Sałatka z pieczonym kalafiorem i komosą ryżową

przez Malwina
Sałatka z kalafiora i quinoa
Sałatka z pieczonym kalafiorem i komosą ryżową
Lubicie warzywa? Ja wręcz uwielbiam! Są pyszne na surowo, gotowane, smażone, grillowane…a najpyszniejsze wtedy, gdy upieczemy je w piekarniku. Pieczenie naprawdę mocno podbija ich smak. Jak bardzo? Przykładowo Połówek należy do osób, które od samego patrzenia na kalafiora dostają ciarek. Odrzuca go zapach gotowanego kalafiora, o spróbowaniu takiego kalafiora z wody czy gotowanego na parze nie ma mowy. Choćby mu ktoś za to zapłacił, nie zrobiłby tego. Pewnie też macie jakieś warzywa na swojej czarnej żywieniowej liście (szczaw…brrr). Nawet nie wiecie, jak wielkie oczy zrobiłam, gdy zobaczyłam Połówka wyjadającego mi z naczynia żaroodpornego kalafiora. Okazuje się, że pieczony smakuje mu i to bardzo.

Taki upieczony kalafior jest smaczny sam w sobie. Często podaję go z dodatkiem ziołowego winegretu i zajadam jako lekką przystawkę. Możecie też wzbogacić o jego dodatek warzywny gulasz, curry lub sałatkę.

Sałatka z pieczonego kalafiora przepis

 

SAŁATKA Z PIECZONYM KALAFIOREM I KOMOSĄ RYŻOWĄ


Składniki (na 2 porcje):

  • pół szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • pół małego kalafiora
  • garść pomidorków koktajlowych
  • duża garść bobu, ugotowanego i obranego
  • 3 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
  • dressing: 2-3 łyżki oliwy ev, 1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
Przygotowanie:
Komosę przelewamy na sicie wodą, umieszczamy w garnku, prażymy przez 2-3 minuty. Wlewamy szklankę wody, dodajemy szczyptę soli. Przykrywamy i gotujemy do momentu, aż komosa wchłonie płyn (10-15 minut). Kalafiora dzielimy na małe różyczki, umieszczamy na blasze, kropimy lekko oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez około 30 minut. Po 10 minutach od wstawienia kalafiora do piekarnika wkładamy naczynko z pomidorkami pokrojonymi na pół.Do komosy dodajemy kalafiora, pomidorki, bób, koperek i pestki dyni. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, dodajemy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę i zajadamy ze smakiem.

Sałatka z pieczonym kalafiorem przepis
Sałatka z pieczonym kalafiorem i komosą ryżową

Czas przygotowania: 40 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Malwinka 20/07/2014 - 4:17 pm

Piekłam różne warzywa, ale kalafiora nie! Muszę spróbować 🙂 Sałatka piękna, cieszy oko, na pewno bardzo smaczna 🙂

Odpowiedz
JustInka 21/07/2014 - 9:33 am

Ciekawa jestem czy pieczony bób byłby dobry? Może w takiej wersjo mój małżon by polubił… Super sałatka. Chyba jutro zrobię!

Odpowiedz
Anonimowy 24/07/2014 - 2:20 pm

Czym mogę zastąpić komosę ryżową? 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/07/2014 - 2:23 pm

Komosa jest niestety ciężko dostępna i do tego droga. Jeśli kiedyś jednak uda Ci się na nią trafić, kup bez zastanowienia. Jest nie tylko przepyszna ale i bardzo zdrowa (ma dużo białka, witamin i cudowny profil aminokwasowy).
Ja bym podmieniła ją na kaszę jaglaną (pamiętaj ją po opłukaniu podprażyć w garnku, nabierze wtedy przyjemnego orzechowego posmaku).

Odpowiedz
blueberry-novacky 18/02/2016 - 12:09 am

Witam 🙂 czy podajemy to na ciepło? czy można na chłodno? 😀 (z lodówki)

Odpowiedz
Malwina 18/02/2016 - 5:21 am

Jak wolisz. Ja zdecydowanie bardziej lubię ją na zimno.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies