Rozgrzewające i pikantne potrawy z kuchni indyjskiej świetnie sprawdzą się w chłodniejsze dni. Jalfrezi to rodzaj curry przygotowywanego najczęściej z pokrojonego w kawałki mięsa lub ryb. Sos do jalfrezi jest gęsty, ma przyjemny maślany posmak. Potrawę tę możecie podawać z dodatkiem ryżu lub indyjskiego pieczywa.
KURCZAK JALFREZI (INDIE)
Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja: S. Rimmer]
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 500 g siekanych pomidorów (możecie użyć pomidorów z puszki lub kartonika)
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1,5 łyżeczki mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- do podania: chlebki naan, ryż
Mięso kroimy w mniejsze kawałki. Posypujemy kurkumą i chili. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka, smażymy ze wszystkich stron przez kilka minut. Dodajemy czosnek i cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, imbir, kmin rzymski, kolendrę. Całość przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut, w razie potrzeby dolewając wodę na patelnię, gdy sos będzie zbyt gęsty. Pod koniec dodajemy masło i sok z cytryny, przyprawiamy całość solą. Podajemy z chlebkami naan bądź ryżem.
Czas przygotowania: 25 minut.
18 komentarzy
ale to pysznie wygląda!
Musi być bardzo rozgrzewające to danie. Bardzo lubię indyjską kuchnię, więc i ten przepis mnie kusi; )
świetnie danie, wygląda bardzo smacznie:D
a czy to mają być świeże pomidory czy mogą być z puszki wraz z sosem ?
Zimą oczywiście te z puszki wraz z sokiem 🙂
Zjadłabym z chęcią takiego kurczaka dzisiaj na obiad 🙂
Pyszne 🙂
Fajny bardzo taki kurak. A skład niby nie jakiś nadzwyczajny. Apetycznie się prezentuje.
Ten kurczak przypadł mi do gustu 🙂
Bardzo aromatyczne musi być t danie …. podoba mi się:) pozdrawiam
kolejny świetny przepis 🙂
Przepyszne! Jedno z moich ulubionych z Twojego bloga. Polecam z chlebkiem naan:)
Pychota! Moje ulubione:) Polecam z chlebkiem naan!
Przecudowne, aromatyczne danie i do tego bardzo proste w przygotowaniu 🙂
Uwielbiam kuchnie indyjska 🙂 Wlasnie przyrzadzilam wg Pani przepisu, przepyszny. Dziekuje.
Świetby przepis. Nie miałam kolendry, ale nie wiem nawet jak smakuje, więc wyobrażam sobie, że ma byc tak jak zrobilam 😉 uwielbiam Twoje przepisy na kurczaka i nie tylko. Skorzystałam już przy wielu obiadach i nadal będę korzystać 🙂
Nigdy jeszcze nie zostawiłam u Ciebie komentarza ale dzisiaj postanowiłam podziękować za wszystkie przepisy jeszcze na żadnym się nie zawiodłam a kuchnia indyjska czy azjatycka to mmmmmm. Bardzo dziękuję 🙂
Dziękuję za dobre słowo przy niedzieli 🙂