, a po 2 tygodniach rzodkiewkowych dostaw miałam już dość i przez resztę lata nie mogłam patrzeć na to warzywo. 
Rzodkiewka zawsze będzie mi się kojarzyć z wiosną i sałatkami w wiosennym klimacie. Lekkimi, pełnymi zielonych akcentów, takimi, jak właśnie dzisiejsza sałatka. Początkowo miałam w planach przygotować do niej lekki vinaigrette z dodatkiem koperku, jednak gdy tylko zobaczyłam w lodówce butelkę z maślanką, od razu pomyślałam o sosie ranczerskim. 


Przepis na sałatkę wiosenną dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki- edycja IV. 


Sałatka z rzodkiewką i jajkiem przepis

SAŁATKA WIOSENNA


Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]

  • 2 mini sałaty rzymskie
  • 1 duże awokado
  • 3 jajka, ugotowane na twardo i obrane ze skorupki 
  • pół pęczka rzodkiewki
  • pół krótkiego ogórka
  • 2 dymki (cebula plus szczypior), posiekane
  • sos ranczerski do polania
  • do podania: grzanki z bagietki
Sałatę siekamy, awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę. Ugotowane na twardo jajka kroimy w plasterki lub ćwiartki. Rzodkiewki i obranego ogórka  kroimy w plasterki. W misce umieszczamy sałatę, awokado, jajka, rzodkiewki, ogórka, dymkę, delikatnie mieszamy. Całość polewamy sosem ranczerskim i od razu podajemy. Jako dodatek do sałatki warto przygotować grzanki z bagietki.
*jeśli sałatka ma dłużej stać na stole, nie zalewajcie jej sosem ranczerskim, tylko podajcie go w dzbanuszku obok, tak, aby każda osoba mogła sobie polać sałatkę sosem. Nie ma nic gorszego, niż rozmięknięte pod wpływem sosu warzywa. Pamiętajcie wtedy także o tym, by skropić kawałki awokado sokiem z cytryny (zapobiegnie to ciemnieniu owocu)

Sałatka wiosenna przepis

Czas przygotowania: 20 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Justyna Żak 09/04/2014 - 8:23 am

pyszny wiosenny pomysł:)

Odpowiedz
Złota Kasieńka 09/04/2014 - 8:24 am

Smacznie wygląda, chyba sobie zażyczę na śniadanie:)

Odpowiedz
Anonimowy 09/04/2014 - 11:04 am

ale świeżość bije od Twojej sałatki!:)
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Magda C. 09/04/2014 - 11:23 am

Kolorowa, pyszna i zdrowa 🙂

Odpowiedz
W mojej kosmetyczce 09/04/2014 - 11:53 am

Ojej ale fajna propozycja.
dzisiaj jadlam bardziej prymitywną sałatkę.

Odpowiedz
Anulla 09/04/2014 - 3:25 pm

wiosna na talerzu:) porcja warzyw to obowiązek codzienny o tej porze roku:)

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 09/04/2014 - 11:30 pm

Ależ bym taką skosztowała:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/04/2014 - 2:59 pm

ja jeszcze nie trafilam na taką prawdziwa wiosenną rzodkiewkę:) …. ale już niedługo:) … a sałatka wyśmienita:) w zeszlym roku zajadałam się podobną, ale ez awokado:)

Odpowiedz
madz 10/04/2014 - 9:45 pm

dobry pomysl z tym sosem osobno! Wielkanoc nieodłącznie kojarzy mi się z sałatką wiosenną, ale warzywa od sosu tracą swój "wrodzony" smak.

Odpowiedz
JustInka 11/04/2014 - 12:20 pm

Pięknie wygląda. W sam raz na Wielkanocne śniadanie!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies