Potrawka z soczewicy i tofu

przez Malwina

Dzień dobry,

Tym razem mam dla Was pomysł na prosty bezmięsny obiad inspirowany kuchnią indyjską. Na talerzu wylądowała naprawdę solidna porcja białka, w roli głównej bowiem soczewica, zielony groszek i tofu.

Potrawka z soczewicy i tofu najlepiej komponować będzie się z ryżem basmati i tak też podaję ją najczęściej. Tym razem pod ręką miałam jedynie ugotowaną komosę, więc to ona wylądowała na moim talerzu. Danie można dodatkowo posypać zieleniną, np. nacią kolendry lub pietruszki, jeśli za tą pierwszą nie przepadacie. A i troszkę czarnuszki fajnie będzie dopełniać smaku całości.

Pamiętajcie tylko, by postawić na dobrej jakości soczewicę. Te tańsze dyskontowe bardzo szybko się rozgotowują i w efekcie otrzymujemy niezbyt smaczną papkę. Dobrej jakości soczewica ma bardziej okrągłe ziarna i intensywny kolor. Wiem z doświadczenia, że najlepiej sprawdzają się te bio. Są droższe, ale jakościowo i smakowo wypadają świetnie.

Jeśli szukasz roślinnych potraw, wypróbuj też przepisu na hummus z dynią.

Potrawka z soczewicy i tofu – przepis

1 porcja ma 455 kcal (35 B, 47 W, 13 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oleju

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • Mały kawałek papryczki chili, drobno posiekanej
  • 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • Pół łyżeczki mielonej kolendry
  • Pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 100 g dobrej jakości czerwonej soczewicy
  • 400 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 kostka (180 g) zwartego wędzonego tofu
  • 100 g ugotowanego groszku
  • Sól do smaku
  • Olej do smażenia
Potrawka z soczewicy – jak zrobić?

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, imbir i chili. Smażymy przez 4-5 minut. Dodajemy kumin, kolendrę i kurkumę. Przesmażamy przez 30 sekund. Wsypujemy soczewicę, wlewamy passatę i około pół szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości soczewicy. Zajmie to około 15-25 minut w zależności od użytego ziarna. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Pod koniec dodajemy pokrojone tofu, groszek, doprawiamy solą do smaku.

Z czym podawać potrawkę z soczewicy? Najlepiej z gotowanym ryżem basmati lub chlebkami naan. Nie miałam ryżu i postawiłam na komosę.

Przechowywanie: Danie można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

1 komentarz
1

Podobne posty:

1 komentarz

Gosia 11/04/2022 - 6:35 pm

To wyszło zaskakująco dobre! Co prawda tofu dwie godziny wcześniej zamarynowałam w stylu azjatyckim, co dodało głębi smaku, ale gotowana soczewica z kuminem i kolendrą wyszła na tyle dobra, że można jeść ją bez dodatków. Na pewno powtórzę 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies