Makaron z boczniakami i groszkiem

przez Malwina
Boczniaki przepisy
Makaron z boczniakami i groszkiem 
Odnoszę wrażenie, że wiele osób nie ma pomysłu na przyrządzenie boczniaków. Chyba najczęściej podaje się je w formie panierowanych „kotletów”, a w wersji ambitniejszej przerabia się je na „flaczki”. Ja mam dla Was troszkę inny przepis na te smaczne grzyby. Dość często lądują one w moim lunchboxie jako jeden ze składników bardzo smacznego makaronu. 

Soba z boczniakami to danie niezwykle szybkie w przygotowaniu. Smak grzybów fajnie podkreśla sos sojowy i sos hoisin. Ten ostatni bardzo dobrze komponuje się z grzybami wszelkiej maści. Zakupicie go w większych marketach lub sklepach z produktami kuchni azjatyckiej.  
Soba z boczniakami

MAKARON Z BOCZNIAKAMI I GROSZKIEM 

Składniki (na 2 duże porcje lub 3 średniej wielkości):

  • 150 g makaronu soba 
  • pół papryczki chili 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru
  • 1 większa czerwona cebula
  • 300 g boczniaków 
  • 200 g cukinii (niedużej i nieprzerośniętej)
  • 60 g mrożonego groszku
  • kilka marynowanych kolb kukurydzy 
  • 3-4 łyżki japońskiego sosu sojowego 
  • 3 łyżeczki sosu hoisin
  • prażony sezam do posypania
  • posiekana dymka do posypania
Przygotowanie:
Pozbawione pestek chili drobno siekamy. Obrany czosnek także drobno kroimy. Cebulę siekamy w piórka. Boczniaki kroimy w cienkie podłużne paski. Cukinię kroimy w kawałki w kształcie zapałki. Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po 5 minutach. Kolby kukurydzy kroimy w mniejsze kawałki. 
Na patelni rozgrzewamy olej (używam oleju ryżowego). Patelnia musi być dobrze rozgrzana, będziemy bowiem smażyć dość szybko na średnim ogniu (metodą stir-fry). Wrzucamy chili, czosnek, imbir i cebulę, smażymy przez 1 minutę. Dodajemy boczniaki, smażymy przez około 4-5 minut. W trakcie smażenia potrząsamy patelnią, by przemieszać co jakiś czas składniki (ewentualnie robimy to łopatką, szczypcami). Kolejno dorzucamy cukinię, smażymy dalej przez kolejne 4 minuty. Pamiętacie, by płomień pod patelnią był odpowiednio duży. Gdy grzyby się smażą, gotujemy makaron soba. Po łącznie 8-9 minutach smażenia boczniaki powinny być już dobre. Dodajemy wówczas groszek, kolby kukurydzy, sos hoisin i sos sojowy. Całość mieszamy, trzymamy dosłownie chwilę na ogniu i nakładamy do miseczek. Posypujemy posiekaną dymką, prażonym sezamem. Podajemy. 
Makaron z boczniakami przepis

Boczniaki przepisy

Boczniaki przepisy

Makaron z boczniakami i groszkiem 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

6 komentarzy
1

Podobne posty:

6 komentarzy

nika 26/04/2016 - 7:46 am

Cudnie i pysznie!

Odpowiedz
Karmel-itka 26/04/2016 - 8:16 am

dawno nie jadłam boczniaków. Najbardziej smakują mi jak "schabowe" dla wegetarian 😉 ale Twoje danie też brzmi i wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 26/04/2016 - 3:51 pm

Ale pięknie wygląda 😀 Zresztą jak wszystko na tym blogu 🙂

Odpowiedz
rabarbarowo 28/04/2016 - 7:19 pm

Cudownie wygląda to danie! Boczniaków już nie robiłam jakiś czas, a to dobrze zapowiadający się przepis 😉

Odpowiedz
Kinga 19/08/2019 - 7:36 pm

Czy można pominąć/ zastąpić czymś sos hoisin?

Odpowiedz
Malwina 20/08/2019 - 7:51 am

Zamiast sosu hoisin i sojowego daj sos przygotowany z: 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka soku z limonki lub octu ryżowego, 2 łyżeczki miodu lub melasy/syropu klonowego.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies