Sałatka z dyni i rukoli

przez Malwina
Sałatka z dynią i burakiem
Sałatka z dyni i rukoli
Sałatka z dyni i rukoli to propozycja lekkiego posiłku w jesiennym klimacie. Słodkie warzywa bardzo dobrze komponują się ze słonym i wyrazistym w smaku serem, orzechową rukolą i dressingiem z dodatkiem octu balsamicznego. Do takiej sałatki możecie przygotować chrupiące grzanki z bagietki lub ciabatty, dzięki czemu posiłek będzie bardziej pożywny.

Sałatka z dyni i buraków

SAŁATKA Z DYNI I RUKOLI

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 garście rukoli (ewentualnie innej ulubionej sałaty lub miksu sałat)
  • 150 g pokrojonej w kostkę i upieczonej dyni hokkaido (waga po upieczeniu)
  • 1 większy lub 2 średniej wielkości pieczone buraki
  • pół czerwonej cebulki
  • 60 g miękkiego sera koziego w roladce
  • 2 łyżki orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych 
  • dressing: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka octu balsamicznego, sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w piórka.W misce umieszczamy rukolę, dynię, buraki, cebulkę i pokruszony ser. Składniki dressingu dokładnie łączymy przy pomocy łyżeczki. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Nakładamy ją na dwa talerze i posypujemy podprażonymi orzechami włoskimi. Podajemy od razu po przygotowaniu. Do sałatki z dyni i rukoli można dodatkowo przygotować grzanki z bagietki. 

Wypróbuj inne sałatki z pieczoną dynią:

Sałatka z bulguru i dyni
Sałatka z bulgurem i dynią
 Sałatka z pęczakiem i dynią
Sałatka z pęczakiem i dynią
Sałatka z dynią i szpinakiem
Sałatka z dynią i szpinakiem

Lekka sałatka z dynią

Sałatkaz rukoli i dyni
Sałatka z dyni i rukoli

Czas przygotowania (bez czasu pieczenia warzyw): 10 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Magdalena Kuchaja 30/09/2015 - 9:24 am

wspaniała sałatka!

Odpowiedz
Magda C. 30/09/2015 - 6:29 pm

Bardzo fajne połączenie składników, kolorów 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies