Tarta ze szparagami i serem – pyszny wiosenny przepis

przez Malwina

Dzień dobry,

Lubicie szparagi? Nie wiem, jak Wy, ale ja z wytęsknieniem co roku czekam na sezon na to warzywo. Staram się wykorzystać go w 100%, dlatego o tej porze roku w mojej lodówce nie może ich zabraknąć. Najczęściej sięgam po te zielone, idealnie bowiem sprawdzają się w sałatkach, zapiekankach, zupach.

Dziś mam dla Was przepis na tartę ze szparagami. Mocno wiosenną, aromatyczną i pełną smaku. Idealnie sprawdzi się jako rodzinny obiad lub przystawka w trakcie spotkania z przyjaciółmi. Do przygotowania jej wykorzystałam domowe ciasto kruche, ale jeśli nie macie zbyt wiele czasu, a goście czekają, sięgnijcie po gotowe.

Bazą do mojego sosu jest Śmietanka Łaciata 12%, jajka, tymianek i gałka muszkatołowa. Ta ostatnia wyjątkowo dobrze współgra z pozostałymi składnikami. Podkreślam śmietanka, bo śmietana i śmietanka to dwa zupełnie inne produkty.

Śmietana i śmietanka – czym się różnią?

Dość często śmietana i śmietanka są ze sobą mylone, a to dwa zupełnie inne produkty. Śmietana powstaje w procesie fermentacji kultur bakterii kwasu mlekowego, z kolei śmietanka jest poddawana sterylizacji metodą UHT. Podgrzewa się ją w krótkim czasie do bardzo wysokiej temperatury, a następnie szybko schładza. Dzięki temu staje się ona produktem o bardzo wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Można dodać ją do zupy, sosu, zapiekanki i wielu innych dań bez obawy o to, że się zwarzy. Zasadnicza różnica pomiędzy śmietaną a śmietanką jest również w smaku.

Do przygotowania dzisiejszej tarty użyłam Śmietankę Łaciata 12%. To dobra alternatywa dla osób, które dbają o sylwetkę, a zależy im na tym, aby potrawy, które gotują przy okazji obniżania ich kaloryczności nie traciły na smaku.

Po więcej apetycznych wiosennych przepisów, a także porad kulinarnych, zapraszam Was na stronę Najlepszewkuchni.pl

Tarta ze szparagami i serem

Drukuj
Porcje: 6 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • ciasto: 250 g mąki pszennej, 125 g zimnego masła, pół łyżeczki soli, 1 jajko, 1-2 łyżeczki wody
  • nadzienie: 250 g cienkich zielonych szparagów, 100 g pomidorków koktajlowych
  • sos: 250 ml Śmietanka Łaciata 12%, 3 jajka, 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 3 gałązki tymianku, sól, pieprz do smaku
  • 75 g sera jantar, startego na tarce na drobnych oczkach

 

Sposób przygotowania:

(Przepis na okrągłą formę o średnicy 26 cm)

Przygotowujemy farsz: 

Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Pomidorki kroimy na pół.

Przygotowujemy sos: 

Wszystkie składniki łączymy przy pomocy trzepaczki.

Przygotowujemy ciasto: 

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, rozcieramy pomiędzy palcami razem z mąką. Wbijamy jajko. Szybko zagniatamy gładkie i zwarte ciasto, dodając w razie potrzeby odrobinę zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, odkładamy na około pół godziny do lodówki.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 4 mm. Formę smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto. Brzegi wyrównujemy przesuwając po nim wałkiem i usuwając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem. Spód ciasta wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy suchą fasolą. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 minut, następnie zdejmujemy papier z fasolą, na cieście układamy szparagi i pomidorki, posypujemy połową startego sera, zalewamy sosem i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy dalej przez około 30 minut lub dłużej, aż masa śmietankowo-jajeczna będzie zwarta i zarumieniona. Wyjmujemy z piekarnika, odczekujemy 10 minut a następnie dzielimy na porcje i podajemy.

 

 

Uwagi:

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Tartę można odgrzać w piekarniku.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

Wpis powstał we współpracy z marką Łaciate.

0 komentarz
2

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies