Dzień dobry,
Tym razem przygotowałam dla Was lekką przekąskę idealną na imprezy w gronie przyjaciół. To warzywne rollsy wypełnione po brzegi chrupiącymi warzywami. Zamiast klasycznych naleśników lub tortilli wykorzystałam papier ryżowy i duże liście sałaty rzymskiej, dzięki czemu danie jest niskokaloryczne. Możecie zjeść ze smakiem większą porcję bez wyrzutów sumienia.
Roladki skrywają w środku dużo chrupiących dodatków, takich jak papryka, marchewka, kukurydza, ogórki. Wzbogaciłam je także o plastry wegetariańskie VeggieDay. Wykorzystałam zarówno plastry paprykowe, jak i brokułowe, tworząc dwa rodzaje roladek. Te i inne produkty VeggieDay kupicie w sklepach sieci Netto oraz Carrefour.
Warzywne rollsy to nie tylko pomysł na szybką przystawkę, ale i smaczną kolację. Można je też zapakować do lunchboxu. Pamiętajcie tylko, że papier ryżowy będzie się sklejał, więc najlepiej takie roladki oddzielić od siebie, wkładając je, np. do silikonowych foremek na muffiny.
Fit rollsy z sałatą rzymską i kukurydzą – przepis
Składniki:
- 8 dużych liści sałaty rzymskiej
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 żółtej papryki
- Pół marchewki
- 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
- 8 arkuszy papieru ryżowego
- 8 minikolb kukurydzy konserwowej
Sposób przygotowania:
Liście sałaty myjemy, osuszamy. Przy pomocy małego nożyka ścinamy zgrubiałą białą zewnętrzną część liścia (dzięki temu roladki będą się łatwiej zwijać). Papryki kroimy w podłużne paski. Marchewkę obieramy, kroimy w zapałki. Plastry zwijamy w roladki. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie i przekładamy na deskę. Na środku układamy liść sałaty rzymskiej, papryki, marchewkę, kukurydzę, plaster. Zwijamy jak krokiety.
Fit rollsy z sałatką rzymską i ogórkiem – przepis
Składniki:
- 8 dużych liści sałaty rzymskiej
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 żółtej papryki
- 2 ogórki kiszone lub małosolne
- 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
- 2 cienkie cebulki dymki wraz ze szczypiorem
- 8 arkuszy papieru ryżowego
- 16 strączków groszku cukrowego
Sposób przygotowania:
Liście sałaty myjemy, osuszamy. Przy pomocy małego nożyka ścinamy zgrubiałą białą zewnętrzną część liścia (dzięki temu roladki będą się łatwiej zwijać). Papryki kroimy w podłużne paski. Plastry zwijamy w roladki. Dymkę kroimy w mniejsze kawałki, ogórki wzdłuż na cztery części. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie i przekładamy na deskę. Na środku układamy liść sałaty, papryki, plastry, dymkę, ogórka i groszek cukrowy. Zwijamy jak krokiety.
Idealnym dopełnieniem rollsów będą oczywiście lekkie dipy. Postawiłam na intensywny w smaku sos orzechowy, aromatyczny jogurtowy z ziołami oraz pikantny z dodatkiem tabasco. Każdy inny, każdy pyszny. Zestawiajcie je dowolnie z roladkami i znajdźcie swoje ulubione połączenie.
Dipy do rollsów
Dip orzechowy
Składniki:
- 1 łyżka masła orzechowego (30 g)
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka sosu sriracha
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy 1-2 łyżki zimnej wody do uzyskania preferowanej konsystencji.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Pamiętajcie, że sos w lodówce dodatkowo zgęstnieje.
Dip jogurtowy z ziołami
Składniki:
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Odrobina erytrolu do smaku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sok z cytryny, odrobinę erytrolu, sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.
Pikantny dip
Składniki:
- 100 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka octu winnego
- Pół łyżeczki sosu sojowego
- Szczypta drobnego cukru lub erytrolu
- Pół łyżeczki gładkiej musztardy
- Kilka kropel tabasco do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.
Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.
13 komentarzy
Jakie one kolorowe! Aż chciałoby się schrupać!
Kolorowe i zachęcające 🙂 Fajne takie kolorki:)
jakie kolorowe <3
Jak ja lubię takie pomysły. Nie miałam wszystkich składników, więc zamiast kukurydzy był ogórek korniszon własny i dodałam kiełki. Pięknie to wyglądało po przekrojeniu. Dziękuję za przepis.
Kiełki to super pomysł. Wypróbuję kolejnym razem 🙂 Pozdrawiam
Kolorowe aż chce się schrupać 🙂 Te 3 dipy muszą być genialnym dopełnieniem rollsów 🙂
Nic tylko robić 🙂
Na sam widok zachęcają na maksa! Pewnie jeszcze lepiej smakują.😀
Hell YEAH! Kiedy widzę takie wspaniałe rollsy, jesień staje się bardziej znośna i kolorowa😊 teeee KOLORY sztossss 😎😎😎
Nie przepadam za kukurydzą, czy mogę ją zastąpić czymś innym?
Te roladki wygladaja niezwykle apetycznie, a do tego te sosy… mmm pycha! 🙂
Pychota!
ooo, ale świetny pomysł z tymi rollsami! Robiłam klasyczne wersje, a tutaj można by bylo nawet zrezygnować z papieru ryżowego 😉 I wyglądają meeeega smakowicie