Makaron ryżowy z warzywami

przez Malwina

Dzień dobry,

Lekki i pełen warzywnych dodatków makaron to ostatnio bardzo często mój obiad. Robi się go szybko i bardzo prosto, szczególnie gdy postawimy na makaron ryżowy.

Ten przepis możecie dowolnie dostosować po aktualną porę roku i zawartość własnej lodówki. Można dorzucić tu małe różyczki brokułów, kalafiora, inne ulubione grzyby, paprykę, seler naciowy i wiele innych. Połówek często wzbogaca makaron o dodatek usmażonej piersi z kurczaka lub schabu. Fajnie sprawdzi się też wędzone tofu. Możliwości jest naprawdę wiele.

W tym przepisie dodaję więcej sosu aniżeli zazwyczaj (w tym troszkę więcej sosu sojowego), ponieważ sam makaron ryżowy jest praktycznie bez smaku i mocno chłonie przygotowane sosy. Jeśli macie zamiar zmienić makaron na inny pszenny azjatycki, zmniejszcie troszkę ilość użytego sosu w przepisie.

Makaron ryżowy po azjatycku – przepis

Makaron ryżowy z warzywami

Dzień dobry, Lekki i pełen warzywnych dodatków makaron to ostatnio bardzo często mój obiad. Robi się go szybko i bardzo prosto, szczególnie gdy postawimy na makaron ryżowy. Ten przepis możecie dowolnie dostosować po aktualną porę roku i zawartość własnej lodówki.… kuchnia azjatycka Makaron ryżowy z warzywami European Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego nitki
  • 5-centymetrowy kawałek pora
  • 1 duża młoda marchewka
  • 8 zielonych szparagów
  • pół małej cukinii
  • 150 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 8 strąków groszku cukrowego
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • posiekana dymka do posypania
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia
  • sos: 4 łyżki sosu azjatyckiego chili (u mnie słodko-pikantny), 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki, 2 łyżeczki melasy z karobu/syropu klonowego lub miodu, 1 łyżeczka sosu sriracha

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ryżowy umieszczamy w garnku, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy. Jeśli używacie grubszego makaronu ryżowego, sprawdźcie na opakowaniu, czy nie trzeba go przypadkiem normalnie ugotować w wodzie.
  2. Pora  drobno siekamy. Marchewkę obieramy, kroimy w julienne. Odłamujemy zdrewniałe końce od szparagów (można je wykorzystać np. do bulionu). Warzywo kroimy w mniejsze kawałki. Cukinię kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki.
  3. W woku lub na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pora, marchewkę, szparagi, pieczarki. Smażymy na dużym ogniu, często mieszając przez około 4-5 minut. Warzywa powinny pozostać chrupiące. Dodajemy czosnek, imbir, oczyszczony groszek cukrowy, przesmażamy przez minutę.
  4. Składniki sosu mieszamy, wlewamy do warzyw, mieszamy. Dokładamy makaron, ponownie dokładnie mieszamy i chwilkę podgrzewamy.
  5. Makaron ryżowy nakładamy na talerze, posypujemy sezamem i posiekaną dymką.

Uwagi:

1 porcja to 354 kcal, w tym 5 B, 65 W i 7 T.

10 komentarzy
4

Podobne posty:

10 komentarzy

Chris 17/05/2019 - 9:41 am

Ale pyszności… Totalnie mnie przekonałaś, zrobię go jutro 😀 Ale chyba pójdę za radą Połówka i też dorzucę sobie mięska… chociaż wędzone tofu też brzmi nieźle.
Pozdrowienia!

Odpowiedz
Zuza 21/05/2019 - 1:17 pm

i z moimi ukochanymi szparagami… pyszności 🙂

Odpowiedz
Martynosia 23/05/2019 - 9:31 am

To danie wyglada niezwykle apetycznie! 🙂

Odpowiedz
Kama 30/05/2019 - 10:20 am

Wygląda smakowicie, bardzo lubię takie azjatyckie smaki.

Odpowiedz
Patrycja Reszko 01/06/2019 - 9:57 am

Smacznie się prezentuje

Odpowiedz
Marzena T (Mania) 04/06/2019 - 7:46 am

Ja bardzo lubię makaron ryżowy, ze względu na szybkość przygotowania. Z chęcią, skorzystam z przepisu 😀

Odpowiedz
Angelika i Monika (Candy Pandas) 04/06/2019 - 5:56 pm

To zdjęcie jest tak realne, że aż wyciągamy ręce by chwycić pałeczki 😀

Odpowiedz
Lonna 30/06/2019 - 11:45 am

Uwielbiam dania z makaronem ryżowym 🙂

Odpowiedz
Ania 03/07/2019 - 5:39 pm

Pyszności 🙂 wiem co jutro zrobię na obiad 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 03/07/2019 - 8:29 pm

Zrobiłam to danie I jest wysmienite

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies