Kurczak jalfrezi

przez Malwina
Kurczak jalfrezi przepis

Rozgrzewające i pikantne potrawy z kuchni indyjskiej świetnie sprawdzą się w chłodniejsze dni. Jalfrezi to rodzaj curry przygotowywanego najczęściej z pokrojonego w kawałki mięsa lub ryb. Sos do jalfrezi jest gęsty, ma przyjemny maślany posmak. Potrawę tę możecie podawać z dodatkiem ryżu lub indyjskiego pieczywa.

Kurczak po indyjsku

KURCZAK JALFREZI (INDIE)

Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja: S. Rimmer]

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500 g siekanych pomidorów (możecie użyć pomidorów z puszki lub kartonika)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • do podania: chlebki naan, ryż
Mięso kroimy w mniejsze kawałki. Posypujemy kurkumą i chili. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka, smażymy ze wszystkich stron przez kilka minut. Dodajemy czosnek i cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, imbir, kmin rzymski, kolendrę. Całość przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut, w razie potrzeby dolewając wodę na patelnię, gdy sos będzie zbyt gęsty. Pod koniec dodajemy masło i sok z cytryny, przyprawiamy całość solą. Podajemy z chlebkami naan bądź ryżem.

Przepis na kurczaka jalfrezi

Czas przygotowania: 25 minut.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Kulinarne Inspiracje 22/01/2014 - 8:02 pm

ale to pysznie wygląda!

Odpowiedz
Angie 22/01/2014 - 8:08 pm

Musi być bardzo rozgrzewające to danie. Bardzo lubię indyjską kuchnię, więc i ten przepis mnie kusi; )

Odpowiedz
Justyna Żak 22/01/2014 - 9:25 pm

świetnie danie, wygląda bardzo smacznie:D

Odpowiedz
Anonimowy 22/01/2014 - 10:28 pm

a czy to mają być świeże pomidory czy mogą być z puszki wraz z sosem ?

Odpowiedz
Malwina 23/01/2014 - 6:45 am

Zimą oczywiście te z puszki wraz z sokiem 🙂

Odpowiedz
Magda C. 23/01/2014 - 8:16 am

Zjadłabym z chęcią takiego kurczaka dzisiaj na obiad 🙂

Odpowiedz
Karolina P. 23/01/2014 - 11:16 am

Pyszne 🙂

Odpowiedz
JustInka 23/01/2014 - 12:28 pm

Fajny bardzo taki kurak. A skład niby nie jakiś nadzwyczajny. Apetycznie się prezentuje.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/01/2014 - 10:28 am

Ten kurczak przypadł mi do gustu 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 29/01/2014 - 11:07 am

Bardzo aromatyczne musi być t danie …. podoba mi się:) pozdrawiam

Odpowiedz
NG 30/01/2014 - 11:32 am

kolejny świetny przepis 🙂

Odpowiedz
Paulina Pikula 25/09/2014 - 2:35 pm

Przepyszne! Jedno z moich ulubionych z Twojego bloga. Polecam z chlebkiem naan:)

Odpowiedz
Anonimowy 25/09/2014 - 2:36 pm

Pychota! Moje ulubione:) Polecam z chlebkiem naan!

Odpowiedz
Anonimowy 21/07/2015 - 8:05 pm

Przecudowne, aromatyczne danie i do tego bardzo proste w przygotowaniu 🙂

Odpowiedz
Eryka 29/04/2016 - 2:08 pm

Uwielbiam kuchnie indyjska 🙂 Wlasnie przyrzadzilam wg Pani przepisu, przepyszny. Dziekuje.

Odpowiedz
strawmerry 05/07/2016 - 1:59 pm

Świetby przepis. Nie miałam kolendry, ale nie wiem nawet jak smakuje, więc wyobrażam sobie, że ma byc tak jak zrobilam 😉 uwielbiam Twoje przepisy na kurczaka i nie tylko. Skorzystałam już przy wielu obiadach i nadal będę korzystać 🙂

Odpowiedz
morane 09/10/2016 - 2:02 pm

Nigdy jeszcze nie zostawiłam u Ciebie komentarza ale dzisiaj postanowiłam podziękować za wszystkie przepisy jeszcze na żadnym się nie zawiodłam a kuchnia indyjska czy azjatycka to mmmmmm. Bardzo dziękuję 🙂

Odpowiedz
Malwina 09/10/2016 - 2:04 pm

Dziękuję za dobre słowo przy niedzieli 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies