6 sprawdzonych przepisów na majówkę

przez Malwina
Przepisy na majówkę

Wycieczka za miasto, piknik, wypad na wieś, grill ze znajomymi- to tylko niektóre z form aktywności, które zapewne część z Was wybierze w zbliżający się weekend majowy (i wiele kolejnych wiosennych i letnich weekendów). Z myślą o majówce, przygotowałam dla Was zestawienie 6 najlepszych przepisów, które świetnie sprawdzą się na spotkaniach z znajomymi i przyjaciółmi (zarówno na świeżym powietrzu, jak i w domu). Zapraszam do lektury!
Co zabrać na majówkę?

Przede wszystkim dobry humor i miłe towarzystwo. Nie obędzie się też bez smacznych potraw i napojów. O przygotowanie menu nie musicie się jednak martwić, bo w dalszej części wpisu znajdziecie 6 sprawdzonych przepisów na majówkę. To zestawienie prostych w przygotowaniu słodkich i wytrawnych potraw. Wszystkie potrawy sprawdzą się na grillu, pikniku, a także domówce w gronie przyjaciół. 
Co jeszcze powinno wylądować w koszyku? Oczywiście koc (najlepiej z warstwą izolacyjną), talerzyki, szklanki, plastikowe sztućce, papierowe serwetki i nawilżane chusteczki. Jeśli planujecie grillować, nie zapomnijcie o węglu i podpałce.

Przepisy na majówkę
6 sprawdzonych przepisów na majówkę

Z przepisów znajdujących się na blogu wybrałam sześć, które moim zdaniem świetnie sprawdzą się podczas spotkań z przyjaciółmi, czy to na świeżym powietrzu, czy w domu. Przekierowanie do konkretnego przepisu następuje po kliknięciu w nazwę i/lub zdjęcie potrawy. 

Sałatka ziemniaczana ze szparagami
To sałatka idealna na grilla i wypady za miasto. Jest smaczna sama w sobie, dobrze sprawdza się także jako dodatek do grillowanych mięs lub szaszłyków. Pamiętajcie o tym, by grzanki transportować osobno i dodać do sałatki tuż przed jedzeniem, w przeciwnym razie mogą zamoknąć od musztardowego dressingu. Sezon na szparagi w pełni, dlatego tym bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu.

Szaszłyki na grilla

Szaszłyki to chyba jedna z najchętniej wrzucanych potraw na grilla. Moja propozycja to szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej. Oczywiście zamiast kurczaka możecie postawić na inne mięso, np. indyka lub wieprzowinę. Szaszłyki przygotujcie na grillu ogrodowym, patelni grillowej lub w piekarniku.

Tzatziki- sos jogurtowy z ogórkiem


Skoro wrzucamy na ruszt szaszłyki, to nie może zabraknąć sosu do nich. Ja proponuję caciki, czyli sos czosnkowy z dodatkiem świeżego ogórka. Lekko pikantny i orzeźwiający dip doskonale komponuje się z grillowanym mięsem lub warzywami. Warto wzbogacić go o dodatek świeżych ziół, np. posiekanego drobno koperku.

Domowy hummus pomidorowy

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji próbować hummusu, to koniecznie to nadróbcie. To moja propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa, ale i nie tylko. Najlepiej podać go z chrupiącymi warzywami (np. miniaturowymi marchewkami, rzodkiewką, słupkami papryki, selera, grillowanymi lub gotowanymi szparagami) lub/i pieczywem. Doskonale sprawdzą się tu włoskie paluszki grissini. 
Nie mogło też zabraknąć pieczywa. Zamiast standardowego chleba proponuję włoskie paluchy chlebowe grissini. Można je maczać w pomidorowym hummusie, sosie caciki lub zajadać same. Część chlebowych paluchów warto zawinąć w plastry długo dojrzewającej szynki, np. parmeńskiej lub serrano.

Muffinki z malinami


W zestawieniu nie mogło zabraknąć również deseru. Postawiłam na bardzo proste w przygotowaniu muffinki z malinami. Maliny w przepisie możecie podmienić na inne ulubione owoce (np. truskawki lub borówki) lub dorzucić do ciasta wiórki kokosowe albo posiekaną czekoladę.

Życzymy Wam przyjemnego gotowania 
i udanej majówki w doborowym towarzystwie!


Malwina i Połówek
5 komentarzy
0

5 komentarzy

EllaCanto 29/04/2016 - 10:26 am

A czy te muffiny wyjdą na mące pełnoziarnistej? Czy będzie za ciężka?

Odpowiedz
Malwina 29/04/2016 - 11:10 am

Pół na pół pszenna i pszenna pełnoziarnista powinno być ok. Ja moje piekłam w całości na mące orkiszowej (grissini także w całości z mąki orkiszowej).

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 29/04/2016 - 1:44 pm

Wszystko wygląda pięknie *.*

Odpowiedz
rabarbarowo 29/04/2016 - 6:13 pm

Najchętniej zabrałabym wszystko 😀 Można by z tego zrobić wspaniałą ucztę 🙂 Cudowne propozycje, pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Hanka Kowalska 05/06/2018 - 9:23 am

Ostatnio robiłam burgery w domu, właśnie na majówkę. Inspiracją dla mnie był burger z Road kliknij, z kozim serem. Upiekłam najpierw bułkę, by była chrupiąca, a potem dodałam wszystkie dodatki, zgrillowane oczywiście wcześniej. Polecam, zwłaszcza w wersji mini – fajnie się je na majówkach, a jednocześnie nie są zapychające i można spróbować innych dań.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies