Fit rollsy pełne warzyw

przez Malwina

Dzień dobry,

Tym razem przygotowałam dla Was lekką przekąskę idealną na imprezy w gronie przyjaciół. To warzywne rollsy wypełnione po brzegi chrupiącymi warzywami. Zamiast klasycznych naleśników lub tortilli wykorzystałam papier ryżowy i duże liście sałaty rzymskiej, dzięki czemu danie jest niskokaloryczne. Możecie zjeść ze smakiem większą porcję bez wyrzutów sumienia.

Roladki skrywają w środku dużo chrupiących dodatków, takich jak papryka, marchewka, kukurydza, ogórki. Wzbogaciłam je także o plastry wegetariańskie VeggieDay. Wykorzystałam zarówno plastry paprykowe, jak i brokułowe, tworząc dwa rodzaje roladek. Te i inne produkty VeggieDay kupicie w sklepach sieci Netto oraz Carrefour.

Warzywne rollsy to nie tylko pomysł na szybką przystawkę, ale i smaczną kolację. Można je też zapakować do lunchboxu. Pamiętajcie tylko, że papier ryżowy będzie się sklejał, więc najlepiej takie roladki oddzielić od siebie, wkładając je, np. do silikonowych foremek na muffiny.

Fit rollsy z sałatą rzymską i kukurydzą – przepis

Składniki:

Sposób przygotowania:

Liście sałaty myjemy, osuszamy. Przy pomocy małego nożyka ścinamy zgrubiałą białą zewnętrzną część liścia (dzięki temu roladki będą się łatwiej zwijać). Papryki kroimy w podłużne paski. Marchewkę obieramy, kroimy w zapałki. Plastry zwijamy w roladki. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie i przekładamy na deskę. Na środku układamy liść sałaty rzymskiej, papryki, marchewkę, kukurydzę, plaster. Zwijamy jak krokiety.

Fit rollsy z sałatką rzymską i ogórkiem – przepis

Składniki:

  • 8 dużych liści sałaty rzymskiej
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • 2 ogórki kiszone lub małosolne
  • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
  • 2 cienkie cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • 16 strączków groszku cukrowego

Sposób przygotowania:

Liście sałaty myjemy, osuszamy. Przy pomocy małego nożyka ścinamy zgrubiałą białą zewnętrzną część liścia (dzięki temu roladki będą się łatwiej zwijać). Papryki kroimy w podłużne paski. Plastry zwijamy w roladki. Dymkę kroimy w mniejsze kawałki, ogórki wzdłuż na cztery części. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie i przekładamy na deskę. Na środku układamy liść sałaty, papryki, plastry, dymkę, ogórka i groszek cukrowy. Zwijamy jak krokiety.

Idealnym dopełnieniem rollsów będą oczywiście lekkie dipy. Postawiłam na intensywny w smaku sos orzechowy, aromatyczny jogurtowy z ziołami oraz pikantny z dodatkiem tabasco. Każdy inny, każdy pyszny. Zestawiajcie je dowolnie z roladkami i znajdźcie swoje ulubione połączenie.

Dipy do rollsów

Dip orzechowy

Składniki:

  • 1 łyżka masła orzechowego (30 g)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka sosu sriracha

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy 1-2 łyżki zimnej wody do uzyskania preferowanej konsystencji.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Pamiętajcie, że sos w lodówce dodatkowo zgęstnieje.

Dip jogurtowy z ziołami

Składniki:

  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Odrobina erytrolu do smaku
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sok z cytryny, odrobinę erytrolu, sól i pieprz do smaku. Mieszamy.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Pikantny dip

Składniki:

  • 100 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • Pół łyżeczki sosu sojowego
  • Szczypta drobnego cukru lub erytrolu
  • Pół łyżeczki gładkiej musztardy
  • Kilka kropel tabasco do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.

13 komentarzy
3

Podobne posty:

13 komentarzy

Chocolade 27/09/2019 - 8:09 pm

Jakie one kolorowe! Aż chciałoby się schrupać!

Odpowiedz
Ervi 28/09/2019 - 9:40 am

Kolorowe i zachęcające 🙂 Fajne takie kolorki:)

Odpowiedz
Zuza 29/09/2019 - 4:20 pm

jakie kolorowe <3

Odpowiedz
Luśka 03/10/2019 - 12:56 pm

Jak ja lubię takie pomysły. Nie miałam wszystkich składników, więc zamiast kukurydzy był ogórek korniszon własny i dodałam kiełki. Pięknie to wyglądało po przekrojeniu. Dziękuję za przepis.

Odpowiedz
Malwina 10/10/2019 - 6:22 am

Kiełki to super pomysł. Wypróbuję kolejnym razem 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Zibi 03/10/2019 - 12:59 pm

Kolorowe aż chce się schrupać 🙂 Te 3 dipy muszą być genialnym dopełnieniem rollsów 🙂

Odpowiedz
Malwina 10/10/2019 - 6:20 am

Nic tylko robić 🙂

Odpowiedz
Mateusz 10/10/2019 - 6:31 am

Na sam widok zachęcają na maksa! Pewnie jeszcze lepiej smakują.😀

Odpowiedz
R-omek 10/10/2019 - 7:09 am

Hell YEAH! Kiedy widzę takie wspaniałe rollsy, jesień staje się bardziej znośna i kolorowa😊 teeee KOLORY sztossss 😎😎😎

Odpowiedz
Jadzia 10/10/2019 - 7:37 am

Nie przepadam za kukurydzą, czy mogę ją zastąpić czymś innym?

Odpowiedz
Martynosia 11/10/2019 - 9:41 am

Te roladki wygladaja niezwykle apetycznie, a do tego te sosy… mmm pycha! 🙂

Odpowiedz
Patrycja Reszko 05/11/2019 - 1:03 pm

Pychota!

Odpowiedz
Natalia 07/11/2019 - 2:51 pm

ooo, ale świetny pomysł z tymi rollsami! Robiłam klasyczne wersje, a tutaj można by bylo nawet zrezygnować z papieru ryżowego 😉 I wyglądają meeeega smakowicie

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies