Spaghetti z mięsem mielonym i pomidorami

przez Malwina

Dzień dobry,

Spaghetti z mięsem mielonym i pieczarkami to pomysł na pyszny rodzinny obiad. Jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne za sprawą dodatku ziół. Smak sosu podkręciłam octem balsamicznym, który wyjątkowo dobrze komponuje się z pomidorami. Do przygotowania tego dania użyłam siekanych pomidorów z kartonika, ale w sezonie warto postawić na świeże.

Do tego przepisu najlepiej użyć chudej wołowiny, np. mięsa z udźca lub z łopatki. Najlepiej kupić ładny kawałek i zmielić samodzielnie. Wiem, że zajmuje to troszkę więcej czasu, ale macie przynajmniej pewność, co dokładnie jecie. Niestety do mięsa mielonego nierzadko dodawana jest sól lub inne konserwanty.

Jeśli lubisz kuchnię włoską, koniecznie wypróbuj też przepis na makaron z tuńczykiem.

Spaghetti z mięsem mielonym i pomidorami – przepis

1 porcja ma 564 kcal (44 B, 76 W, 9 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oliwy

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 g mielonej wołowiny (u mnie udziec)
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 150 g małych pieczarek, obranych, przekrojonych na pół (tym razem użyłam brązowych pieczarek, ale sprawdzą się też białe)
  • 400 g siekanych pomidorów z kartonika
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Pół łyżeczki suszonej bazylii
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • Odrobina cukru lub erytrolu do smaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Listki bazylii do posypania makaronu
  • Starty ser grana padano, pecorino romano lub parmezan do posypania

Spaghetti z mięsem mielonym – jak zrobić?  

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy mięso mielone i czosnek, smażymy dalej przez około 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pieczarki, krótko przesmażamy. Wlewamy pomidory, ocet balsamiczny, wsypujemy roztarte w palcach oregano, bazylię, słodką paprykę w proszku. Przykrywamy i gotujemy przez 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru (jeśli pomidory są kwaśne).

Makaron gotujemy, dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy (jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go odrobiną wody z gotowania makaronu). Spaghetti z mięsem mielonym nakładamy na talerze, posypujemy tartym serem i listkami bazylii.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Kamciss 25/10/2013 - 7:44 pm

Pysznie i tradycyjnie! 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 25/10/2013 - 8:31 pm

takie dania bardzo lubię:)

Odpowiedz
Martynosia 25/10/2013 - 8:50 pm

Wygląda super i pewnie Pan zjadłby chętniej, bo jest z mięskiem;)

Odpowiedz
Angie 26/10/2013 - 2:50 pm

Jak ja lubię takie jedzenie<3

Odpowiedz
Majana 26/10/2013 - 3:26 pm

O, takie spaghetti jest u mnie lubiane w domu najbardziej 🙂

Odpowiedz
Jey 26/10/2013 - 4:00 pm

światowy dzień makaronu smacznie uczczony 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 27/10/2013 - 5:48 pm

Pyszny makaron!

Odpowiedz
Magda C. 30/10/2013 - 1:23 pm

Kocham takie makarony! Lekko, zdrowo i smacznie!

Odpowiedz
S. 05/03/2014 - 4:34 pm

Wygląda przepysznie 😀 🙂

Odpowiedz
Pio Trek 17/11/2015 - 3:32 pm

Wg. mnie na taka ilość makaronu należy dodać min. 800 g. wołowiny. Ale przepis przedni 😉

Odpowiedz
Malwina 17/11/2015 - 4:20 pm

Pio Trek, ale to już będzie sos z makaronem, a nie makaron z sosem 😉

Odpowiedz
Anonimowy 29/12/2015 - 5:52 am

Jeśli ktoś nie chce mięsa, może zastąpić mielonym tofu z tesco, bo świetnie się nadaje i w sosie do złudzenia przypomina mięso.

Odpowiedz
Anonimowy 29/01/2016 - 11:13 am

przepyszne

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies