Tagine z kurczakiem i brzoskiniami

przez Malwina
Tagine z kurczakiem i brzoskiniami

Bez wątpienia, kuchnia arabska jest moją ulubioną. W pewnym stopniu miłość do niej podziela także mój Połówek, chociaż o wiele bliższa jest mu kuchnia chińska i włoska. Nie potrafię wyobrazić sobie dań bez aromatycznego kminu, harissy czy kolendry. Często sama łapię się na tym, że odruchowo przyprawiając coś, sięgam właśnie po te przyprawy. Dziś prezentuję Wam danie pochodzące z kuchni marokańskiej. Jeśli lubicie połączenie mięsa i owoców, zapewne przypadnie Wam ono do gustu. Do przygotowania tego dania zaprosiłam Irenkę i Andrzeja, ich wersję tej potrawy (z użyciem szybkowaru), możecie zobaczyć na ich blogu. 

Tagine z kurczakiem i brzoskiniami

TAGINE Z KURCZAKIEM I BRZOSKWINIAMI (MAROKO)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z TEJ strony]

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 brązowa cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekany
  • puszka pomidorów bez skórki (400g)
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 8 filetów z udek kurczaka (bez skóry)
  • 165 g suszonych brzoskwiń (w oryginale morele)
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół pęczka natki pietruszki, posiekanej 
  • 3 łyżeczki drobno otartej skórki z cytryny
  • puszka ciecierzycy (około 220 g po odsączeniu)
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • do podania: kuskus i ćwiartki cytryny
W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz, smażymy cebulę i czosnek przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, bulion, kurczaka, brzoskwinie, kmin, cynamon, natkę,  przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Dodajemy ciecierzycę, skórkę otartą z cytryny, oliwki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą kuskus i ćwiartkami cytryny. 

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

Lusi 18/07/2012 - 4:16 am

Bardzo lubię wyraziste smaki kuchni bliskowschodniej, a jeszcze bardziej potrawy mięsne z dodatkiem owoców 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://meat-me-alive.blogspot.com

Odpowiedz
MartynCia ^^ 18/07/2012 - 4:43 am

bardzo aromatyczne danie. lubię połaczenie owoców i mięsa. Na pewno kiedyś wypróbuję 😉

Odpowiedz
bartoldzik 18/07/2012 - 5:11 am

Coraz bardziej przekonuję się do owoców w kuchni, właśnie dzięki kuchni arabskiej. Robiąc tagine z bażanta użyłem suszonych śliwek i aromat bardzo mi odpowiadał. Na pewno skuszę się na Twoje danie…

Odpowiedz
Elexis 18/07/2012 - 5:59 am

Nie lubię oliwek, ale danie samo w sobie wygląda bardzo kusząco:)

Odpowiedz
Malwina 18/07/2012 - 6:09 am

Mój Połówek nie znosi czarnych oliwek, tym bardziej w połączeniu z pomidorami i kurczakiem. Zupełnie o tym zapomniałam przygotowując to danie. Mimo wszystko smakowało mu bardzo.

Odpowiedz
Agata Pachla 18/07/2012 - 6:08 am

U mnie też zagościła ostatnio kuchnia arabska i również ją polubiłam 🙂 Bardzo chętnie spróbowałabym Twojego dania 🙂

Odpowiedz
patitolubi 18/07/2012 - 6:15 am

Ciekawe połączenie smaków. Całość wygląda tak pysznie.

Pozdrawiam ♥ Pati

Odpowiedz
Gula 18/07/2012 - 6:26 am

Podzielam Twój entuzjazm tą kuchnią:)
A takie tagine chętnie bym zjadła. Ostatnio u mnie są same suche piersi z kurczaka. A tutaj taka miła odmiana:)

Odpowiedz
Antenka 18/07/2012 - 6:38 am

jesteś znakomitą inspiracją!:) uwielbiam twoje "inne" przepisy! danie znakomite:)

Odpowiedz
Kamila 18/07/2012 - 6:50 am

Wspaniała potrawa! Bardzo lubię 🙂

Odpowiedz
JustInka 18/07/2012 - 7:32 am

Muszę coś takiego przygotować moim mięsożernym Panom ( Tato, mąłżón i syncio ) Będą zachwyceni. Ich cieszy już sama wiadomość o tym że mięso na obiad 😀
No ale zaproszę ich do pomocy w kuchni 🙂

Odpowiedz
grumko 18/07/2012 - 7:43 am

Po raz kolejny dziękujemy za wspólne smaczne gotowanie;-)
Oczywiście tradycyjnie polecamy się na przyszłość;-)

Odpowiedz
basia 18/07/2012 - 7:45 am

nie znam kuchni arabskiej, co nie znaczy, ze nie chcialabym jej poznac. Pewnie skusze sie na Twoja propozycje, bo skladniki bardzo mi odpowiadają.

Odpowiedz
Madame Edith 18/07/2012 - 8:16 am

A ja Ci powiem, Malwinko, że do kuchni arabskiej jakoś się nie mogę przekonać ze względu na dużą ilość czosnku (na który jestem uczulona) i kolendry (którą akceptuję tylko w niewielkich ilościach).

Mimo to, te wszystkie dania arabskie, które tu prezentujesz wyglądają niezwykle kusząco i z chęcią bym skosztowała każdego jednego choćby po łyżeczce 🙂

Serdecznie Cię pozdrawiam,
Edith

Odpowiedz
Malwina 18/07/2012 - 8:31 am

Jest dosyć specyficzną kuchnią. Co do samej kolendry to nie przełknę świeżej, jednakże suszone i zmielone owoce (czy też nasiona) kolendry uwielbiam;)

Odpowiedz
Tomek gotuje 18/07/2012 - 9:04 am

Mniam, chyba muszę coś takiego przygotować. Na ostatnie chłodne dni będzie w sam raz 🙂 Tylko nie wiem czy dałbym radę zrobić z suszonymi brzoskwiniami, kiedyś je kupiłem i były tak pyszne, że nie wiem czy jakaś trafiłaby do garnka 😉

Odpowiedz
Oliko 18/07/2012 - 9:11 am

Hmmm, ależ to musi ładnie pachnieć:)

Odpowiedz
Ircia83 18/07/2012 - 10:20 am

Mniam, wyglada pysznie, kocham taką kuchnię 🙂
Na pewno zrobię 🙂
U mnie czasem również kulinarnie ale i po mazursku 🙂
a z kulinariów sushi, pstrąg pieczony i inne 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Zuza 18/07/2012 - 11:49 am

Uwielbiam smaki innych kultur

Odpowiedz
Paulina 18/07/2012 - 1:06 pm

Bardzo lubię połączenie kurczaka i ananasa, więc pewnie i z brzoskwinią sobie poradzę. Z reguły nie reklamuję swojego bloga u innych w komentarzach, ale skoro lubisz kuchnię arabską to może skusisz się na któryś z tunezyjskich konkursów u mnie na blogasku?

Odpowiedz
Malwina 19/07/2012 - 4:46 am

Paulinko, z miłą chęcią;)

Odpowiedz
Jolanta Syzndlarewicy 18/07/2012 - 5:36 pm

Wspaniałe danie … Chętnie bym go spróbowała:). Co do szybkowaru to używam go zęsto, jest rewelacyjny:) pozdrawiam

Odpowiedz
Dota 18/07/2012 - 5:51 pm

fajne:) a nie lepiej z marynowana cytryna?

Odpowiedz
Malwina 19/07/2012 - 4:46 am

Kiszona oczywiście mile widziana;)

Odpowiedz
Angie 18/07/2012 - 7:16 pm

Bardzo lubię takie połączenia więc chyba pora popróbować innych kuchni niż włoska 😉 Ciekawe tylko co na to Mój Połówek ;))

Odpowiedz
Aleksandra 24/07/2012 - 4:51 am

oj musi być pyszne…

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies