Śledź z ogórkiem i sezamem

przez Malwina

Dzień dobry,

W przeciągu kilku ostatnich miesięcy Wojtek kupił mi sporo książek o kuchni japońskiej. W jednej z nich – „The Japanese table” – znalazłam przepis na ciekawie podane śledzie. Świeży ogórek i sezam w połączeniu ze śledziem intrygowały na tyle, że musiałam to danie odtworzyć we własnej kuchni.

Marynowane śledzie nie są produktem typowym dla kuchni japońskiej. Autorka inspirowała się raczej kuchnią skandynawską, której smaki zestawiła z japońskimi dodatkami. Tak też powstała ta prosta i smaczna sałatka. Kolejnym razem dodam do niej gotowane w łupinkach młode ziemniaki.

Wypróbujcie też inne nowe przepisy na śledzie: tatar z papryką, tatar z marynowanymi grzybami, sałatkę z pieczonych ziemniaków i śledzi.

Śledź po japońsku

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 100 g marynowanych śledzi ze słoika (waga po odcieku)
  • 2 ogórki gruntowe
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki prażonego sezamu
  • Neutralny w smaku olej do skropienia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie dokładnie osuszamy, kroimy w nieduże kawałki. Połowę nasion sezamu rozcieramy w moździerzu. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, oprószamy niewielką ilością soli, odstawiamy na 5 minut, a następnie odciskamy z soku. 
  2. Śledzie mieszamy z ogórkami, roztartym sezamem. Dekorujemy pozostałymi nasionami sezamu. W razie potrzeby delikatnie kropimy olejem. Podajemy po schłodzeniu w lodówce.

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 169 kcal (7 B, 4 W, 14 T)

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies