Przekąski do piwa, czyli Doctor Brew w natarciu

przez Malwina
Już jutro rozpocznie się weekend, zapewne część z Was spędzi go w gronie przyjaciół, racząc się chłodnymi napojami. Abyście nie musieli spędzać letnich wieczorów o pustym żołądku, przygotowałam dla Was sześć ciekawych przekąsek do piwa – prostych do zrobienia, niewymagających dużego obycia w kuchni i smacznych na zimno. Wszystkie z powodzeniem możecie ugotować z wyprzedzeniem. Przy okazji chciałabym Wam zaprezentować kilka fajnych i smakowitych piw, do których te przekąski przygotowałam. Zainteresowani? Zapraszam do lektury. 

Bohaterem tego smakowitego zamieszania jest Doctor Brew. To nowy browar rzemieślniczy, który od półtora roku warzy piwo dla swoich klientów. Do niedawna produkty Doctora Brew znane mi były jedynie z półek częstochowskiego Składu Piwa, a same piwka czekały w kolejce do wypróbowania. Czy warto skusić się na piwo od Doctora Brew?
*przejście do konkretnego przepisu następuje po kliknięciu w jego nazwę

Szaszłyki z melonem i szynką parmeńską 
(kliknij w nazwę potrawy, by przejść do przepisu)

Orzeźwiający i słodki melon w połączeniu z wyrazistą dojrzewającą szynką smakuje wyjątkowo dobrze. Jeśli dodamy do tego kremowy ser mozzarella i słodko-kwaśną glassę balsamiczną, otrzymamy kombinację wartą odtworzenia, która zapewne części z Was na długo zapadnie w pamięci. 
Doctor Brew Summer ALE 

Do szaszłyków z melona i szynki dobrałam piwo Doctor Brew Summer Ale. Był to strzał w dziesiątkę. Piwo ma średnią goryczkę i przebijający aromat cytrusów (mnie pod koniec ciągle wypływał aromat grejpfruta), bardzo delikatne o rześkim aromacie. Przyjemne w smaku i fajne na lato. W upalny dzień takie lekkie piwko sprawdzi się naprawdę dobrze. Jego brzoskwiniowa barwa świetnie współgra z kolorem melona.

Ekstrakt 11 % wag. Goryczka 46 IBU Alkohol 4,2 %
Słody: Wiedeński, Pilzneński, Pale Ale, Pszeniczny
Chmiele: Citra, Mosaic, Polaris, Aramis

Oliwki marynowane z chili i czosnkiem
(kliknij w nazwę potrawy, by przejść do przepisu)
Marynowane oliwki to przystawka z charakterem. Wyraziste w smaku cierpkie zielone oliwki, pikantny czosnek i papryczka chili, a wszystko to skąpane w oliwie ev. Do takiej przekąski pamiętajcie podać świeże pieczywo, które później będziecie maczać w oliwie, jaka pozostanie w miseczce. Miąższ chleba złagodzi przy okazji ostrość papryczek. No i oczywiście nie zapomnijcie o zimnym piwie.

Doctor Brew Mosaic IPA

Ja do marynowanych oliwek zaserwowałam piwo Doctor Brew Mosaic IPA. Gdy otwieramy butelkę czuć aromat karmelu, żywicy i lasu. Po nalaniu do szklanki mamy ładną bursztynową barwę i niewysoką drobnoziarnistą pianę, która ładnie osiada na wnętrzu naczynia. W smaku wyczuwalne owocowe nuty. Przyjemnie współgra tu ze sobą lekka słodycz i goryczka.

