Szwedzkie drożdżówki z jagodami

przez Malwina
Najlepsze drożdżówki z jagodami
Szwedzkie drożdżówki z jagodami 
Przyznać się, kto z Was ma umorusaną na fioletowo buzię? Sezon na jagody właśnie trwa, trzeba więc się nimi nacieszyć, ile tylko można. A jak wiadomo, jagody najlepiej smakują w towarzystwie drożdżowego ciasta. U mnie obowiązkowym lipcowym wypiekiem są jagodzianki (vel jagodniki, jak mawia się w moich rodzinnych stronach). Puszyste, mięciutkie bułeczki po brzegi nadziane jagodami. Piecze się je nie tylko w Polsce, ale i w Skandynawii, której mieszkańcy uwielbiają owoce lasu.

Podobnie, jak i u nas, każda gospodyni robi je wg własnej receptury. I ja nie wzorowałam się na żadnej konkretnej, po prostu wyciągnęłam z lodówki i szafek potrzebne składniki i zabrałam się do pracy. By bułeczkom nadać troszkę uroku, postanowiłam przygotować je w formie ślimaczków. Z tymi rządkami fioletowych koralików wyglądają wyjątkowo uroczo, nie sądzicie? Po upieczeniu bułeczki możecie oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Ja posypałam cukrem tylko kilka z nich, ale tylko na potrzeby zdjęć.

Zachęcam Was do upieczenia tych drożdżówek i obiecuję, że posmakują Wam od pierwszego kęsa. Są miękkie, maślane i wręcz rozpływają się w ustach. Naprawdę ciężko poprzestać tylko na jednej!

Ten przepis przygotowałam w ramach trwającej właśnie akcji Mopsika – Skandynawskie Lato. W najbliższym czasie możecie się spodziewać jeszcze kilku smakowitych przepisów rodem z kuchni naszych sąsiadów z Północy. Wszystkie będą oparte na sezonowych składnikach, więc tym bardziej wypatrujcie nowych wpisów na blogu. No i koniecznie zajrzyjcie do pozostałych dziewczyn, które także upiekły skandynawskie drożdżówki, czyli do Gin, Ani, Mopsika i Mirabelki.

Proste bułki z jagodami

DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI
Blåbärsbullar
(SZWECJA)

Składniki (na około 12 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej (dobrze sprawdzi się mąka typ 550 lub 650)
  • szczypta soli
  • 18 g drożdży
  • 60 g cukru (lub więcej, jeśli chcecie by drożdżówki były słodsze)
  • 3 żółtka*
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 70 g miękkiego lub stopionego i przestudzonego masła
  • 3/4- 1 szklanka jagód plus 1 łyżka masła plus 1-2 łyżki cukru
  • do posmarowania: żółtko plus odrobina zimnej wody
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania lub lukier z cukru pudru i soku z cytryny
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy szczyptę soli i 50 g cukru. Do małej miseczki kruszymy świeże drożdże, zasypujemy je 10 g cukru, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy do połączenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże się spienią. Do mąki dodajemy drożdże, masło, pozostałe mleko i żółtka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby delikatnie oprószając je mąką. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. 
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko wysypany mąką blat. Wyjmujemy blachę z piekarnika, wykładamy ją papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia. Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 cm na 40 cm. Topimy dodatkowe masło (do nadzienia), lekko studzimy, smarujemy nim ciasto przy pomocy pędzelka. Następnie posypujemy ja jagodami i cukrem. Należy pozostawić kilka centymetrów wolnego brzegu z każdej strony. 
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę. Następnie ostrym nożem kroimy je na 12 kawałków. W ten sposób powstanie nam 12 drożdżowych ślimaczków z jagodami. Papier lub matę do pieczenia lekko oprószamy mąką, delikatnie kładziemy na nim każdą zawiniętą bułeczkę w odstępach (wszystkie powinny zmieścić się na jednej blasze z piekarnika). Odstawiamy na 20 minut do napuszenia, a piekarnik nagrzewamy w tym czasie do 180 stopni. 
Żółtko roztrzepujemy z niewielką ilością zimnej wody. Smarujemy nim drożdżówki przy pomocy pędzelka. Drożdżówki z jagodami pieczemy przez około 15-20 minut, aż ich spody i wierzch ładnie się zrumienią. Bułeczki studzimy na metalowej kratce. Możecie je dodatkowo polukrować lub posypać cukrem pudrem. 


Uwagi (*):
Co z pozostałymi 3 białkami? Pozostałe 3 białka wykorzystaj do przygotowania owsianego omletu z dodatkiem sezonowych owoców. Możesz się też pokusić o upieczenie domowych bez. A jeśli nie masz czasu na spożytkowanie białek, przelej je do małego słoiczka, zakręć go i schowaj do zamrażarki. Kiedy białka będą Ci potrzebne, rozmrozisz je. 
– Drożdżówki z jagodami można również przygotować pół na pół na mące pszennej zwykłej i pszennej razowej lub orkiszowej.

– Do tego przepisu wykorzystujemy świeże jagody, mrożone puszczą bardzo dużo soku. Oczywiście zamiast jagód można wykorzystać inne ulubione owoce, np. maliny, porzeczki. 

Bułki z jagodami przepis
Ciasto drożdżowe z jagodami przed zawinięciem

Proste bułki z jagodami

Jagodzianki szwedzkie
Drożdżówki z jagodami po upieczeniu 

Bułki drożdżowe z jagodami
Szwedzkie drożdżówki z jagodami 

Szwedzkie drożdżówki z jagodami 

Szwedzkie bułki z jagodami przepis
Szwedzkie drożdżówki z jagodami 

Czas przygotowania:  2 godziny i 30 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

mopswkuchni 12/07/2015 - 5:47 pm

Takie jagodowe ślimaczki muszą być pyszne. Ja zdecydowałam się dziś na nieco inną formę jagodzianek.

Odpowiedz
Ania S 12/07/2015 - 6:49 pm

O jejuś, jakie one są cudne i zapewne przepyszne !! 🙂 I ja muszę zrobić chociaż raz w sezonie, bo uwielbiam takie domowe i bogate w jagody i tym razem wypróbuję Twój przepis 🙂
W rejonach mojej koleżanki na takie bułki mówi się właśnie jagodniki i odkąd to usłyszałam, to i ja je tak nazywam 🙂

Odpowiedz
Kinga 13/07/2015 - 5:08 am

Smacznie 😉

Odpowiedz
Łukasz Majchrowski 13/07/2015 - 8:43 am

Cóż to za cuda! <3 Normalnie umrę jak nie zrobię! 😀

Odpowiedz
Łukasz Majchrowski 17/08/2015 - 9:33 pm

Zrobiłem! Wyszły rewelacyjne! Dzięki za przepis i inspirację 😉

Odpowiedz
Malwina 18/08/2015 - 6:48 am

Widziałam, pięknie Ci wyszły 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 13/07/2015 - 11:03 am

Oj tak trzeba się nacieszyć i nabrudzić:). Ja właśnie w tym momencie robię jagodzianki, zaraz będe je nadziewać:) …. a co odrobina rozpusty każdemu się należy:)

Odpowiedz
gin 13/07/2015 - 12:42 pm

Cudnie wyglądają w formie ślimaczków 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 13/07/2015 - 1:13 pm

Ale fajne zdjęcia! Widać, że się robiąc je bawiłaś je i miałaś dużo frajdy 🙂 A z czego jest to tło? Wygląda bardzo ciekawie.

Odpowiedz
Anna Witkiewicz 13/07/2015 - 1:14 pm

Świetnie się prezentują, chętnie zjadłabym ich całą blachę 🙂 Dzięki za wspólne pieczenie

Odpowiedz
Anonimowy 14/07/2018 - 2:24 pm

Przepis wypróbowany. Bułeczki wyszły przepyszne 🙂 Polecam każdemu!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies