Spaghetti z suszonymi pomidorami i oregano

przez Malwina
Spaghetti z suszonymi pomidorami i oregano  
Spaghetti z suszonymi pomidorami i oregano to pomysł na szybki i prosty obiad w zabiegany dzień. Dodatki do makaronu są dość wyraziste w smaku, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością. Na sporą porcję makaronu wystarczy kilka oliwek i połówek suszonych pomidorów. Pamiętajcie, aby te ostatnie posiekać dość drobno.

Taki makaron często ląduje w moim bento, smakuje mi bowiem również na zimno. Przygotowując go z myślą o posiłku w pracy lub na uczelni,  łamię makaron przed gotowaniem na pół, aby łatwiej było mi później go zjeść z pojemnika. 

Makaron z suszonymi pomidorami

SPAGHETTI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I OREGANO 


Składniki (na 2 porcje):

  • 160-200 g makaronu spaghetti (ilość wg apetytu)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 6-8 połówek suszonych pomidorów w oliwie
  • kilka zielonych oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków bazylii


Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy pozostałe składniki. Czosnek i kapary drobno siekamy. Pomidory wyjmujemy z zalewy, siekamy w mniejsze kawałki. Listki bazylii rwiemy na mniejsze części. Oliwki siekamy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, kapary, suszone pomidory i oliwki. Smażymy przez 1-2 minuty, uważając, aby nie przypalić czosnku. Na patelnię dodajemy odcedzony ugotowany al dente makaron, kilka łyżek wody z gotowania makaronu i roztarte w dłoniach oregano. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy i podgrzewamy przez 30 sekund. Spaghetti z suszonymi pomidorami nakładamy na talerze i podajemy.

Makaron z bazylią i suszonymi pomidorami
Spaghetti z suszonymi pomidorami i oregano  

Czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Marzena Szkodzińska 07/10/2015 - 10:45 am

Wspaniały makaronik 🙂

Odpowiedz
Agnieszka Demska 07/10/2015 - 5:03 pm

Uwielbiam makarony. Pyszna propozycja. Całkiem moje smaki 🙂

Odpowiedz
Magda C. 08/10/2015 - 2:31 pm

Przepyszny makaron 🙂

Odpowiedz
Gabriela Dyka 16/10/2015 - 6:52 pm

Zrobiłam. Połowę zjadłam od razu, a drugą połowę zabrałam następnego dnia na uczelnię. Niby proste danie, a kubki smakowe szaleją 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/10/2015 - 9:52 am

Klasyka gatunku🍴

Odpowiedz
Anonimowy 07/08/2017 - 12:58 pm

W przepisie podane jest od jednej do dwóch łyżek oliwy. Uważajcie na to, bo nawet jedna łyżka oliwy to za dużo – danie jest niesamowicie tłuste, już same suszone pomidory nadają tłustości.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies