Sałata masłowa z parmezanem

przez Malwina

Wiem, że wielu z Was nie zawsze ma pomysł na to, co podać na kolację. Moja propozycja to sałata masłowa z kilkoma wyrazistymi w smaku dodatkami. Postawiłam na fileciki anchois, kapary i parmezan. Ciekawym składnikiem jest tu smażone panko (azjatycka bułka tarta, grubsza od naszej i bardzo chrupiąca), które dodałam zamiast grzanek.

Sałata masłowa jest dość delikatna, dlatego podawajcie to danie od razu po przygotowaniu, aby liście nie rozmiękły.

Sałata masłowa z parmezanem

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 350 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • Pół niedużej główki młodej sałaty masłowej
  • 3 łyżki parmezanu, startego na tarce o małych oczkach
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 6 filecików anchois
  • 3 łyżki panko (azjatycka bułka tarta)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • Dressing: 1 łyżka delikatnej oliwy, 1 łyżeczka gładkiej musztardy, 1 łyżeczka syropu klonowego, 1 łyżeczka octu z czerwonego wina, sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku 

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę myjemy, dokładnie odwirowujemy, rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na półmisku. 
  2. Sałatę posypujemy serem, kaparami, anchois (większe można pokroić). 
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy panko, smażymy na złoty kolor. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Studzimy. 
  4. Składniki dressingu łączymy. 
  5. Sałatę posypujemy bułką tartą i szczypiorkiem. Polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. 

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 239 kcal (6 B, 8 W, 20 T)

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

CookUp 18/05/2022 - 12:29 pm

Smażone panko stanowi intrygującą kropkę nad „i” tego dania! Świetna propozycja, która łączy w sobie tak różne składniki, że aż chce się wypróbować przepis na własnych kubkach smakowych. 🙂

Odpowiedz
Ewelina 27/05/2022 - 3:38 am

Świetna. Jedyna w swoim rodzaju…

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies