Dzień dobry,
Przy piątku częstuję Was przepisem na szybką i lekką sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako kolacja. Wyglądem zapewne wielu z Was skojarzy się ona z sałatką nicejską. Jest prosta, szybka w przygotowaniu, czyli idealnie wpisuje się w moją filozofię gotowania 😉
Cebulkę do sałatki możecie przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku lub słoiku. Taka lekko podmarynowana cebula jest fajnym dodatkiem do wszelkich sałatek, kanapek.
Wypróbuj też przepis na sałatkę z tuńczyka i makaronu.
Lekka sałatka z anchois i jajkiem – przepis
1 porcja sałatki (bez dodatku grzanek) ma 261 kcal (9 B, 2 W, 23 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garście ulubionego miksu sałat
- 2 jajka ugotowane na miękko
- 100 g pomidorków koktajlowych (latem warto postawić na różne odmiany kolorowych pomidorów)
- 30 g oliwek kalamata
- Garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (wykorzystałam resztki mrożonych zapasów)
- 4 fileciki anchois
- Cebulka: Pół małej posiekanej w piórka czerwonej cebuli, szczypta soli, pół łyżeczki erytrolu lub cukru, 1 łyżka czerwonego octu winnego (wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki na około pół godziny)
- Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół ząbka czosnku drobno posiekanego, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Sałatka z anchois – jak zrobić?
Na półmisku układamy sałatę, przekrojone na pół jajka, pomidorki, oliwki, fasolkę, anchois (w całości lub posiekane) i cebulkę. Składniki dressingu mieszamy, polewamy nim sałatkę. Podajemy od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem grzanek z bagietki lub ciabatty.
Zamienniki:
- Zamiast fasolki szparagowej można wykorzystać gotowane na parze lub grillowane zielone szparagi
- Sałatkę można wzbogacić o dodatek czerwonej fasoli lub ciecierzycy. Tak teraz na nią patrzę i gotowane strączki super by tu zagrały (smakowo i wizualnie).