Sałatka z soczewicą i suszonymi pomidorami

przez Malwina
 Sałatka z soczewicy i pomidorów
Sałatka z soczewicą i suszonymi pomidorami
Sałatki na bazie warzyw strączkowych dobrze sprawdzają się jako drugie śniadanie w szkole lub pracy. Jeśli mamy pod ręką ugotowane już strączki (lub zapuszkowane), przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil. Są pożywne i mam wrażenie, że zawsze dobrze smakują.

Tym razem mam dla Was sałatkę z brązowej soczewicy. Jest zdrowa, pełna witamin i niezwykle smaczna. Szczególnie dobrze z brązową soczewicą komponują się suszone pomidory i maślane awokado. Koniecznie zapakujcie tę sałatkę do swojego lunchboxu.
 Sałatka z soczewicy do pracy

 

SAŁATKA Z SOCZEWICY I SUSZONYCH POMIDORÓW 


Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g ugotowanej brązowej soczewicy (lub z puszki); waga po ugotowaniu i odsączeniu
  • 5-6 połówek suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżeczka drobno posiekanych kaparów
  • 8-10 czarnych oliwek
  • 1 czubata łyżka posiekanej drobno czerwonej cebulki
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 dużej czerwonej papryki
  • 1 dojrzały owoc awokado plus sok z cytryny do skropienia
  • dressing: pół ząbka czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory odsączamy z oliwy i siekamy w mniejsze kawałki. Oczyszczoną paprykę i miąższ awokado kroimy w kostkę. Awokado kropimy sokiem z cytryny. Do soczewicy dodajemy pomidory, kapary, oliwki, cebulkę, natkę, paprykę, awokado.
Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy czosnek, oregano, sól i pieprz. Sałatkę polewamy dressingiem, mieszamy i podajemy.
 Szybka sałatka do pracy
Sałatka z soczewicą i suszonymi pomidorami

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Anulla 18/05/2016 - 5:50 pm

mniam! 🙂 ostatnio dość często robię różne sałatki z soczewicy lub cieciorki. Podoba mi się ta wersja 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 19/05/2016 - 9:56 am

to z cieciorki czy soczewicy

Odpowiedz
rabarbarowo 25/05/2016 - 4:11 am

Pysznie! 🙂 Strączki uwielbiam <3

Odpowiedz
Anonimowy 15/02/2018 - 8:55 pm

Jadłam, niestety nie zasmakowałam :/
Ale może to dlatego że nie znoszę oliwek

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies