Potrawka z ciecierzycy i marchewki |
Tym razem mam dla Was zdrową i pożywną potrawkę z dodatkiem ciecierzycy. Bardzo lubię takie dania. Są szybkie w przygotowaniu, smaczne i dobrze wpisują się w menu w zabieganym tygodniu. Najczęściej gotuję od razu podwójną porcję i mam z głowy przygotowanie obiadu na kilka kolejnych dni.
Potrawkę z ciecierzycy i marchewki najlepiej podawać z dodatkiem kuskusu, bulguru (ewentualnie miksu bulgur plus makaron vermicelli) lub popularnej ostatnio w naszym kraju kaszy jaglanej. Ja postawiłam na tę ostatnią.
Razem ze mną potrawkę z ciecierzycy ugotowała Emilia z blogu Turcja od kuchni.
POTRAWKA Z CIECIERZYCY I MARCHEWKI
Składniki (na 2-3 porcje):
- 400 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu) lub z puszki
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 800 g siekanych pomidorów bez skórki z kartonika
- 1 mała cukinia
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2-1 łyżeczka cukru lub zamiennika (erytrol, ksylitol)
- sól i pieprz do smaku
- do posypania: posiekana natka pietruszki
- do podania: kuskus, bulgur, kasza jaglana (do wyboru)
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek i pozbawione pestek chili drobno kroimy. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części i siekamy w plastry. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek, chili. Smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy marchewkę, przesmażamy. Wlewamy pomidory, około 1/3 szklanki wody. Dodajemy cukier, kmin, kolendrę. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. W połowie gotowania dorzucamy do sosu cukinię. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy wodę na patelnię. Pod koniec wrzucamy odsączoną i opłukaną ciecierzycę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy przez 3 minuty. Potrawkę z cukinii posypujemy natką pietruszki i podajemy z kaszą.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
7 komentarzy
Ale cudo *.*
u mnie dziś: ciecierzyca + kasza jaglana + marchewka = kotlety ;p
dopiero odkrywam dania z ciecierzycą
pozdrawiam
Marta
Smakowicie!
Polecam dodac drobno posiekany imbir lub paste imbirowa razem z czosnkiem i cebulka, oraz garstke nasion kuminu, pod koniec smazenia cebulki i czosnku, jak kumin zacznie strzelac, wtedy dodac pomidory. Fajnie robi tez dodatek przyprawy korzennej, lub po prostu szczypta cynamonu. To bardzo uniwersalny przepis modyfikowany w wielu krajach, ja nauczylam sie robic na sposob etiopski – zamiast marchewki slodki lub zwykly ziemniak i pod koniec wrzucam mrozony groszek. Wlasnie etiopskim sposobem jest dodanie kuminu i przyprawy korzennej ( ground spice , 5 spice). W kuchni indyjskiej jest podobnie, tyle, ze dodaja garam masali albo wlasnej mieszanki przypraw. W ogole dla mnie taka baza : cebulka, czosnek, imbir, kumin + pomidory daje pole do popisu na wiele sposobow – soczewica, ciecierzyca, sama marchew ugotowana w grubszych kawalkach, mozna tak tez przygotowac bombay potatoes. Rewelacja 🙂 Pozdrawiam
To brzmi ciekawie, dziękuję 🙂
Zrobiłam wczoraj i jak zawsze się nie zawiodłam.
Wypróbowałam już z Twoich przepisów sałatkę z zielonych pomidorów, sałatkę z cukinii (wszystkim smakuje) i sałatkę z cukunii (chili).
Jestem pod ogromnym wrażeniem zdjęć i przepisów. 🙂
Kasia
Bardzo smaczne, za tydzień znów zagości na naszym stole 😉