Dzień dobry,
Spaghetti z mięsem mielonym i pieczarkami to pomysł na pyszny rodzinny obiad. Jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne za sprawą dodatku ziół. Smak sosu podkręciłam octem balsamicznym, który wyjątkowo dobrze komponuje się z pomidorami. Do przygotowania tego dania użyłam siekanych pomidorów z kartonika, ale w sezonie warto postawić na świeże.
Do tego przepisu najlepiej użyć chudej wołowiny, np. mięsa z udźca lub z łopatki. Najlepiej kupić ładny kawałek i zmielić samodzielnie. Wiem, że zajmuje to troszkę więcej czasu, ale macie przynajmniej pewność, co dokładnie jecie. Niestety do mięsa mielonego nierzadko dodawana jest sól lub inne konserwanty.
Jeśli lubisz kuchnię włoską, koniecznie wypróbuj też przepis na makaron z tuńczykiem.
Spaghetti z mięsem mielonym i pomidorami – przepis
1 porcja ma 564 kcal (44 B, 76 W, 9 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oliwy
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g makaronu spaghetti
- 200 g mielonej wołowiny (u mnie udziec)
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 150 g małych pieczarek, obranych, przekrojonych na pół (tym razem użyłam brązowych pieczarek, ale sprawdzą się też białe)
- 400 g siekanych pomidorów z kartonika
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Pół łyżeczki suszonej bazylii
- Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- Odrobina cukru lub erytrolu do smaku
- Sól i pieprz do smaku
- Listki bazylii do posypania makaronu
- Starty ser grana padano, pecorino romano lub parmezan do posypania
Spaghetti z mięsem mielonym – jak zrobić?
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy mięso mielone i czosnek, smażymy dalej przez około 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pieczarki, krótko przesmażamy. Wlewamy pomidory, ocet balsamiczny, wsypujemy roztarte w palcach oregano, bazylię, słodką paprykę w proszku. Przykrywamy i gotujemy przez 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru (jeśli pomidory są kwaśne).
Makaron gotujemy, dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy (jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go odrobiną wody z gotowania makaronu). Spaghetti z mięsem mielonym nakładamy na talerze, posypujemy tartym serem i listkami bazylii.
13 komentarzy
Pysznie i tradycyjnie! 🙂
takie dania bardzo lubię:)
Wygląda super i pewnie Pan zjadłby chętniej, bo jest z mięskiem;)
Jak ja lubię takie jedzenie<3
O, takie spaghetti jest u mnie lubiane w domu najbardziej 🙂
światowy dzień makaronu smacznie uczczony 🙂
Pyszny makaron!
Kocham takie makarony! Lekko, zdrowo i smacznie!
Wygląda przepysznie 😀 🙂
Wg. mnie na taka ilość makaronu należy dodać min. 800 g. wołowiny. Ale przepis przedni 😉
Pio Trek, ale to już będzie sos z makaronem, a nie makaron z sosem 😉
Jeśli ktoś nie chce mięsa, może zastąpić mielonym tofu z tesco, bo świetnie się nadaje i w sosie do złudzenia przypomina mięso.
przepyszne