(kliknij w nazwę potrawy, by przejść do przepisu)
Doctor Brew Summer ALE |
Ekstrakt 11 % wag. Goryczka 46 IBU Alkohol 4,2 %
Słody: Wiedeński, Pilzneński, Pale Ale, Pszeniczny
Chmiele: Citra, Mosaic, Polaris, Aramis
(kliknij w nazwę potrawy, by przejść do przepisu)
Doctor Brew Mosaic IPA |
Ja do marynowanych oliwek zaserwowałam piwo Doctor Brew Mosaic IPA. Gdy otwieramy butelkę czuć aromat karmelu, żywicy i lasu. Po nalaniu do szklanki mamy ładną bursztynową barwę i niewysoką drobnoziarnistą pianę, która ładnie osiada na wnętrzu naczynia. W smaku wyczuwalne owocowe nuty. Przyjemnie współgra tu ze sobą lekka słodycz i goryczka.
Ekstrakt 16 % wag. Goryczka 71 IBU Alkohol 6,2 %
Słody: Pale Ale
Chmiele: Mosaic
(kliknij w nazwę potrawy, by przejść do przepisu)
Doctor Brew Black IPA |
Ekstrakt 16 % wag. Goryczka 66 IBU Alkohol 6,2 %
Słody: Pale Ale, Karmelowy, Czekoladowy, Barwiący, Melanoidowy
Chmiele: Centennial, TNT, Pacific Jade
(kliknij w nazwę potrawy, by przejść do przepisu)
Doctor Brew Sunny Ale |
Do delikatnego mięska podałam piwo Doctor Brew Sunny Ale. Urzekł mnie zapach tego piwa, w którym wyczułam mocną nutę owocową. Pijąc je, czujemy wyraźną goryczkę i owocowe aromaty (ponownie na języku plątał mi się przyjemny posmak grejpfrutów). Widząc to piwo, od razu skojarzyłam je z Summer Ale. Są podobne nie tylko z nazwy, ale i w smaku. Choć nie jest to podobieństwo aż tak duże. Dla mnie Sunny Ale zdecydowanie wygrywa z Summer Ale.
Ekstrakt 13 % wag. Goryczka 83/60 IBU Alkohol 5,2 %
Słody: Wiedeński, Pilzneński, Pale Ale, Pszeniczny, Monachijski
Chmiele: Amarillo, Mosaic, Galaxy
(kliknij w nazwę potrawy, by przejść do przepisu)
Doctor Brew American IPA |
Ekstrakt 16 % wag. Goryczka 90 IBU Alkohol 6,2 %
Słody: Pale Ale, Pszeniczny, Karmelowy
Chmiele: Cascade, Galaxy, Magnum, Motueka
(kliknij w nazwę potrawy, by przejść do przepisu)
Doctor Brew Hoppy Queen |
Ekstrakt 14 % wag. Goryczka 45 IBU Alkohol 5,2 %
Słody: pilzneński, wiedeński
Chmiele: Amarillo, Athanum, Azacca, Cascade, Centennial, Citra, El Dorado, Ella, Equinox, Galaxy, Magnum, Mosaic, Motueka, Palisade, Polaris, Simcoe, Sorachi Ace, Summer, Topaz, Victoria’s Secret, Waimea
To piwa browaru rzemieślniczego, nie zakupicie ich w marketach czy osiedlowych sklepach. Listę sklepów, w których piwa są dostępnego znajdziecie na stronie Doctor Brew. Jak wspominałam, w Częstochowie jest dostępne w Składzie Piwa na osiedlu Północ (miłośnikom dobrego piwa przy okazji serdecznie polecam to miejsce).
Czas przygotowania: 30 minut.
7 komentarzy
Zacznę od tego, że ten post to rewelacyjny pomysł, bo wiele osób szuka przepisów tego typu 🙂 A jako że ja szukam oryginalnych napitków do mojej kawiarni to skontaktuje się z producentem. Mam już kilka na swojej liście, ale przesuwam Doctora na sam szczyt 🙂
Nigdy o nim nie słyszałam, ale jego design mnie przekonał, na pewno sięgnę po to piwo 🙂
Ja najbardziej lubię lekkie piwa z nutą cytrusową, więc może Doctor Brew Hoppy Queen i cukinia z serem.
Wybieram WSZYSTKIE!!! Zarówno piwa, jak i przekąski 🙂 Uwielbiam piwa IPA, mam ochotę spróbować każdego z przedstawionych przez Ciebie. Szczególnie w taki upał 😉 Z przepisów na przekąski zaczerpnę inspiracji przy okazji wizyty znajomych. Czeski ser miałam okazję zjeść podczas ostatniej wizyty w Pradze – smak i zapach na początku wydawał mi się trochę odpychający, jednak smakował wybornie, jest świetny jako dodatek do piwa. Pozdrawiam 🙂
Mmm smakołyki 🙂
cukinia i kurczak w cieście to moi faworyci 🙂
No z Doctor Brew piwa są bardzo dobre, mocno goryczkowe, więc najlepsze są dania, które to skonstrastują. Tu się to pewnie uda, więc bardzo chętnie spróbuję tych przepisów 🙂