Ekstrakt 16 % wag. Goryczka 71 IBU Alkohol 6,2 %
Słody: Pale Ale
Chmiele: Mosaic


czyli marynowany ser pleśniowy
(kliknij w nazwę potrawy, by przejść do przepisu)


Czym jest hermelin? To bardzo popularny w Czechach ser pleśniowy (podobny do sera camembert). Przygotowuje się z niego niezwykle smaczną przystawkę, a mianowicie marynuje go w oleju z dodatkiem przypraw. Kilka chwil pracy i mamy przekąskę do piwa, do której będziecie powracać bardzo często. Przepis ma jeden minus. Musicie uzbroić się w cierpliwość i odczekać kilka dni, zanim wszystkie smaki w słoiku się przegryzą. Ale uwierzcie mi – warto! Od razu przygotujcie podwójną, a nawet poczwórną porcję. Tym bardziej, jeśli będziecie smakować piwo z większą ilością kompanów. 
Doctor Brew Black IPA 
Do wyrazistego w smaku sera dobrałam cięższy trunek o dymnym aromacie, czyli Doctor Brew Black Ipa . Piwo raczej męskie, z mocno wyczuwalną nutą kawy i gorzkiej czekolady (ja wyczuwam w nim głównie tę pierwszą). W smaku wytrawne, palone. Ja zdecydowanie wolę lżejsze piwa, dlatego mnie nie przypadło ono zbytnio do gustu. Męska strona bloga, czyli Połówek, polubił je od pierwszego łyka. Tu zdziwiona nie jestem, bo gdy tylko powąchałam to piwo, wiedziałam, że będzie w jego typie.

Ekstrakt 16 % wag. Goryczka 66 IBU Alkohol 6,2 %
Słody: Pale Ale, Karmelowy, Czekoladowy, Barwiący, Melanoidowy
Chmiele: Centennial, TNT, Pacific Jade 


Kawałki kurczaka w cieście naleśnikowym
(kliknij w nazwę potrawy, by przejść do przepisu)

Kawałki kurczaka usmażone w lekko pikantnym cieście z dodatkiem ziół to przekąska raczej uniwersalna. Większość składników niezbędnych do przygotowania jej powinniście znaleźć w swojej kuchni. Oczywiście obowiązkowo przygotujcie do nich swój ulubiony dip lub sos. Fajnie sprawdzi się tu dip miodowo-musztardowy lub popularny sos barbecue. Kąski kurczaka w cieście naleśnikowym dobrze smakują na zimno, dlatego z powodzeniem możecie przygotować je z wyprzedzeniem. 
Doctor Brew Sunny Ale

Do delikatnego mięska podałam piwo  Doctor Brew Sunny Ale. Urzekł mnie zapach tego piwa, w którym wyczułam mocną nutę owocową. Pijąc je, czujemy wyraźną goryczkę i owocowe aromaty (ponownie na języku plątał mi się przyjemny posmak grejpfrutów). Widząc to piwo, od razu skojarzyłam je z Summer Ale. Są podobne nie tylko z nazwy, ale i w smaku. Choć nie jest to podobieństwo aż tak duże. Dla mnie Sunny Ale zdecydowanie wygrywa z Summer Ale.

Ekstrakt 13 % wag. Goryczka 83/60 IBU Alkohol 5,2 %
Słody: Wiedeński, Pilzneński, Pale Ale, Pszeniczny, Monachijski
Chmiele: Amarillo, Mosaic, Galaxy

Parówki w cieście francuskim
(kliknij w nazwę potrawy, by przejść do przepisu)
Bardzo banalne danie, które do piwa pasuje idealnie. Małe parówki (lub kawałki długich cienkich parówek) zawinięte w kawałki ciasta francuskiego to potrawa, która robi się praktycznie sama, a do jej przygotowania potrzebujecie jedynie dwóch składników (rzeczonych parówek i ciasta francuskiego). Podajcie do nich wyrazistą w smaku musztardę i ketchup. No i oczywiście smaczne piwo.

Doctor Brew American IPA

Dobrym dodatkiem do takich parówek jest piwo z wyrazistą goryczką. Takie z pewnością jest Doctor Brew American Ipa. Ten trunek zachwyca piękną bursztynową barwą i lekko żywicznym aromatem. Piwo jest mocno chmielowe, ma przyjemną intensywną, lecz niezalegającą goryczkę. Zdecydowanie chętnie będę wracać do tego smaku.

Ekstrakt 16 % wag. Goryczka 90 IBU Alkohol 6,2 %
Słody: Pale Ale, Pszeniczny, Karmelowy
Chmiele: Cascade, Galaxy, Magnum, Motueka

Plastry cukinii zapiekane z serem
(kliknij w nazwę potrawy, by przejść do przepisu)

Plastry cukinii pokryte pomidorowym sosem i serem mozzarella kojarzą się mocno z włoską pizzą. I takie tez było zamierzenie tej przekąski. Chciałam uzyskać coś nieskomplikowanego, sezonowego, jednak lżejszego i bliższego gustom pań. Podstawowe założenie zostało zrealizowane w 100 %. Dodatkowym plusem tej przystawki jest szybkość wykonania i minimalny nakład pracy z naszej strony.
Doctor Brew Hoppy Queen
Do tej lekkiej przekąski wybrałam równie lekkie piwo Doctor Brew Hoppy Queen. Bez dwóch zdań to mój ulubiony napitek od Doctora Brew. Złociste piwo z grubą warstwą piany, w zapachu rześkie i jakby lekko cytrusowe. W butelce zamknięte zostało 21 chmielowych aromatów, które tworzą niezwykle przyjemną kompozycję. Pijąc je na kartce zanotowałam trzy słowa- lekkie, orzeźwiające i przyjemne. I właśnie takie jest Hoppy Queen Doctor Brew. To piwo idealne na lato. 

Ekstrakt 14 % wag. Goryczka 45 IBU Alkohol 5,2 %
Słody: pilzneński, wiedeński
Chmiele: Amarillo, Athanum, Azacca, Cascade, Centennial, Citra, El Dorado, Ella, Equinox, Galaxy, Magnum, Mosaic, Motueka, Palisade, Polaris, Simcoe, Sorachi Ace, Summer, Topaz, Victoria’s Secret, Waimea

Gdzie kupić piwa Doctor Brew?

To piwa browaru rzemieślniczego, nie zakupicie ich w marketach czy osiedlowych sklepach. Listę sklepów, w których piwa są dostępnego znajdziecie na stronie Doctor Brew. Jak wspominałam, w Częstochowie jest dostępne w Składzie Piwa na osiedlu Północ (miłośnikom dobrego piwa przy okazji serdecznie polecam to miejsce).

A Wy którą przekąskę i piwo od Doctora Brew wybieracie?

Czas przygotowania: 30 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 06/08/2015 - 6:15 pm

Zacznę od tego, że ten post to rewelacyjny pomysł, bo wiele osób szuka przepisów tego typu 🙂 A jako że ja szukam oryginalnych napitków do mojej kawiarni to skontaktuje się z producentem. Mam już kilka na swojej liście, ale przesuwam Doctora na sam szczyt 🙂

Odpowiedz
Ewelina B 07/08/2015 - 6:21 am

Nigdy o nim nie słyszałam, ale jego design mnie przekonał, na pewno sięgnę po to piwo 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 07/08/2015 - 11:03 am

Ja najbardziej lubię lekkie piwa z nutą cytrusową, więc może Doctor Brew Hoppy Queen i cukinia z serem.

Odpowiedz
Anonimowy 07/08/2015 - 11:39 am

Wybieram WSZYSTKIE!!! Zarówno piwa, jak i przekąski 🙂 Uwielbiam piwa IPA, mam ochotę spróbować każdego z przedstawionych przez Ciebie. Szczególnie w taki upał 😉 Z przepisów na przekąski zaczerpnę inspiracji przy okazji wizyty znajomych. Czeski ser miałam okazję zjeść podczas ostatniej wizyty w Pradze – smak i zapach na początku wydawał mi się trochę odpychający, jednak smakował wybornie, jest świetny jako dodatek do piwa. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Magda C. 07/08/2015 - 4:05 pm

Mmm smakołyki 🙂

Odpowiedz
Maja Wierzbicka 08/08/2015 - 5:16 am

cukinia i kurczak w cieście to moi faworyci 🙂

Odpowiedz
michau 30/12/2015 - 3:12 pm

No z Doctor Brew piwa są bardzo dobre, mocno goryczkowe, więc najlepsze są dania, które to skonstrastują. Tu się to pewnie uda, więc bardzo chętnie spróbuję tych przepisów 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies