Sałatka z dyni i rukoli |
Sałatka z dyni i rukoli to propozycja lekkiego posiłku w jesiennym klimacie. Słodkie warzywa bardzo dobrze komponują się ze słonym i wyrazistym w smaku serem, orzechową rukolą i dressingiem z dodatkiem octu balsamicznego. Do takiej sałatki możecie przygotować chrupiące grzanki z bagietki lub ciabatty, dzięki czemu posiłek będzie bardziej pożywny.
SAŁATKA Z DYNI I RUKOLI
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garście rukoli (ewentualnie innej ulubionej sałaty lub miksu sałat)
- 150 g pokrojonej w kostkę i upieczonej dyni hokkaido (waga po upieczeniu)
- 1 większy lub 2 średniej wielkości pieczone buraki
- pół czerwonej cebulki
- 60 g miękkiego sera koziego w roladce
- 2 łyżki orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych
- dressing: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka octu balsamicznego, sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w piórka.W misce umieszczamy rukolę, dynię, buraki, cebulkę i pokruszony ser. Składniki dressingu dokładnie łączymy przy pomocy łyżeczki. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Nakładamy ją na dwa talerze i posypujemy podprażonymi orzechami włoskimi. Podajemy od razu po przygotowaniu. Do sałatki z dyni i rukoli można dodatkowo przygotować grzanki z bagietki.
Wypróbuj inne sałatki z pieczoną dynią:
Sałatka z bulgurem i dynią |
Sałatka z pęczakiem i dynią |
Sałatka z dynią i szpinakiem |
Sałatka z dyni i rukoli |
Czas przygotowania (bez czasu pieczenia warzyw): 10 minut.
2 komentarze
wspaniała sałatka!
Bardzo fajne połączenie składników, kolorów 🙂