Menemen, turecka jajecznica z pomidorami

by Malwina
Menemen
Menemen, turecka jajecznica z pomidorami

Jakiś czas temu pokazywałam Wam wersję menemen z całymi jajkami. Jak Wam wtedy wspominałam, nie jest to wersja klasyczna, raczej wynik nowych kulinarnych trendów. Tym razem przygotowałam menemen w postaci jak najbliższej oryginałowi. O pomidorowej jajecznicy pamiętajcie szczególnie po zakrapianej imprezie, ponieważ dobrze sprawdza się na kaca. 

Menemen

MENEMEN 
(TURCJA)
Śniadanie Mistrzów #189


Składniki (na 1 porcję):

  • 1 średniej wielkości cebula, posiekana w kostkę
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej (opcjonalnie)
  • 1/4 słodkiej papryki, pokrojonej w kostkę (u mnie pomarańczowa, Turkowie używają najczęściej zielonej lub czerwonej)
  • 2-3 pomidory, obrane ze skórki i posiekane (wraz z pestkami i sokiem)
  • 2 jajka
  • sól do smaku
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i chili, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy kolejne 2 minuty. Wrzucamy pomidory, przyprawiamy solą. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż pomidory się rozgotują. Dodajemy jajka, smażymy mieszając, aż się zetną. Jajecznicę z pomidorami przekładamy do miseczki. Możecie ją posypać posiekaną natką pietruszki lub miętą. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Czas przygotowania: 20 minut.

Przepis na menemen w wykonaniu czytelników:

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Majana 06/07/2014 - 2:40 pm

Smakowita. NIe ma to jak jajecznica. Z pomidorami bardzo lubię.

Odpowiedz
Justyna Żak 06/07/2014 - 5:07 pm

ciekawa odmiana od normalnej jajecznicy:)

Odpowiedz
tewi 07/07/2014 - 7:25 am

Normalna jajecznica z pomidorami, nie?

Odpowiedz
Malwina 07/07/2014 - 11:44 am

Jeśli normalnie jadasz jajecznicę z dodatkiem mięty, papryki, pomidorów i chili, to jak najbardziej normalna 🙂

Odpowiedz
Elaine Blath 07/07/2014 - 12:05 pm

faktycznie trochę inna niż tradycyjna jajecznica. spróbuję;)

Odpowiedz

Skomentuj

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies