Tatar ze śledzia i papryki

przez Malwina

Dzień dobry,

Chwilkę mnie nie było, ale wracam już do Was z nowymi smakowitym (a jakże!) przepisami. Na pierwszy ogień idzie tatar ze śledzia i papryki. Idealny dla miłośników intensywnych smaków i pikantnych dań. Świetnie smakuje na grzance chleba.

Do przygotowania tej przystawki wykorzystałam pieczoną marynowaną paprykę ze słoika (dostępna m.in. w Lidlu). Jeśli nie macie takiej, upieczcie czerwoną paprykę do miękkości, obierzcie ze skórki i po pokrojeniu zamarynujcie z dodatkiem 1–2 łyżeczek octu z czerwonego wina.

Tatar ze śledzia i papryki

Drukuj
Porcje: 3 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 300 g śledzi marynowanych ze słoika (waga po odcieku)
  • 2 małe cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • 1 marynowana pieczona papryka ze słoika
  • 1-2 łyżeczki posiekanych papryczek jalapeno
  • 2 łyżeczki majonezu
  • Kilka kropel wędzonego sosu sriracha (ilość w zależności od mocy sosu)
  • Świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę.
  2. Dymkę drobno siekamy, paprykę kroimy w podobną kostkę, co śledzie.
  3. W misce umieszczamy rybę, dymkę, szczypior, papryki. Dodajemy majonez i sos sriracha. Przyprawiamy pieprzem, mieszamy. Przed podaniem chłodzimy tatar ze śledzia w lodówce przez około godzinę.

Uwagi:

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Przed jedzeniem należy wymieszać tatar.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
0 komentarz
3

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies