Azjatycka sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem

przez Malwina

Niejednokrotnie wspominałam Wam, jak bardzo lubię kuchnię chińską. Różnorodność dań, smaków i dodatków sprawiają, że często potrafi nas zaskoczyć czymś niebanalnym dla kubków smakowych Europejczyka. Sałatka na bazie makaronu ryżowego, którą dziś Wam prezentuję początkowo może wydawać się dość zwyczajna. W końcu w jej skład wchodzi makaron, mięso, warzywa i dressing. Niby nic szczególnego, a jednak. Wyjątkowego smaku nadaje jej sos na bazie masła orzechowego, z jednej strony dość mocny w smaku i wyrazisty, z drugiej orzeźwiający za sprawą dodatku soku z limonki. Dodatkowym plusem tej sałatki jest fakt, że jest niezwykle sycąca. 

SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM, KURCZAKIEM I ORZECHOWYM DRESSINGIEM 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1 ogórek, obrany i pozbawiony pestek
  • pół czerwonej papryki, oczyszczonej, pokrojonej w długie paski
  • pół żółtej papryki, oczyszczonej, pokrojonej w długie paski
  • mały pęczek dymki, posiekanej
  • 1 duża marchewka, obrana, pokrojona w długie paski
  • 300 g piersi z kurczaka bez skóry
  • dressing orzechowy: 3 łyżki masła orzechowego, 6 łyżek oliwy, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego, sok z 1 limonki, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), 2-centymetrowy kawałek imbiru (drobno posiekany), 1 łyżeczka brązowego cukru, 2-3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • do posypania: uprażone na suchej patelni i posiekane orzeszki ziemne
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i kropimy olejem sezamowym. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Mięso gotujemy w wodzie lub bulionie przez około 10 minut. Przestudzonego kurczaka rozdrabniamy na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców. 
Makaron łączymy z warzywami mięsem. Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy orzeszkami.

Przepis na azjatycką sałatkę z dressingiem orzechowym powstał w ramach kampanii Philips, Codziennie Odmiennie. Aplikację mobilną Codziennie Odmiennie możecie pobrać przez iTunes i Google play


Polecam Wam również inne azjatyckie sałatki
(salatka z makaronem ryzowym
10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Olka 16/11/2012 - 7:06 am

Ależ mi się podoba ta sałatka, kolorowa dla oka i można ją do pracy wziąć w pojemniku. Zapisuję do koniecznego wypróbowania.

Odpowiedz
MartynCia ^^ 16/11/2012 - 8:30 am

wygląda obłędnie 😉 i ten plaster limonki…mmm aż mam ochotę polizać monitor 😉

Odpowiedz
Antenka 16/11/2012 - 9:03 am

moje smaczki:) pychota

Odpowiedz
Veronica 16/11/2012 - 9:58 am

Wspaniała, na piatkowy obiadek idealna!

Odpowiedz
lekki brzusio 16/11/2012 - 10:04 am

ja nigdy nie jadłam tego makaronu, chociaż przykuwa moją uwagę coraz bardziej.

Odpowiedz
Marzena 16/11/2012 - 1:30 pm

Każda Twoja sałatka Malwinko jest przepyszna:-) Zjadłabym chętnie na obiad takie cudo:-)

Odpowiedz
attea atea 16/11/2012 - 7:20 pm

Fantastyczny przepis…na pewno skorzystam,bo również uwielbiam kuchnię chińską.Ja dziś zrobiłam dorsza po chińsku,przepis dostałam od kucharza chińskiego i uwielbiam ten smak,więc jak będziesz miała ochotę skorzystać to zapraszam do siebie:)))

Odpowiedz
pasjonatka 16/11/2012 - 8:10 pm

trafiasz w moje gusta 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 18/11/2012 - 6:48 am

Faktycznie niebanalne smaki, warte wypróbowania 🙂

Odpowiedz
Maggie 18/11/2012 - 1:39 pm

Bo ja wiem, czy nic szczegolnego? Mi tam sie podoba. Zwlaszcza z tym dressingiem.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies