Makaron smażony z wieprzowiną i groszkiem cukrowym

przez Malwina
Stir-fry z groszkiem cukrowym
Makaron smażony z wieprzowiną i groszkiem cukrowym

Jeśli śledzicie poniedziałkowy cykl „Make bento, not war!”, zapewne zdążyliście zauważyć, jak często w lunchboxie lądują szybkie potrawy przygotowane metodą stir-fry. Gdy dobrze  się zorganizujecie, to w kilkanaście minut na Waszym stole wyląduje smaczne i pożywne danie z dużą ilością chrupiących i pełnych witamin warzyw. Na tygodniu takie potrawy są idealne 🙂

Schab smażony z makaronem

MAKARON SMAŻONY Z WIEPRZOWINĄ I GROSZKIEM CUKROWYM


Składniki (na 3 porcje):

  • 4 plastry schabu, pokrojonego w cienkie podłużne paski
  • 1 łyżeczka imbiru, posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
  • 1 nieduża marchewka, obrana, pokrojona w cienkie słupki
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w podłużne paski
  • kilka kolb marynowanej kukurydzy, pokrojonej wzdłuż na pół
  • mała garść groszku cukrowego
  • 150 g makaronu do dań z woka
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
Przygotowanie:

Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, smażymy przez około 4-5 minut. Dodajemy imbir, chili, czosnek, smażymy 15 sekund. Dodajemy marchew, paprykę, smażymy, mieszając przez 3 minuty. Dokładamy kukurydzę, groszek cukrowy, podgrzewamy minutę. Dokładamy makaron, doprawiamy sosem sojowym, rybnym i ostrygowym, mieszamy. Smażony makaron nakładamy do dwóch miseczek i podajemy. Danie możecie posypać uprażonym sezamem, który fajnie komponuje się z groszkiem cukrowym. 

Czas przygotowania: 15 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Kinga Łucja 01/07/2014 - 7:08 pm

Ciekawy wpis.

Pozdrawiam 🙂

nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com

Odpowiedz
uwielbiamy 01/07/2014 - 8:30 pm

makaron to jedna z moich największych kulinarnych miłości <3

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/07/2014 - 10:13 pm

Jakie kolory!!!

Odpowiedz
JustInka 02/07/2014 - 11:10 am

Dania tak przygotowane mają cudowne kolory! Pochłonęłabym cały monitor 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies