Tatar ze śledzi i grzybów

przez Malwina

Po tatarze ze śledzi i papryki pora na bardziej klasyczną odsłonę, bo z dodatkiem grzybów i pieczarek. Taki tatar przygotujecie w około 10 minut, dlatego warto pamiętać o tym przepisie przy okazji wszelkich imprez i spotkań towarzyskich.

Smak mojego tatara zaostrzyłam dodatkiem czerwonej cebulki (możecie dodać białą, ale warto po pokrojeniu przelać ją na sicie wrzątkiem) i pikantnymi ogórkami z chili. Te ostatnie przyjemnie chrupią i podkręcają smak.

Tatar ze śledzi i grzybów

Drukuj
Porcje: 3 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 300 g marynowanych filetów śledziowych ze słoika (waga po odcieku)
  • 3 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki drobno posiekanych marynowanych pieczarek
  • 2 łyżki drobno posiekanych marynowanych podgrzybków lub prawdziwków 
  • 1 łyżeczka posiekanych kaparów
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy 
  • 2 łyżki drobno pokrojonych ogórków z chili
  • 1 łyżeczka delikatnej oliwy 
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • Posiekany koperek do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Filety osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Tatar ze śledzi podajemy schłodzony. 

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 222 kcal (11 B, 10 W, 14 T)

 

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
0 komentarz
1

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies