Dzień dobry,
Lubicie szparagi? Nie wiem, jak Wy, ale ja z wytęsknieniem co roku czekam na sezon na to warzywo. Staram się wykorzystać go w 100%, dlatego o tej porze roku w mojej lodówce nie może ich zabraknąć. Najczęściej sięgam po te zielone, idealnie bowiem sprawdzają się w sałatkach, zapiekankach, zupach.
Dziś mam dla Was przepis na tartę ze szparagami. Mocno wiosenną, aromatyczną i pełną smaku. Idealnie sprawdzi się jako rodzinny obiad lub przystawka w trakcie spotkania z przyjaciółmi. Do przygotowania jej wykorzystałam domowe ciasto kruche, ale jeśli nie macie zbyt wiele czasu, a goście czekają, sięgnijcie po gotowe.
Bazą do mojego sosu jest Śmietanka Łaciata 12%, jajka, tymianek i gałka muszkatołowa. Ta ostatnia wyjątkowo dobrze współgra z pozostałymi składnikami. Podkreślam śmietanka, bo śmietana i śmietanka to dwa zupełnie inne produkty.
Śmietana i śmietanka – czym się różnią?
Dość często śmietana i śmietanka są ze sobą mylone, a to dwa zupełnie inne produkty. Śmietana powstaje w procesie fermentacji kultur bakterii kwasu mlekowego, z kolei śmietanka jest poddawana sterylizacji metodą UHT. Podgrzewa się ją w krótkim czasie do bardzo wysokiej temperatury, a następnie szybko schładza. Dzięki temu staje się ona produktem o bardzo wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Można dodać ją do zupy, sosu, zapiekanki i wielu innych dań bez obawy o to, że się zwarzy. Zasadnicza różnica pomiędzy śmietaną a śmietanką jest również w smaku.
Do przygotowania dzisiejszej tarty użyłam Śmietankę Łaciata 12%. To dobra alternatywa dla osób, które dbają o sylwetkę, a zależy im na tym, aby potrawy, które gotują przy okazji obniżania ich kaloryczności nie traciły na smaku.
Po więcej apetycznych wiosennych przepisów, a także porad kulinarnych, zapraszam Was na stronę Najlepszewkuchni.pl
Wpis powstał we współpracy z marką Łaciate.