Burgery z bobu |
Składniki (na 4 sztuki):
- 200-250 g ugotowanego al dente bobu (waga po obraniu)
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- pół małej cebulki, posiekanej w drobną kostkę
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka zmielonego nasion siemienia lnianego
Siemię zalewamy 2 łyżkami gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. W rozdrabniaczu umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy napęczniałe siemię, 1 łyżkę zimnej wody i miksujemy do powstania pasty. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy troszkę więcej soku z cytryny lub wody. Masa musi być wilgotna (ułatwi nam to formowanie kotletów, a przy okazji kotlety po upieczeniu pozostaną wilgotne w środku). Jeśli masa na burgery będzie zbyt luźna, wówczas wystarczy dosypać troszkę mąki owsianej/mielonych otrębów/mąki z ciecierzycy. Pamiętajcie o tym, by dobrze przyprawić masę, nie może być mdła w smaku. Z masy formujemy burgery (mniejsze lub większe, wg preferencji, najlepiej robić to dłońmi zwilżonymi zimną wodą), układamy je na papierze do pieczenia (najlepiej papierze z warstwą silikonu, aby kotlety nie przywierały, jeśli mamy zwykły papier do pieczenia, kotlety można delikatnie posmarować oliwą z wytłoczyn lub olejem). Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu). W połowie pieczenia odwracamy delikatnie kotlety na drugą stronę (ja robię to szpatułką do tortów lub widelcem).
Burgery z bobu podajemy w bułce z dodatkiem sosu i warzyw lub jako dodatek do obiadu.
Burgery z bobu- przepis |
12 komentarzy
Ja i bób lubimy się bardzo. Może czas poeksperymentować, kto wie co z tego wyniknie. Hmm… 🙂
smaczne na dobry początek dnia:)
Piękne burgery! Nawet nie wiedziałam że będziesz używać siemienia lnianego! Tylko jakąś bułeczkę pełnoziarnistą i genialne danie na wynos 🙂
Ciekawe jak smakują, fajnie podane 🙂
Kilka dni temu upiekłem bułki na zakwasie szkoda że nie miałem tego przepisu – wkładka do zdrowej bułki idealna 🙂 pozdrawiam
Ale ciekawostka! Bardzo intrygująca,lubię bób:)
Bombowe! Zdecydowanie do przetestowania.
siemię ma być zmielone czy takie normalne? 🙂
Jak wolisz. Ja używam siemienia w całości, ponieważ nie przeszkadzają mi lekko wyczuwalne ziarenka w kotletach.
a zamiast siemienia można dodać jajeczko?
Daj samo żółtko plus lekko zagęść masę.
Witam. Czy gdzieś znajdę ilości makroskladnikow dob potraw 🙂 ? Pozdrawiam