Stromboli – włoska rolada chlebowa

przez Malwina

Dzień dobry,

Słyszeliście kiedyś o stromboli? To wytrawna rolada przygotowana z ciasta na pizzę lub chlebowego. Można ją dowolnie nadziewać. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w szkole lub pracy czy przystawka w trakcie spotkania ze znajomymi. 

Stromboli jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest też wygodne w transporcie, ponieważ cały farsz znajduje się w środku. Nie ma ryzyka, że coś nam wycieknie.

Do środka można zapakować ulubione dodatki. My tym razem postawiliśmy na prosty sos pomidorowy, żółty ser, świeżą bazylię i plastry wegetariańskie z papryką marki VeggieDay. Te ostatnie prezentowałam Wam jakiś czas temu przy okazji wpisu o wiosennych tostach. Co wyróżnia ten produkt? Przede wszystkim wysoka zawartość białka, brak soi w składzie, jak w  przypadku większości tego typu produktów, i świetny smak. Plastrów wegetariańskich szukajcie w sklepach Netto oraz Carrefour. 

Włoska rolada chlebowa – przepis

Stromboli - włoska rolada z ciasta na pizzę

Drukuj
Porcje: 6 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

Ciasto:

- 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) lub na pizzę (typ 00)

- 1 łyżeczka soli

- 20 g świeżych drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 3 łyżki dobrej jakości oliwy 

- 300 ml ciepłej wody

Farsz: - sos pomidorowy: 100 g passaty, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, sól i pieprz do smaku - 2 opakowania Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay - 10 plastrów żółtego sera, np. Gouda - kilkanaście listów świeżej bazylii

Dip ze szczypiorkiem:

- 150 g jogurtu greckiego

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka soku z cytryny

- 2 łyżki posiekanego szczypiorku

- sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieszczamy mąkę i sól. Mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Spienione drożdże dodajemy do mąki, wlewamy pozostałą wodę, oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je lekko mąką. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce od wyrośnięcia na około godzinę.
  2. Ciasto wyjmujemy na omączony blat, dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na prostokątny placek. Passatę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Powstałym sosem smarujemy środek ciasta, pamiętając, aby pozostawić z każdej strony wolny brzeg (w przeciwnym razie sos wypłynie nam w trakcie zwijania). Na sosie układamy plastry wegetariańskie, listki bazylii, plastry sera. Zwijamy wzdłuż długiego boku w roladkę i zlepiamy ciasto. Układamy na blasze łączeniem do dołu. Każdą roladę oprószamy mąką i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na drugie rośnięcie na 15 minut.
  3. Kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy dip ze szczypiorkiem. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, szczypiorek, doprawiamy solą i mieszamy.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Stromboli pieczemy przez około 25 minut. Studzimy na metalowej kratce. Podajemy z dodatkiem ulubionego dipu. Ja serwowałam stromboli z dipem ze szczypiorkiem.
Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.

14 komentarzy
1

Podobne posty:

14 komentarzy

Mateusz 16/05/2019 - 6:41 am

Bardzo ciekawa przekąska. Myśle że dobrze wpasuje się na jakaś imprezkę.

Odpowiedz
Michał 16/05/2019 - 6:52 am

Pyszności, piękne zdjecia

Odpowiedz
Kasia 16/05/2019 - 1:35 pm

Ja bardzo przepraszam, ale nie rozumiem idei wegetariańskich wędlin. Do tego jak czytam ten skład to mnie mdli 🙁 Te zagęszczacze ..Wiem, że wędliny sklepowe też nie są idealne, ale coś takiego nie przemawia do mnie. Wolę szukać wędlin dobrej jakości lub coś upiec sama. A jak ktoś jest wegetarianinem, to dlaczego chce mieć na kanapce coś co udaje wędlinę? No nie rozumiem 🙁

Odpowiedz
Malwina 16/05/2019 - 2:06 pm

Wśród „wędlin” wegetariańskich jest to produkt z chyba najlepszym składem. Fakt, nie idealnym, bo jak wspominasz są tam zagęstniki, np. mączka chleba świętojańskiego, której akurat ja za zły dodatek nie uważam, bo to naturalny zagęstnik. Mnie obecność wege wędlin na rynku nie przeszkadza. Podobnie jak napojów roślinnych, jogurtów niemlecznych. Nie trzeba być wegetarianinem, aby sięgać po takie produkty. To po prostu pewna alternatywa. Dla Połówka akurat to też pewien sposób na ograniczenie mięsa w diecie i odciążenie organizmu (ze względu na treningi i to, że musi wyrobić określoną ilość białka, tego mięsa bywa u niego sporo). Widzisz, ja np. mam nietolerancję laktozy. Chętnie sięgam po napoje roślinne, gdy np. mam ochotę na owsiankę. Sama robię domowy jogurt sojowy. Czy coś w tym złego, że piję/jem coś, co udaje mleko/jogurt? Nie uważam tak. Za to nie ogarniam skrzydełek z kalafiora, boczku z kokosa i innych takich 😉

Odpowiedz
Kasia 24/05/2019 - 9:45 am

Nie mówię, że to coś złego i jakoś inne zamienniki mnie nie dziwią. Sama też unikam pewnych produktów ze względu na alergię. Jednak jakoś te wędliny nie przemawiają do mnie. Nawet sama nie wiem dlaczego? Widocznie to moje niczym nieuzasadnione „dziwactwo” 🙂

Odpowiedz
Kaze 27/05/2019 - 12:15 pm

Ale też większość wege nie jest nimi, bo nie lubią mięsa, tylko ze względów ideologicznych, dlatego też po prostu szukają zastępników, alternatyw, jak zjeść coś podobnego w smaku do mięsa, ale bez mięsa. 😉

Odpowiedz
Pelargia 17/05/2019 - 6:04 am

Z czym jeszcze można by było zrobić takie stromboli? Nie mogę sera ani czosnku :(.

Odpowiedz
Malwina 17/05/2019 - 3:33 pm

Czosnek spokojnie możesz pominąć. Może w takim razie opcja bez sera? Też będzie smacznie.

Odpowiedz
Angelika i Monika (Candy Pandas) 04/06/2019 - 6:07 pm

Rolady chlebowej jeszcze nie jadłyśmy 🙂

Odpowiedz
Kama 18/07/2019 - 12:03 pm

Za roladami na słodko nie przepadam ale ta Twoja mnie zainspirowała. Nie wiedziałam, że takie rolady istnieją 😀

Odpowiedz
Myriur 29/05/2020 - 3:35 pm

Hm w składnikach nie ma oliwy a w przepisie na ciasto już tak, jak to jest ?;)

Odpowiedz
Malwina 29/05/2020 - 3:40 pm

Rzeczywiście, dziękuję za zwrócenie uwagi i przepraszam za moje niedopatrzenie.

Odpowiedz
Sylwia 09/09/2021 - 2:06 pm

Czy stromboli można przygotować dzień wcześniej i upiec rano? 🙂

Odpowiedz
Malwina 09/09/2021 - 2:08 pm

Można wyrobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do rośnięcia na całą noc do lodówki. Rano wyjąć, ocieplić, zawijać i piec.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies