Coca pochodzi z Katalonii, popularna jest także na Balearach, w Walencji, Andorze i Aragonii. To dość uniwersalny wypiek, przyjmujący różne formy. Coca można przygotować w wersji słodkiej lub słonej. W tej drugiej przypomina włoską pizzę. Tego typu wypieki popularne są także w innych krajach basenu Morza Śródziemnego, tu warto wspomnieć choćby o greckiej ladenia, płaskim pieczywie pokrytym cebulą i pomidorami. Coca w wersji wytrawnej może być przykryta przeróżnymi dodatkami. Popularne są przede wszystkim warzywa, ryby, oliwki, wędliny. W wersji słodkiej szczególnie chciałabym Wam polecić coca de San Juan, pyszne drożdżowe ciasto z dodatkiem kandyzowanych owoców, którym wczoraj zajadali się Hiszpanie w Katalonii, świętując Noc św. Jana.
COCA Z CEBULĄ I OLIWKAMI
Składniki:
[przepis własny]
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- 3-4 duże cebule
- 2 pomidory
- garść czarnych oliwek
- suszone oregano
Przygotowujemy ciasto: w misce umieszczamy mąkę, sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżka ciepłej wody i dostawiamy na 20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczna ciasto, podsypując je w razie potrzeby mąką. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Cebule obieramy, siekamy w piórka. Oliwki kroimy na pół. Pomidory w plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Następnie patelnię przestawiamy na najmniejszy palnik i smażymy dalej na małym ogniu przez około 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Uważamy, by nie przypalić cebuli. Powinna stać się miękka.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy lub wałkujemy na prostokąt. Układamy na blasze wysypanej mąką. Na wierzchu rozkładamy cebulę, kładziemy plastry pomidora, oliwki, które lekko dociskamy do ciasta. Całość posypujemy suszonym oregano. Pieczemy przez około 20-25 minut w temp. 200 stopni (ja wyciągnęłam ciasto po 20 minutach), aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Ciasto dzielimy na części. Podajemy z dodatkiem dobrej oliwy lub z ulubionym sosem. Coca jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
3 komentarze
Bardzo apetyczna na Twoja coca i do tego bardzo fotogeniczna:) Dziękuję za udział w mojej akcji. Pozdrawiam:)
Wygląda super. Szkoda, że nie udało mi się z Wami gotować. Następnym razem. Ale już wiem, że coca będzie u mnie częstym gościem 🙂
Hey, właśnie skończyliśmy się zajadać coca z tego przepisu. Jest wyśmienita 😀
Magda