Dzień dobry,
Lubicie włoskie dania? Jeśli tak, to mam dla Was dziś prosty i bardzo szybki przepis na makaron z tuńczykiem. To iście ekspresowa potrawa, o której warto pamiętać szczególnie w dni, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.
Sos do makaronu wzbogaciłam o wyraziste w smaku dodatki, takie jak chili, kapary i oliwki. W połączeniu z delikatnym tuńczykiem i świeżą nacią pietruszki całość komponuje się naprawdę dobrze. Jakiego makaronu najlepiej użyć do tego przepisu? Polecam postawić na bavette, tagliatelle, linguine lub popularne spaghetti.
Jeśli lubisz włoską kuchnię, koniecznie wypróbuj także przepis na spaghetti alla puttanesca.
Makaron z tuńczykiem przepis
1 porcja ma 497 kcal (25 B, 76 W, 10 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oliwy
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g makaronu (u mnie bavette)
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- Pół czerwonej papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
- 2 łyżeczki kaparów
- 4 łyżki oliwek bez pestek, przekrojonych na pół (użyłam zielonych oliwek, super sprawdzą się też czarne lub kalamata – postawcie na te, które wolicie)
- 300 g przecieru pomidorowego (passata)
- Pół puszki tuńczyka w sosie własnym (65 g po odcieku)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Odrobina cukru lub erytrolu do smaku
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa do smażenia
- Do posypania: posiekana natka pietruszki
Makaron z tuńczykiem – jak zrobić?
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chili, smażymy przez minutę. Dodajemy kapary i oliwki, smażymy kolejną minutę. Wlewamy przecier, dodajemy podzielonego na kawałki tuńczyka, ocet, sól i pieprz do smaku, odrobinę cukru lub erytrolu. Podgrzewamy przez 3 minuty. Dodajemy makaron, mieszamy. Makaron z tuńczykiem nakładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki.
14 komentarzy
Wygląda bardzo smakowicie!
Mam nieco podobny przepis na makaron z tunczykiem i czesto go robie, bo to bardzo szybkie i niezwykle smaczne danie 🙂
Przy nastepnej okazji wyprobuje Twoj przepis 😉
Bardzo fajny makaron. Zaciekawil mnie dodatek octu balsamicznego. I bardzo ladne zdjecia. Pozdrawiam.
pycha:) wygląda smakowicie:)
Lubię to połączenie 🙂
to jedno z moich ulubionych dan. brawo za cudne pokazanie tego malo apetycznego dania.
po pierwsze – tagliatelle to moja ulubiona forma makaronu, po drugie – makaron z tuńczykiem uwielbiam, dodaję do niego tony pietruszki zielonej. Natomiast za kaparami nie przepadam. Cudowny ten Twój przepis, poza właśnie kaparami.
Pozdrawiam
Monika
Kapary w takiej ilości giną w sosie i dodają tylko fajnego smaku. W końcu to tylko pół łyżeczki na porcję 🙂
Uwielbiam tuńczyka w różnych wersjach, a z makaronem w szczególności 🙂
Uwielbiam tego typu połączenia, a do tego wygląda fantastycznie:)
baaaaaaardzo smakowity przepis:)
Chyba właśnie to najbardziej lubię w makaronach – krótki czas przygotowania, a za każdym razem inna odsłona. W takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale może z czasem i tuńczyk u mnie zagości.
Uwielbiam makaron z tuńczykiem, choć przygotowuję go w najprostszej wersji chetnie urozmaicę według Twojego przepisu:)
Pyszności, pozdrawiam znad pustego talerza 🙂 bardzo lubię takie połączenia, a Twój przepis dzięki dodatkowi oliwek i octu balsamicznego jest po prostu wyśmienity 🙂 i idealny, gdy mamy mało czasu!