Ladenia, grecka pizza z pomidorami i cebulą

przez Malwina
Grecka pizza z pomidorami
Ladenia, grecka pizza z pomidorami i cebulą

Włosi mają swoją pizzę i focaccię, Turkowie pide, Libańczycy manakeesh, Hiszpanie wypiek o nazwie coca a Francuzi pissaladiere. W basenie Morza Śródziemnego w praktycznie każdym kraju spotkamy podobnie wyglądające płaskie pieczywo, pokryte różnymi dodatkami. W Grecji takim wypiekiem jest ladenia (Λαδένια). Ladenia pokryta jest warstwą cebuli i pomidorów. Dodatkowo jej wierzch kropi się  oliwą, dzięki czemu cebula nie pali się w trakcie pieczenia, a wierzch ciasta pozostaje delikatnie miękki. Ten grecki flatbread przyprawia się oregano i solą morską. Możecie podawać go zarówno na ciepło, jak i na zimno, w towarzystwie dobrej jakości oliwy lub ulubionego sosu (tego drugiego Grecy do ladenia raczej nie podadzą). Ladenia jest specjalnością leżącej na morzu Egejskim wyspy Kimolos.

Ladnia przygotowałam razem z Zuzią i Emilią. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie ich wersję tego greckiego flatbread’u.

Ladenia przepis

LADENIA

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej (chlebowej lub bułeczkowej, typ 750 lub 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2-3 pomidory, pokrojone w plastry (wybierzcie te bardziej mięsiste i dojrzałe)
  • 2-3 cebule, obrane, posiekane w piórka
  • 4-6 łyżek oliwy do skropienia ciasta
  • sól morska, pieprz i oregano do posypania
Przygotowanie ladenia: Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę i 3 łyżki oliwy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.

Gdy ciasto wyrośnie, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto na ladenia wyjmujemy na oprószony mąką blat. Lekko oprószamy je mąką i wałkujemy na placek o grubości 1-1,5 cm. Na wierzchu układamy cebulę, kropimy ją oliwą. Kolejno kładziemy plastry pomidorów, skrapiamy oliwą. Całość posypujemy solą morską, pieprzem i oregano. Pieczemy przez 25-30 minut lub dłużej, aż spód będzie ładnie zrumieniony a brzegi ciasta wypieczone. Podajemy jako samodzielną potrawę lub przystawkę z dodatkiem dobrej jakości oliwy lub ulubionego sosu.

Pizza z pomidorami i cebulą

Grecki chleb z pomidorami i cebulą
Ladenia, grecka pizza z pomidorami i cebulą

Czas przygotowania: 1 godzina i 40 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Karmel-itka. 16/07/2014 - 4:43 pm

genialna! muszę zrobić!

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 16/07/2014 - 8:10 pm

Mi bardzo smakowało i na chwilę poczułam się jak w Grecji:)

Odpowiedz
Ale Smaki 16/07/2014 - 8:50 pm

Grecy ewidentnie wiedzą, co dobre!

Odpowiedz
Angie 17/07/2014 - 7:03 am

Te pomidory wyglądają świetnie!: )

Odpowiedz
Piekarniczek 17/07/2014 - 8:35 am

Uwielbiam pizze, a ta wygląda bardzo zachęcająco 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/07/2014 - 9:04 am

Aż się oblizałam! Poważnie!

Odpowiedz
Magda C. 19/07/2014 - 11:24 am

Smakowicie to wygląda! Wow!

Odpowiedz
JustInka 21/07/2014 - 9:58 am

Oj, to nawet nie wiedziałam, że ostatnio przez moją dietę całkiem podobne cosie robiłam 😀

Odpowiedz
Agnieszka B. 21/07/2014 - 1:59 pm

Zrobiłam dziś na obiad, więc oprócz pomidorów i cebuli dodałam trochę kiełbaski drobiowej i oliwek. Pyyyyycha! 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/07/2014 - 3:47 pm

Od takich komentarzy aż się chce tworzyć nowe przepisy 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/05/2016 - 4:13 am

Dzień Dobry, jakiej oliwy użyła Pani do skrapiania ladenii? Zrobiłem ją wczoraj, była pyszna, jednak oliwa której użyłem, goccia d'oro extra vergine mocno dymiła w piekarniku.

Pozdrawiam,

Odpowiedz
Malwina 21/05/2016 - 5:59 am

Nie pamiętam, jakiej oliwy używałam akurat do tego wypieku. Zazwyczaj mam w domu 3-4 butelki lub puszki różnej maści oliwy i używam wg preferencji.

Odpowiedz
Anonimowy 08/02/2018 - 7:41 am

użyłem oliwy z oliwek extra vergine goccia d'oro, która w 200 stopniach mocno dymiła, jakiej oliwy Pani użyła w tym przepisie, poza tym było pysznie!

pozdrawiam,
Tomasz

Odpowiedz
Malwina 08/02/2018 - 1:15 pm

Przepraszam, ale niestety nie pamiętam.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies