Omlet z bobem i serem

przez Malwina
Omlet jajeczny z bobem
Omlet z bobem i serem
Leniwy sobotni poranek polecam Wam rozpocząć od pysznego omletu z bobem i suszonymi pomidorami. Robi się go bardzo prosto, a jeśli bób ugotujecie dzień wcześniej, to przygotowanie Waszego śniadania zajmie mniej niż 10 minut. Tuż przed podaniem wierzch omletu posypujemy serem. Ja postawiłam tym razem na cheddar irish old, który miałam akurat w lodówce. Fajnie skomponują się tu także włoskie sery dojrzewające, tj. pecorino, grana padano lub parmezan.

Omlet z bobem przepis
OMLET Z BOBEM I SEREM
Śniadanie Mistrzów #282


Składniki (na 1 porcję):

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 80 g bobu
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 połówki suszonych pomidorów w oliwie
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • 15 g sera żółtego dojrzewającego (użyłam cheddara)
 
Przygotowanie:
Bób gotujemy przez kilka minut w wodzie, aż będzie al dente (wybaczcie, że nie podaję konkretnego czasu, jednak ten będzie różny dla bobu wczesnego i późnego, orientacyjnie zajmie to od około 3 minut do 10), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Jajka roztrzepujemy dokładnie z mlekiem przy pomocy widelca lub ręcznej trzepaczki. Dodajemy szczyptę soli do smaku. Na patelnię dodajemy łyżeczkę masła. Masę jajeczną wylewamy na dno nagrzanej patelni. Kiedy spód omletu zacznie się lekko ścinać, wierzch omletu oprószamy niewielką ilością kolorowego pieprzu, posypujemy natką, wyłuskanym bobem, drobno posiekanymi pomidorami. Smażymy dalej do preferowanego ścięcia wierzchu omletu (w razie potrzeby przykrywamy patelnię).
Omlet z bobem przekładamy na talerz, posypujemy tartym serem. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem świeżego pieczywa.

 

Omlet z suszonymi pomidorami
Omlet z bobem i serem
Omlet z bobem
Omlet z bobem i serem

 

Omlet śniadaniowy przepis
Omlet z bobem i serem

Czas przygotowania: 20 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Monika W 11/07/2015 - 7:09 am

Omlet na sniadanie to jest to ! 🙂

Pieknie sie prezentuje.

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 11/07/2015 - 7:23 am

mistrzowski omlet!

Odpowiedz
Kinga 11/07/2015 - 9:17 am

Wygląda apetycznie 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 11/07/2015 - 1:02 pm

idealny 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/07/2015 - 11:58 pm

Przepraszam, ale coś się pomerdało. Na blogu mirabelki pojawił się link do szwedzkiej surówki do pizzy, ale prowadzi do nieistniejącej strony. A tu ostatni przepis to omlet z bobem.
Marta/migotka21

Odpowiedz
Malwina 12/07/2015 - 5:37 am

Marto, to u mnie pewnie wyskoczył Ci link do takiej surówki (zapewne korzystasz z czytnika Bloggera). Opublikowałam go przedwcześnie i wczoraj zamiast nacisnąć przycisk "zapisz". kliknęłam "opublikuj". Po cichu mogę powiedzieć, że już niedługo możesz spodziewać się na blogu kilku fajnych skandynawskich przepisów. Dziś wieczorem pojawi się pierwszy z nich, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami.

Odpowiedz
Anonimowy 12/07/2015 - 6:42 pm

W takim razie uprzedzę mojego pluszowego Muminka, że może się spodziewać przepisów PRAWIE ze swoich stron. Na pewno się ucieszy. Dziękuję. M.

Odpowiedz
Anonimowy 20/07/2015 - 7:10 am

Zrobiłam i był pyszny! W sumie to był pierwszy omlet w moim życiu 😉
Magda B.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies