Ladenia, grecka pizza z pomidorami i cebulą |
Ladnia przygotowałam razem z Zuzią i Emilią. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie ich wersję tego greckiego flatbread’u.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (chlebowej lub bułeczkowej, typ 750 lub 650)
- 1 łyżeczka soli
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy
- 2-3 pomidory, pokrojone w plastry (wybierzcie te bardziej mięsiste i dojrzałe)
- 2-3 cebule, obrane, posiekane w piórka
- 4-6 łyżek oliwy do skropienia ciasta
- sól morska, pieprz i oregano do posypania
Gdy ciasto wyrośnie, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto na ladenia wyjmujemy na oprószony mąką blat. Lekko oprószamy je mąką i wałkujemy na placek o grubości 1-1,5 cm. Na wierzchu układamy cebulę, kropimy ją oliwą. Kolejno kładziemy plastry pomidorów, skrapiamy oliwą. Całość posypujemy solą morską, pieprzem i oregano. Pieczemy przez 25-30 minut lub dłużej, aż spód będzie ładnie zrumieniony a brzegi ciasta wypieczone. Podajemy jako samodzielną potrawę lub przystawkę z dodatkiem dobrej jakości oliwy lub ulubionego sosu.
Ladenia, grecka pizza z pomidorami i cebulą |
Czas przygotowania: 1 godzina i 40 minut.
14 komentarzy
genialna! muszę zrobić!
Mi bardzo smakowało i na chwilę poczułam się jak w Grecji:)
Grecy ewidentnie wiedzą, co dobre!
Te pomidory wyglądają świetnie!: )
Uwielbiam pizze, a ta wygląda bardzo zachęcająco 🙂
Aż się oblizałam! Poważnie!
Smakowicie to wygląda! Wow!
Oj, to nawet nie wiedziałam, że ostatnio przez moją dietę całkiem podobne cosie robiłam 😀
Zrobiłam dziś na obiad, więc oprócz pomidorów i cebuli dodałam trochę kiełbaski drobiowej i oliwek. Pyyyyycha! 🙂
Od takich komentarzy aż się chce tworzyć nowe przepisy 🙂
Dzień Dobry, jakiej oliwy użyła Pani do skrapiania ladenii? Zrobiłem ją wczoraj, była pyszna, jednak oliwa której użyłem, goccia d'oro extra vergine mocno dymiła w piekarniku.
Pozdrawiam,
Nie pamiętam, jakiej oliwy używałam akurat do tego wypieku. Zazwyczaj mam w domu 3-4 butelki lub puszki różnej maści oliwy i używam wg preferencji.
użyłem oliwy z oliwek extra vergine goccia d'oro, która w 200 stopniach mocno dymiła, jakiej oliwy Pani użyła w tym przepisie, poza tym było pysznie!
pozdrawiam,
Tomasz
Przepraszam, ale niestety nie pamiętam.