Niejednokrotnie wspominałam Wam, jak bardzo lubię kuchnię chińską. Różnorodność dań, smaków i dodatków sprawiają, że często potrafi nas zaskoczyć czymś niebanalnym dla kubków smakowych Europejczyka. Sałatka na bazie makaronu ryżowego, którą dziś Wam prezentuję początkowo może wydawać się dość zwyczajna. W końcu w jej skład wchodzi makaron, mięso, warzywa i dressing. Niby nic szczególnego, a jednak. Wyjątkowego smaku nadaje jej sos na bazie masła orzechowego, z jednej strony dość mocny w smaku i wyrazisty, z drugiej orzeźwiający za sprawą dodatku soku z limonki. Dodatkowym plusem tej sałatki jest fakt, że jest niezwykle sycąca.
SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM, KURCZAKIEM I ORZECHOWYM DRESSINGIEM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
[przepis własny]
- 200 g makaronu ryżowego
- 1 ogórek, obrany i pozbawiony pestek
- pół czerwonej papryki, oczyszczonej, pokrojonej w długie paski
- pół żółtej papryki, oczyszczonej, pokrojonej w długie paski
- mały pęczek dymki, posiekanej
- 1 duża marchewka, obrana, pokrojona w długie paski
- 300 g piersi z kurczaka bez skóry
- dressing orzechowy: 3 łyżki masła orzechowego, 6 łyżek oliwy, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego, sok z 1 limonki, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), 2-centymetrowy kawałek imbiru (drobno posiekany), 1 łyżeczka brązowego cukru, 2-3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- do posypania: uprażone na suchej patelni i posiekane orzeszki ziemne
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i kropimy olejem sezamowym. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Mięso gotujemy w wodzie lub bulionie przez około 10 minut. Przestudzonego kurczaka rozdrabniamy na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców.
Makaron łączymy z warzywami mięsem. Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy orzeszkami.
Przepis na azjatycką sałatkę z dressingiem orzechowym powstał w ramach kampanii Philips, Codziennie Odmiennie. Aplikację mobilną Codziennie Odmiennie możecie pobrać przez iTunes i Google play.
Polecam Wam również inne azjatyckie sałatki
10 komentarzy
Ależ mi się podoba ta sałatka, kolorowa dla oka i można ją do pracy wziąć w pojemniku. Zapisuję do koniecznego wypróbowania.
wygląda obłędnie 😉 i ten plaster limonki…mmm aż mam ochotę polizać monitor 😉
moje smaczki:) pychota
Wspaniała, na piatkowy obiadek idealna!
ja nigdy nie jadłam tego makaronu, chociaż przykuwa moją uwagę coraz bardziej.
Każda Twoja sałatka Malwinko jest przepyszna:-) Zjadłabym chętnie na obiad takie cudo:-)
Fantastyczny przepis…na pewno skorzystam,bo również uwielbiam kuchnię chińską.Ja dziś zrobiłam dorsza po chińsku,przepis dostałam od kucharza chińskiego i uwielbiam ten smak,więc jak będziesz miała ochotę skorzystać to zapraszam do siebie:)))
trafiasz w moje gusta 🙂
Faktycznie niebanalne smaki, warte wypróbowania 🙂
Bo ja wiem, czy nic szczegolnego? Mi tam sie podoba. Zwlaszcza z tym dressingiem.