Frittata ze szparagami

przez Malwina
Szparagi z jajkami

Frittata z dodatkiem delikatnych zielonych szparagów to danie, którym warto rozpocząć leniwy majowy poranek. Dla Połówka jeszcze dwa lata temu szparagi były złem wcielonym. Kojarzył je tylko ze szparagami w zalewie, które od czasu do czasu jadałam zimą. Nie smakowały mu wcale. I w sumie nie dziwię się mu, ponieważ ich smak pozostawia wiele do życzenia. Gdy przyszedł sezon na świeże szparagi najpierw spróbował białych i okazało się, że są całkiem ok. Ale, gdy podałam mu w końcu zielone- przepadł. Od tej pory co roku w maju nasza lodówka ugina się pod ciężarem szparagów. Sezon na to warzywo trwa niestety bardzo krótko, więc trzeba się nimi nacieszyć, ile tylko się da. 


Frittata ze szparagami przepis

FRITTATA ZE SZPARAGAMI
Śniadanie Mistrzów #161

Składniki (na 2 porcje lub 1 większą):
[przepis własny]

  • 8-10 zielonych szparagów
  • kilka suszonych pomidorów z oliwy
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • 1 dymka, posiekana
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki tartego grana padano
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • listki bazylii do posypania
Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy na parze przez 4-6 minut. Mają być sprężyste i al dente. Przelewamy je zimną wodą i rozkładamy pomiędzy dwa naczynka do zapiekania. Jajka roztrzepujemy dokładnie przy pomocy widelca lub trzepaczki. Dodajemy drobno posiekany czosnek, mleko, dymkę, posiekane suszone pomidory, łyżkę startego sera, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Masę wylewamy na szparagi. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w temp. 180 stopni do momentu, kiedy masa się zetnie (15-20 minut lub dłużej, czas będzie uzależniony od wysokości masy jajecznej). U mnie w jednym naczynku frittata była gotowa po 15 minutach, w drugim po około 18 minutach. Frittatę posypujemy listkami bazylii. Podajemy z dodatkiem pieczywa. Ja do frittaty ze szparagami przygotowałam czosnkowe grzanki.

Szparagi zapiekane z jajkami

Czas przygotowania: 20 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Kita 17/05/2014 - 8:30 am

a ja mam pytanko odnośnie szparagów. od czego zależy czy używamy białe czy zielone? w wiekszosci przepisow sa zielone, ale czy mozna je traktowac wymiennie z bialymi?

Odpowiedz
Malwina 17/05/2014 - 11:26 am

Zielone są delikatniejsze i w moim odczuciu o wiele smaczniejsze (mniej też z nimi pracy). Białe kupuję rzadko i najczęściej robię z nich zupę krem lub podaje ugotowane z dodatkiem sosu.

Odpowiedz
*Nataleczka* 17/05/2014 - 9:52 am

Z chęcią bym taką zjadla.

Odpowiedz
Magda C. 17/05/2014 - 11:06 am

Oj smakowicie wygląda! Te szparagi 🙂

Odpowiedz
JustInka 27/05/2014 - 11:25 am

Uwielbiam szparagi dzięki Tobie Malwinko. Będzie Ci za to dozgonnie wdzięczna.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies