Sałatka z soczewicą i suszonymi pomidorami |
Sałatki na bazie warzyw strączkowych dobrze sprawdzają się jako drugie śniadanie w szkole lub pracy. Jeśli mamy pod ręką ugotowane już strączki (lub zapuszkowane), przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil. Są pożywne i mam wrażenie, że zawsze dobrze smakują.
Tym razem mam dla Was sałatkę z brązowej soczewicy. Jest zdrowa, pełna witamin i niezwykle smaczna. Szczególnie dobrze z brązową soczewicą komponują się suszone pomidory i maślane awokado. Koniecznie zapakujcie tę sałatkę do swojego lunchboxu.
SAŁATKA Z SOCZEWICY I SUSZONYCH POMIDORÓW
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g ugotowanej brązowej soczewicy (lub z puszki); waga po ugotowaniu i odsączeniu
- 5-6 połówek suszonych pomidorów w oliwie
- 1 łyżeczka drobno posiekanych kaparów
- 8-10 czarnych oliwek
- 1 czubata łyżka posiekanej drobno czerwonej cebulki
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/4 dużej czerwonej papryki
- 1 dojrzały owoc awokado plus sok z cytryny do skropienia
- dressing: pół ząbka czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory odsączamy z oliwy i siekamy w mniejsze kawałki. Oczyszczoną paprykę i miąższ awokado kroimy w kostkę. Awokado kropimy sokiem z cytryny. Do soczewicy dodajemy pomidory, kapary, oliwki, cebulkę, natkę, paprykę, awokado.
Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy czosnek, oregano, sól i pieprz. Sałatkę polewamy dressingiem, mieszamy i podajemy.
Sałatka z soczewicą i suszonymi pomidorami |
Całkowity czas przygotowania: 5 minut.
4 komentarze
mniam! 🙂 ostatnio dość często robię różne sałatki z soczewicy lub cieciorki. Podoba mi się ta wersja 🙂
to z cieciorki czy soczewicy
Pysznie! 🙂 Strączki uwielbiam <3
Jadłam, niestety nie zasmakowałam :/
Ale może to dlatego że nie znoszę oliwek