Spaghetti all’Amatriciana

przez Malwina
Makaron z boczkiem i sosem pomidorowym przepis

Lubisz makaron i boczek? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco, to z pewnością to spaghetti powinno Ci posmakować. Przygotowałyśmy go wspólnie z Karoliną i Edytą w ramach naszego wspólnego gotowania. Tym razem wyborem przepisu metodą chybił-trafił zajęłam się ja. Znów padło na książkę autorstwa Gino D’Acampo. 

Więcej przepisów na makarony znajdziecie w dziale Kuchnia włoska

Spaghetti alla Matriciana przepis

SPAGHETTI ALL’AMATRICIANA (WŁOCHY)


Składniki (na 4 porcje):
[Gino D’Acampo, Włoskie dania makaronowe]

  • 1 duża czerwona cebula, posiekana w cienkie piórka
  • 250 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 puszki siekanych pomidorów bez skóry (2 x 400 g), w sezonie letnim użyjcie świeżych pomidorów
  • 400 g makaronu spaghetti (lub innego ulubionego)
  • pół łyżeczki chili w płatkach (ew. chili w proszku do smaku)
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • starty ser pecorino do posypania
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy boczek, smażymy kilka minut, aż się zrumieni. Wlewamy wino, podgrzewamy, aż praktycznie w całości wyparuje. Dodajemy pomidory, chili, gotujemy bez przykrycia przez 8-10 minut (jeśli używacie świeżych pomidorów, wybierzcie te mięsiste. Czas gotowania sosu w przypadku użycia świeżych pomidorów wydłuży się). Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W trakcie przygotowania sosu należy ugotować makaron al dente. Pamiętajcie o tym, aby nie przelewać go wodą po odcedzeniu. Makaron dodajemy do sosu, mieszamy i rozkładamy pomiędzy 4 talerze. Posypujemy natką pietruszki i tartym pecorino.

Spaghetti z boczkiem i pomidorami przepis

Przepis na makaron all'amatriciana

Czas przygotowania: 15 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

kabamaiga 22/01/2014 - 9:03 am

Ślicznie u Ciebie wygląda Malwino. Dzięki za odnalezienie wspaniałego przepisu.

Odpowiedz
Edyta 22/01/2014 - 9:09 am

Pyszne było, dziękuję za przepis 🙂
Czekam na następne wspólne gotowanie.

Odpowiedz
Hania-Kasia 22/01/2014 - 10:56 am

Bardzo lubię to danie i robię je właśnie z przepisu z książki Gino :))

Odpowiedz
Justyna Żak 22/01/2014 - 11:10 am

pysznie wygląda:)

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 22/01/2014 - 2:13 pm

Bardzo mi smakowało było przepyszne 🙂

Odpowiedz
Ash 22/01/2014 - 2:20 pm

Pisałam już u Karoliny, że cudnie to spaghetti wygląda, ale patrząc na Twoje zdjęcia zrobiłam się jeszcze bardziej głodna 😉

Odpowiedz
Magda C. 22/01/2014 - 4:10 pm

Pyszota, uwielbiam taki makaron!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/01/2014 - 10:29 am

Ja też niedawno publikowałam 🙂 Piękne ujęcia!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 29/01/2014 - 11:04 am

Obłędne zdjęcia:) … a ja mam w planach ten makaron na jutrzejszy obiad:) buziaki

Odpowiedz
Gaia 21/08/2014 - 12:15 pm

pomimo, że mąż Włoch i amatricianę lubi, ja nigdy za nią nie przepadałam. Aż w końcu wypróbowałam Twój przepis z dodatkiem cebuli, ja sama zrobiłam amatricianę, za którą nie przepadam, dla męża i smakowała mi bardzo. To musi być zasługa czerwonej cebuli! Swoją drogą poczytałam i okazało się, że wersja z cebulą występuje w książkach kucharskich kuchni rzymskiej (cucina romana), natomiast w Amatrice nie dodaje się cebuli. JAk dla mnie z cebulą smakuje o wiele lepiej!

Odpowiedz
Malwina 22/08/2014 - 12:12 pm

Dziękuję za podzielenie się informacją na temat tej cebuli. Nie miałam nawet pojęcia, że w Amatrice się jej nie dodaje. Ale z tego, co piszesz, jej obecność jest jak najbardziej na plus.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies