Burgery z bobu

przez Malwina
Kotlety z bobu wege
Burgery z bobu
Burgery z bobu to moja letnia propozycja dla osób nie jedzących mięsa. Są zdrowe, a przez to, że upiekłam je w piekarniku- niskokaloryczne. W smaku są lekko pikantne za sprawą dodatku kminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem!) i ostrej papryki w proszku. Można zapakować je do bułki wraz z sosem i warzywami lub podać do obiadu. Ja najczęściej jadam je z dodatkiem świeżych warzyw i sosu czosnkowego lub ajvaru.

Kotlety z bobu wege

BURGERY Z BOBU

Składniki (na 4 sztuki):

  • 200-250 g ugotowanego al dente bobu (waga po obraniu)
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół małej cebulki, posiekanej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka zmielonego nasion siemienia lnianego
Burgery z bobu- przygotowanie:

Siemię zalewamy 2 łyżkami gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. W rozdrabniaczu umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy napęczniałe siemię, 1 łyżkę zimnej wody i miksujemy do powstania pasty. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy troszkę więcej soku z cytryny lub wody. Masa musi być wilgotna (ułatwi nam to formowanie kotletów, a przy okazji kotlety po upieczeniu pozostaną wilgotne w środku). Jeśli masa na burgery będzie zbyt luźna, wówczas wystarczy dosypać troszkę mąki owsianej/mielonych otrębów/mąki z ciecierzycy. Pamiętajcie o tym, by dobrze przyprawić masę, nie może być mdła w smaku. Z masy formujemy burgery (mniejsze lub większe, wg preferencji, najlepiej robić to dłońmi zwilżonymi zimną wodą), układamy je na papierze do pieczenia (najlepiej papierze z warstwą silikonu, aby kotlety nie przywierały, jeśli mamy zwykły papier do pieczenia, kotlety można delikatnie posmarować oliwą z wytłoczyn lub olejem). Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu). W połowie pieczenia odwracamy delikatnie kotlety na drugą stronę (ja robię to szpatułką do tortów lub widelcem).

Burgery z bobu podajemy w bułce z dodatkiem sosu i warzyw lub jako dodatek do obiadu.

Kotlety z bobu weganskie
Burgery z bobu- przepis

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 24/07/2013 - 7:54 am

Ja i bób lubimy się bardzo. Może czas poeksperymentować, kto wie co z tego wyniknie. Hmm… 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 24/07/2013 - 8:02 am

smaczne na dobry początek dnia:)

Odpowiedz
JustInka 24/07/2013 - 10:01 am

Piękne burgery! Nawet nie wiedziałam że będziesz używać siemienia lnianego! Tylko jakąś bułeczkę pełnoziarnistą i genialne danie na wynos 🙂

Odpowiedz
Cookie 24/07/2013 - 11:22 am

Ciekawe jak smakują, fajnie podane 🙂

Odpowiedz
Adam Piekarz 24/07/2013 - 12:40 pm

Kilka dni temu upiekłem bułki na zakwasie szkoda że nie miałem tego przepisu – wkładka do zdrowej bułki idealna 🙂 pozdrawiam

Odpowiedz
Opalanka 24/07/2013 - 1:18 pm

Ale ciekawostka! Bardzo intrygująca,lubię bób:)

Odpowiedz
Maggie 26/07/2013 - 11:52 am

Bombowe! Zdecydowanie do przetestowania.

Odpowiedz
Anonimowy 21/06/2014 - 7:55 am

siemię ma być zmielone czy takie normalne? 🙂

Odpowiedz
Malwina 21/06/2014 - 9:55 am

Jak wolisz. Ja używam siemienia w całości, ponieważ nie przeszkadzają mi lekko wyczuwalne ziarenka w kotletach.

Odpowiedz
Anonimowy 03/02/2018 - 5:47 am

a zamiast siemienia można dodać jajeczko?

Odpowiedz
Malwina 03/02/2018 - 8:51 am

Daj samo żółtko plus lekko zagęść masę.

Odpowiedz
Monika 25/05/2019 - 9:52 am

Witam. Czy gdzieś znajdę ilości makroskladnikow dob potraw 🙂 ? Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies