Wyzwanie koktajlowe #1

przez Malwina

Dzień dobry po krótkiej przerwie!

Wracam do Was z kolejnym wyzwaniem. Po wiosennym wyzwaniu sokowym pora na wyzwanie koktajlowe. Tym razem przez tydzień każdego dnia robimy jeden koktajl na bazie sezonowych składników. Dla mnie takie lekkie koktajle są wybawieniem w upalne dni, gdy nie mam apetytu. Najczęściej pijam je po treningu.

Są tu koktajle słodkie i wytrawne. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Moim faworytem jest orzeźwiający słodki koktajl z hibiskusem i wytrawny zielony z ogórkiem. Każdy przepis to dwie porcje koktajlu. Wyliczyłam także od razu ilość kalorii, abyście nie musieli zawracać sobie tym głowy.

Zachęcam do przyłączenia się do wyzwania i codziennego picia koktajli. Jeśli jesteście na Instagramie, koniecznie oznaczajcie swoje zdjęcia hasztagiem #bentokoktajle. Zdjęcia możecie podsyłać mi także na mail kontakt@filozofiasmaku.pl. Umieszczę je później w tym wpisie 🙂

Jak przechowywać koktajle?

Koktajle przechowujemy w zakręconej butelce w lodówce. Najlepiej wypijać je na świeżo od razu po przygotowaniu, a jeśli nie mamy takiej możliwości, to wypijamy je w przeciągu doby. Im szybciej, tym lepiej.

Jaki sprzęt do koktajli?

Koktajle należy przygotować przy pomocy blendera kielichowego o dużej mocy (duża moc zapewni nam idealnie gładkie koktajle, to szczególnie ważne przy koktajlach z dodatkiem zieleniny – jeśli kiedyś robiliście koktajl np. z jarmużu lub szpinaku słabym blenderem żyrafą, to zapewne wiecie co mam na myśli). Ja korzystam z blendera Nutrition 700 W z Lidla (to ta wersja za 169 zł). Do koktajli i zup krem sprawdza się super. Nie wpadajcie jednak na pomysł, by robić w nim hummus 😀

PONIEDZIAŁEK

Koktajl z truskawek i arbuza

1 porcja koktajlu (przy użyciu wody) to około 165 kcal.

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g dojrzałych truskawek
  • 300 g arbuza bez skóry i pestek
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżeczki nasion chia lub słodkiej bazylii
  • pół limonki bez skóry

Sposób przygotowania:

Truskawki, arbuza, banana i limonkę blendujemy na gładki koktajl z dodatkiem przefiltrowanej wody. Ja na tę ilość truskawek dodaję zazwyczaj 100-150 ml wody. Zamiast wody można użyć wody kokosowej, mleka, napoju roślinnego (super sprawdza się kokosowy lub migdałowy) lub soku (np. z pomarańczy). Jeśli chcecie, możecie koktajl dosłodzić do smaku. Ja tego nie robię, bo owoce są wystarczająco słodkie. Na koniec wsypujemy chia/słodką bazylię i mieszamy.

WTOREK

Koktajl z arbuza i hibiskusa

1 porcja niesłodzonego koktajlu to około 130 kcal.

Składniki (na 2 porcje):

  • 700 g arbuza bez skóry i pestek
  • listki z 2 gałązek mięty
  • 150 ml mocnego naparu z hibiskusa
  • 2 łyżeczki nasion chia lub słodkiej bazylii
  • miód do smaku (opcjonalnie, ja nie dodaję)

Sposób przygotowania:

Arbuza, miętę i hibiskus blendujemy na gładko. Wsypujemy chia/słodką bazylię, mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy płynnym miodem (miód świetnie komponuje się z hibiskusem).

ŚRODA

Koktajl z ogórkiem i szpinakiem

1 porcja koktajlu na kefirze to około 100 kcal.

Składniki:

  • 350 g jogurtu, kefiru lub maślanki
  • garść szpinaku
  • pół limonki bez skóry
  • 4 ogórki gruntowe lub 1 podłużny
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Koktajl warto wzbogacić o dodatek odrobiny koperku i 1 ząbka czosnku. Smakuje wówczas jak chłodnik.

CZWARTEK

Koktajl z truskawek i pomidorów

1 porcja koktajlu ma około 90 kcal

Ten przepis wygrał w konkursie koktajlowym na Instagramie. Połączenie truskawek i pomidorów jest intrygujące i pyszne. Do tego bazylia, ocet balsamiczny i odrobina soli – dla mnie świetne zestawienie smaków, choć domyślam się, że nie każdemu przypadnie ono do gustu.

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 300 g dojrzałych i słodkich pomidorów
  • kilkanaście listków bazylii
  • ocet balsamiczny do smaku
  • sól do smaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki blenujemy.

PIĄTEK

Koktajl z arbuza i nektarynek

1 porcje koktajlu ma około 145 kcal.

Składniki (na 2 porcje):

  • 3 duże dojrzałe nektarynki
  • 400 g arbuza bez skóry i pestek
  • pół limonki
  • 150 ml wody kokosowej

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki blendujemy.

SOBOTA

Koktajl z truskawek i mięty

1 porcja koktajlu ma około 120 kcal.

Składniki (na 2 porcje):

  • 400 g dojrzałych truskawek
  • 1 duży dojrzały banan
  • listki z 2 gałązek mięty
  • 150 ml wody kokosowej (nie z koncentratu)

Sposób przygotowania:

W kielichu blendera umieszczamy obrane truskawki, banana, miętę, wodę kokosową. Blendujemy. Zamiast wody kokosowej można użyć jogurt, maślankę, kefir, sok (np. z pomarańczy), mleczko kokosowe (plus przefiltrowana woda do uzyskania preferowanej konsystencji).

NIEDZIELA

Koktajl z nektarynek i szpinaku

1 porcja koktajlu ma około 185 kcal.

Składniki (na 2 porcje):

  • 3 duże dojrzałe nektarynki
  • 1 dojrzały banan
  • garść szpinaku
  • 350 g kefiru

Sposób przygotowania:

Nektarynki dzielimy na części. W kielichu blendera umieszczamy pokrojone nektarynki, banany, szpinak i kefir. Blendujemy. Zamiast kefiru można użyć maślanki lub jogurtu wymieszanego z niewielką ilością przefitrowanej wody. Ja zrobiłam koktajl na jogurcie sojowym.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Chocolade 17/06/2019 - 6:13 pm

Nigdy nie robiłam koktajlu z nektarynek 😀

Odpowiedz
Marzena T (Mania) 18/06/2019 - 6:41 am

Koktajl truskawek i męty poproszę ! A swoją drogą muszę się przyłożyć i częściej stawiać na koktajle 😀 Kupiłam sprzęt poużywałam a teraz leży…

Odpowiedz
marcepanowy kącik 18/06/2019 - 10:48 am

Malwinko pyszne propozycje na zdrowe napoje.

Odpowiedz
Zuza 18/06/2019 - 3:07 pm

uwielbiam koktajle. teraz gdy zaczely sie upaly zaczynam do nich wracac, bo coraz ciezej mi jesc normalne posilki. nie moge sie napatrzec na te Twoje butelki na koktajle. Pudelka zreszta tez, zawsze jak ogladam zdjecia to zaczynam „zalowac” ze pracuje zdalnie z domu 😀 😀

Odpowiedz
Kaze 18/06/2019 - 5:21 pm

Pracuję w juicebarze, już nie mogę na koktajle i soki patrzeć 😀 propozycję na sobotę mamy nawet podobną w menu, ale zamiast wody kokosowej używamy świeżego soku jabłkowego z wolnoobrotówki, z mrożonymi truskawkami lub z dodatkiem lodu to wybawienie na ostatnie dni 🙂

Odpowiedz
sprawykuchenne.pl 19/06/2019 - 9:35 am

Świetny lunch w letnim okresie!

Odpowiedz
marcepanowy kącik 25/06/2019 - 5:49 am

U Ciebie jak zwykle smacznie i zdrowo 🙂

Odpowiedz
Marzena 27/06/2019 - 12:31 pm

Teraz na te upały to menu doskonałe:-)

Odpowiedz
Dietetyk Na Walizkach 05/07/2019 - 3:57 pm

Koktajl z arbuza i hibiskusa to bardzo ciekawa i z pewnością orzeźwiająca propozycja 🙂

Odpowiedz
Beti 07/07/2019 - 2:34 pm

Uwielbiam koktajle. Ten z arbuza i hibiskusa bardzo mnie ciekawi, a truskawka i mięta oj, uwielbiam 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies