Makaron smażony z wieprzowiną i groszkiem cukrowym |
Jeśli śledzicie poniedziałkowy cykl „Make bento, not war!”, zapewne zdążyliście zauważyć, jak często w lunchboxie lądują szybkie potrawy przygotowane metodą stir-fry. Gdy dobrze się zorganizujecie, to w kilkanaście minut na Waszym stole wyląduje smaczne i pożywne danie z dużą ilością chrupiących i pełnych witamin warzyw. Na tygodniu takie potrawy są idealne 🙂
MAKARON SMAŻONY Z WIEPRZOWINĄ I GROSZKIEM CUKROWYM
Składniki (na 3 porcje):
- 4 plastry schabu, pokrojonego w cienkie podłużne paski
- 1 łyżeczka imbiru, posiekanego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
- 1 nieduża marchewka, obrana, pokrojona w cienkie słupki
- pół czerwonej papryki, pokrojonej w podłużne paski
- kilka kolb marynowanej kukurydzy, pokrojonej wzdłuż na pół
- mała garść groszku cukrowego
- 150 g makaronu do dań z woka
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, smażymy przez około 4-5 minut. Dodajemy imbir, chili, czosnek, smażymy 15 sekund. Dodajemy marchew, paprykę, smażymy, mieszając przez 3 minuty. Dokładamy kukurydzę, groszek cukrowy, podgrzewamy minutę. Dokładamy makaron, doprawiamy sosem sojowym, rybnym i ostrygowym, mieszamy. Smażony makaron nakładamy do dwóch miseczek i podajemy. Danie możecie posypać uprażonym sezamem, który fajnie komponuje się z groszkiem cukrowym.
Czas przygotowania: 15 minut.
4 komentarze
Ciekawy wpis.
Pozdrawiam 🙂
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
makaron to jedna z moich największych kulinarnych miłości <3
Jakie kolory!!!
Dania tak przygotowane mają cudowne kolory! Pochłonęłabym cały monitor 🙂