Menemen, turecka jajecznica z pomidorami |
Śniadanie Mistrzów #189
Składniki (na 1 porcję):
- 1 średniej wielkości cebula, posiekana w kostkę
- pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej (opcjonalnie)
- 1/4 słodkiej papryki, pokrojonej w kostkę (u mnie pomarańczowa, Turkowie używają najczęściej zielonej lub czerwonej)
- 2-3 pomidory, obrane ze skórki i posiekane (wraz z pestkami i sokiem)
- 2 jajka
- sól do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i chili, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy kolejne 2 minuty. Wrzucamy pomidory, przyprawiamy solą. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż pomidory się rozgotują. Dodajemy jajka, smażymy mieszając, aż się zetną. Jajecznicę z pomidorami przekładamy do miseczki. Możecie ją posypać posiekaną natką pietruszki lub miętą. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Czas przygotowania: 20 minut.
Przepis na menemen w wykonaniu czytelników:
5 komentarzy
Smakowita. NIe ma to jak jajecznica. Z pomidorami bardzo lubię.
ciekawa odmiana od normalnej jajecznicy:)
Normalna jajecznica z pomidorami, nie?
Jeśli normalnie jadasz jajecznicę z dodatkiem mięty, papryki, pomidorów i chili, to jak najbardziej normalna 🙂
faktycznie trochę inna niż tradycyjna jajecznica. spróbuję;)